Cariera

#angajare #angajat #interviu #cv

5 mituri despre scrierea unui CV

Desi de-a lungul timpului, formatul CV-ului a suferit diferite modificari, regulile in ceea ce priveste informatia continuta de acesta au ramas aproximativ aceleasi. Pentru a obtine cat mai repede jobul dorit, trebuie sa eviti greselile care te vor elimina din start din cursa pentru locul de munca dorit. Iata cateva mituri despre scrierea unui CV si ce poti face pentru a le evita.

 

 

Mitul Nr. 1: Conteaza doar numarul paginilor

 

Te-ai intrebat intotdeauna care ar trebui sa fie lungimea ideala a unui CV: ar trebui sa inghesui toata informatia intr-o singura pagina, pentru ca acesta sa fie usor de citit sau dimpotriva, este mai bine sa scrii cat mai multa informatie, pentru ca angajatorul sa fie impresionat de experienta ta?

Din fericire insa, mitul CV-ului de o pagina nu este valabil, pentru ca te obliga sa folosesti un font microscopic si sa omiti informatie importanta. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci un roman din CV-ul tau, trecand toate joburile sezoniere pe care le-ai avut in studentie, pentru ca angajatorul nu va pierde niciodata timpul sa iti citeasca atatea pagini.

Ideal ar fi ca informatia sa fie concentrata pe doua pagini. Continutul insa primeaza, asa ca dincolo de orice lungime a CV-ului, ocupa-te mai intai de alegerea infrmatiei cu adevarat importanta, conform jobului pentru care aplici. Daca esti prea ingrijorat in ceea ce priveste lungimea CV-ului, ataseaza-i acestuia un appendix: vei scrie astel in CV informatii legate de educatia si experienta ta, iar appendixul poate cuprinde o lista de proiecte sau publicatii la care ai lucrat, precum si o descriere a acestora. 

 

Mitul Nr. 2: Poti minti in CV, pentru ca nimeni nu va verifica informatia

 

Minciunile din CV reprezinta una dintre greselile cele mai grave pe care le poti face. Chiar daca treci cumva de verificarea experientei tale de lucru, este o chestiune de timp pana cand angajatorul iti va descoperi minciunile. Pe langa implicatiile legale pe care le are fiecare job, precum procesul de angajare, traim intr-o societate dominata de internet. Este foarte usor asadar, la doar un click distanta, sa verifici aproape orice informatie legata de un angajat. Mentinerea unei reputatii excelente este un lucru care te va ajuta enorm de-a lungul carierei.
 

 

Mitul Nr. 3: CV-ul tau trebuie sa contina un obiectiv

 

Fiecare spatiu din CV-ul tau conteaza, iar fiecare cuvant folosit te poate plasa mai aproape de jobul dorit. Nu iti irosi timpul folosind fraze tipice gen, “Caut o pozitie care sa imi fructifice experienta in...” , pentru ca informatia este mult prea generala, nu are nimic special si nu face decat sa piarda din start timpul angajatorului.

Daca doresti sa adaugi un obiectiv, atunci transforma-l intr-o scurta descriere, care sa cuprinda cele mai importante date despre tine: educatie ("absolvent al facultatii...., doctorand.... " etc.) si experienta de lucru (de exemplu, "cu o experienta de peste 10 ani in domeniul....").
 

 

Mitul Nr. 4: Referintele trebuie trecute in CV

 

Angajatorul iti scaneaza CV-ul, asa ca mentionarea pe prima pagina a datelor de contact a referintelor ii va ingreuna jobul. In plus, in cazul in care postezi CV-ul online, va trebui sa mentii confidentialitatea asupra datelor de contact oferite de persoanele de referinta. Scrie-le pe o foaie separata ,folosita special pentru listarea referintelor.
 

 

Mitul Nr. 5: Pot folosi acelasi CV pentru mai multe joburi

 

Este indicat ca pentru fiecare job sa iti revizuiesti CV-ul si sa scoti in evidenta lucrurile care intr-adevar conteaza si te recomanda ca angajatul perfect. Acest lucru este cu atat mai important daca vrei sa faci o schimbare de cariera. Desi iti va ocupa destul de mult timp, cosmetizarea CV-ului in functie de cerintele jobului reprezinta unul dintre pasii care te vor ajuta sa iti gasesti un loc de munca mai repede.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea