Cariera

# domenii angajare #angajare #experienta

5 domenii in care te poti angaja fara experienta anterioara

Pana nu demult, experienta in munca reprezenta unul dintre criteriile esentiale pe care companiile le considerau in procesul de recrutare a angajatilor. Tinerii si alte categorii de persoane care doreau sa intre pe piata muncii intampinau probleme din cauza lipsei de experienta si de multe ori este putin probabil sa aiba succes in timpul procesului de selectie. Lucrurile, insa, s-au schimbat, iar acum exista o multime de angajatori gata sa bata palma cu un angajat care nu are o experienta relevanta.

Prezentam in cele ce urmeaza cinci domenii in care iti poti dovedi potentialul si in care poti obtine un job, fara sa fie necesara experienta anterioara.

Marketing

Angajatorii cauta din ce in ce mai mult persoane capabile sa dezvolte idei proaspete. Marketingul insemana promovare, publicitate, vanzare, comunicare, cercetarea pietei si intelegerea nevoilor consumatorilor. Pentru o cariera in acest domeniu este nevoie de creativitate, evolutie si gandire strategica, mai putin experienta anterioara. Cunostintele teoretice sunt de ajutor pentru a construi strategia din spatele unui brand, insa un bun om de marketing este autodidact. Dinamica pietei si trendurile din industrie sunt cele care ghideaza o astfel de cariera. Statistici, research si solutii la orice problema – un job in marketing este alegerea potrivita pentru orice persoana care are inclinatie catre aceste lucruri.

Arta fotografica

Impactul vizual influenteaza cel mai puternic orice individ. Fotografia a devenit un trend si o necesitate, iar pe piata locurilor de munca intalnim o multime de joburi disponibile. De la pasiune la arta si devotament, acest domeniu reprezinta dorinta de a comunica celor din jur emotii nebanuite printr-o simpla imagine. Cu toate ca orice persoana a facut o fotografie macar o data in viata, jobul de fotograf nu este foarte simplu. Insa, exista companii care nu solicita experienta pentru a activa in acest domeniu. De exemplu, PhotoHotel le ofera tinerilor de pana in 35 de ani o oportunitate de cariera, chiar daca nu au cunostinte despre arta fotografica. Cu sau fara sa fi citit despre PhotoHotel pareri ale oamenilor care au trecut prin aceasta experienta, oricine se poate adapta unui asemenea job. Se solicita doar ambitie, dorinta de a calatori si de a invata lucruri noi si se asigura training la propria scoala a companiei. Domeniul turismului se bazeaza pe fotografii, iar un astfel de job este mai mult decat potrivit pentru tinerii aflati la inceput de drum sau cei dornici de experiente noi.

Vanzari

Pentru un job in acest domeniu, orice persoana trebuie sa se vanda prin potential si nu prin experienta. Nu putem vorbi de un profil educational necesar pentru a lucra in vanzari, dar se pune accent pe abilitatile inter-personale. Angajatorii tin cont de capacitatea de relationare si negociere, creativitate, puterea de persuasiune, responsabilitate si posibilitatea de a lucra sub presiune. Domeniul FMGC, respectiv al bunurilor de larg consum, reprezinta una dintre principalele zone in care se poate gasi foarte repede un job, fara a se solicita experienta in vanzari. Industria FMGC presupune, in linii mari, cam toate categoriile de produse pe care le gasim in magazinele de retail modern si traditional. Cu toate ca se pune accent pe caracterul si personalitatea angajatului, exista o serie de teste disponibile gratuit in mediul online prin care o persoana isi poate da seama mai usor daca se potriveste sau nu acestui domeniu.

Business process outsourcing

In ultimii ani, externalizarea serviciilor a intrat pe o traiectorie ascendenta. Marile companii sunt tot mai interesate de optimizarea costurilor, iar industria BPO reprezinta cea mai buna solutie. Organizatiile se axeaza pe dezvoltarea business-urilor, iar activitatile adiacente cad in sarcina furnizorilor de servicii specializate. In acest domeniu se pot angaja persoane cu diferite specializari, de la cei cu studii economice pana la cei care au urmat cursuri de Drept. BPO este domeniul cu cea mai mare rata de angajabilitate, in special in randul persoanelor fara experienta. Peste 70% din joburi sunt destinate pozitiilor entry-level, principalul criteriu de selectie fiind cel al limbilor straine cunoscute. In anumite cazuri, atunci cand candidatii nu bifeaza aceasta cerinta, firmele de outsourcing investesc in programe de instruire a angajatilor pentru a invata o limba straina. Domeniul este ofertant in special pentru studenti sau tinerii absolventi care au terminat o facultate cu profil economic, tehnic sau administrativ.

Administrativ

Joburile in administratie presupun, de regula, o serie de soft skills. Astfel, persoanele fara experienta care vor un loc de munca in acest domeniu trebuie sa fie responsabile, organizate, capabile sa memoreze o multime de informatii si sa aiba o atentie sporita la detalii. De asemenea, astfel de posturi necesita interactiunea cu alti oameni, asa ca este nevoie de o buna comunicare, gestionarea conflictelor, autocontrol emotional, delegare si leadership. Companiile urmaresc ca viitorii angajati sa dea dovada de seriozitate, integritate si profesionalism, aceste competente fiind uneori evaluate prin teste specifice precum cele de inteligenta emotionala sau provocari comportamentale in timpul interviului.

In anii urmatori, organizatiile nu vor mai pune accent pe confirmarea aptitudinilor prin prezentarea diplomelor si a certificatelor. Tendinta generala este de a investi in programe de training pentru a-si modela angajatii in functie de propriile nevoi. Chiar daca in prezent recrutorii inca sunt reticenti in a selecta persoane fara experienta, va prima siguranta unui resurse umane pregatite la un nivel de competenta dorit de companie.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea