Cariera

#interviu #angajare #intervievat #tinuta #cariera

Tinuta la interviu, un alt fel de CV pentru intervievat

Despre primele minute fata in fata cu posibilul angajator se spune ca sunt cele mai importante din intregul interviu. Inca de la intrarea pe usa si pana la finalul interviului, intervievatorul il analizeaza pe cel pe care l-ar putea angaja, astfel ca pana si cele mai mici detalii conteaza in conturarea impresiei generale. Si cum tinuta, accesoriile vestimentare si parfumul pot ajuta in acest sens, ele se constituie intr-un alt fel de CV, care il insoteste pe cel care contine experienta profesionala.

Interviul de angajare este, dupa cum spun specialistii, cel mai important pas spre angajare. Dupa ce CV-ul a trecut de etapa convingerii angajatorului din punct de vedere al experientei profesionale, acesta trebuie sa capete “un chip”, sa intregeasca imaginea pe care a lasat-o experienta profesionala. Si cum pentru cel care isi cauta un loc de munca, odata cu telefonul care il cheama la interviu, incep si grijile si intrebarile, el are nevoie de cateva sfaturi si indrumari din partea specialistilor in recrutare.

Astfel, “seriozitatea si atentia la detalii – acestea ar trebui sa fie cele mai importante aspecte de urmarit de catre candidat”, cred acestia. Si pentru ca in acest caz se aplica vorba “haina il face pe om”, tinuta adoptata la interviu este unul dintre cele mai importante amanunte pe care candidatul ar trebui sa le aiba in vedere.

Fie ca are in fata o femeie sau un barbat, intervievatorul va fi mai degraba impresionat daca in fata lui o persoana care sa denote seriozitate, spun specialistii in resurse umane. “Desi multi spun ca omul din fata ta te intereseaza doar din punct de vedere profesional, intotdeauna il privesc altfel pe cel care vine imbracat intr-un fel care sa denote seriozitate, imi da incredere”, spune Miruna Puscas, director de resurse umane in cadrul unei firme bucurestene.

Ele la interviu

In cazul doamnelor, tinuta de interviu ar trebui sa fie una conservatoare, fie ca este cu fusta sau pantalon. Rochia sau costumul ar trebui alese din materiale naturale, in culori care sa se potriveasca nuantei tenului sau parului, respectiv gri, bleumarin, bej, maro, brun-roscat, albastru. Cele mai recomandate si mai formale sunt totusi costumele negre in linii cat mai clasice, cu fusta, a carei lungime nu trebuie sa fie mai sus de nivelul genunchilor. La acestea ar fi indicat sa se adauge o bluza sau camasa in culori deschise (alb, bleu, roz deschis), model simplu, care sa nu aiba decolteu prea adanc sau adaosuri suparatoare.

Incaltamintea ar trebui sa fie curata, lustruita. Pantofii ar ar putea fi decupati, cu toc nu prea inalt, maximum 5 centimetri, de culoare asortata cu cea a imbracamintei (de preferinta negri) si care sa fie perfect lustruiti. Iar pe timpul iernii ghetele sau cizmele ar fi bine sa fie clasice, cu toc moderat si mai ales fara “zorzoane”. Daca tine neaparat, candidata isi poate asorta la tinuta si o poseta de dimensiuni mici sau medii, asortata cu incaltamintea. Ciorapii ar fi bine sa fie de culoarea pielii si ar fi indicat sa fie purtati chiar daca este vara.

De evitat ar fi bijuteriile prea mari, prea stralucitoare sau prea multe. Este de preferat ca in acest caz sa existe cat mai putine astfel de accesorii, si acelea mici si finute. Nu trebuie uitat nici parfumul care insoteste tinuta. Ar fi indicat un parfum suav, nici prea puternic, nici prea dulce si mai ales nu aplicat in cantitati mari.

In ceea ce priveste machiajul, acesta este recomandabil sa fie cat mai moderat si mai natural - un fond de ten in nuanta pielii, un fard de ochi de culoare deschisa (bej ar fi cel mai recomandat) iar pentru ruj ar trebui incercat un ruj care sa nu iasa in evidenta (de preferinta roz pal sau bej).

Si pentru ca aspectul ingrijit al unei persoane tine si de aspectul mainilor, acestea trebuie sa arate ingrijit. Este recomandat ca unghiile sa fie nici prea lungi, nici prea scurte, date cu un lac de unghii fie transparent, fie crem sau roz pal.

Ei la interviu

In cazul domnilor cea mai recomandata tinuta este un costum uni, clasic, de culoare neutra: albastru inchis, gri, maro, sau cu dungi foarte discrete. Sunt de preferat costumele din materiale naturale, de foarte buna calitate, care nu poarta amprenta unei purtari indelungate. Camasa este indicat sa fie de calitate buna, clasice, de culoare alba, cu guler sau care se inchid pana la ultimul nasture si mai ales calcata impecabil. Cravata ar trebui sa fie de asemenea de calitate, cu dungi sau motive care sa se asorteze cu costumul, cu varful care sa se opreasca aproape de varful cataramei de la curea.

Pantofii trebuie sa fie proaspat lustruiti, negri si cat mai eleganti, de preferinta din piele, cu sireturi , de culoare neagra sau maro si mai ales perfect lustruiti. La acestia trebuie neaparat asortate sosete de culoare inchisa, cat mai lungi, pentru a evita sa se vada pielea. La capitolul accesorii cel mai indicat ar fi sa lipseasca, cel putin din aria vizuala, singurele permise fiind verigheta si ceasul.

Tinuta trebuie sa fie insotita si de un aspect ingrijit al fetei. Astfel, cum parul de pe fata, fie el sub forma de barba sau mustata ar putea face o impresie proasta, el ar trebui eliminat. Recomandat ar fi ca domnii sa mearga la interviu proaspat rasi si tunsi, iar in cazul acelora care nu se pot lipsi de mustata si barba, acestea ar trebui sa fie perfect ajustate. Acelasi lucru se poate spune si la capitolul unghii, care ar trebui sa fie proaspat taiate si curate.  
 
Mirosul lasat de parfum sau after-shave ar trebui sa fie cat mai discret, aceasta nuanta fiind cea care da inca o nota de seriozitate si profesionalism.

Cei mai apreciati sunt cei care se simt bine in pielea lor


Unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le dau consultantii firmelor de recrutare si specialistii in resurse umane spune: ”ne plac oamenii care se simt bine in pielea lor si comod in fata intervievatorilor”. De aceeasi parere sunt si candidatii care marturisesc ca emotiile sunt mai usor de suportat atunci cand te simti comod in hainele pe care le porti.

”In urma cu doi ani am fost la un interviu foarte important pentru mine, la o firma mare si frica pe care o aveam era greu de indurat cand picioarele imi bubuiau efectiv. Aveam o pereche de pantofi noi care ma bateau teribil, asa ca pe tot parcursul interviului am transpirat, desi eram foarte sigur pe ce stiam. Dar cum sa-i spui omului din fata ta ca “stiti, ma rod pantofii?!”. Norocul meu a fost ca am reusit sa ma concetrez pana la capat”, isi povesteste Mircea Voinescu experienta de la un interviu. “Este foarte important sa te simti bine cu tine si cu ce e pe tine, ca sa ii poti arata angajatorului ca poate sa se increada in tine. Si asta o poti face cel mai bien atunci cand stii ca arati bine si nu trebuie sa suporti presiunea a ceva ce te strange”, a conchis el.

Greseli la interviu


Nu trebuie uitat insa faptul ca nu doar haina e importanta, ci si atitudinea din timpul interviului. Consultantii firmelor de recrutare de personal spun ca cei care se prezinta la interviuri fac cam aceleasi greseli, repetandu-le pentru ca nu li se spune ca gresesc. Alina Nitu, consultant in cadrul Manpower Romania, a identificat cateva dintre greselile pe care candidatii le fac la interviu:

- modul in care vorbesc despre actualul sau fostul angajator, respectiv mentioneaza toate aspectele negative intr-o maniera nepotrivita;

- faptul ca nu se evalueaza realist ca si competente, in sensul ca nivelul acestora nu este corelat cu asteptarile salariale;

- comportamentul nonverbal pe care il au, in sensul ca de exemplu evita contactul vizual sau gesticuleaza intr-un mod excesiv;

- felul in care raspund la intrebari, fie foarte sumar, fie vorbind prea mult insa fara a se concentra pe esenta: taskuri si responsabilitati, rezultate, reactii in situatii concrete;

- modul in care se imbraca, respectiv lipsa unei tinute decente.

De asemenea, este recomandat ca in timpul interviului candidatul sa se fereasca de a fi prea familiar cu intervievatorul, sa nu foloseasca expresiile de tip argou, sa isi inchida telefonul mobil, sa evite sa manifeste aroganta sau incredere exagerata, sa nu minta sau sa isi manifeste in vreun fel disperarea dupa un loc de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea