Cariera

#absolvent #meserie #medic #avocat

Tinerii nu mai vor halat alb si roba de avocat

“Cand o sa fiu mare vreau sa ma fac doctor” – acesta este unul dintre cele mai auzite raspunsuri pe care le primesti atunci cand intrebi un copil “ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”. Cand cresc insa, copii deveniti tineri aleg sa-si indrepte viitorul spre alte directii.

Una dintre tendintele usor de observat in tara noastra in ultimii ani este reorientarea tinerilor dinspre meseriile care erau “la moda” pe vremea parintilor nostri si in perioada imediat urmatoare Revolutiei din 1989medic, avocat, inginer, catre meserii care suna “mai bine” sau care promit fie adrenalina, fie vizibilitate, cum ar fi cele de jurnalist, specialisti in comunicare, publicitate sau in domeniul afacerilor.

Desi profesorii si medicii consacrati incearca sa ii atraga pe tineri spre aceste domenii “clasice”, cu discursuri de genul “este o meserie nobila, care atrage respectul celorlalti”, se pare ca aspecte importante precum salariile mici (aproximativ 8 milioane de lei vechi pe luna pentru un medic incepator, dupa terminarea perioadei de studii care in domeniul medicinei este cuprinsa intre 9 si 13 ani), lipsa locurilor in spitale mari, lipsa promovarii tinerilor in aceste institutii sau zvonurile cum ca pentru a prinde un loc “trebuie sa dai plicul” – ii “motiveaza” pe absolventii de liceu mai degraba inspre indepartarea de acest domeniu.

Din ce in ce mai putin candidati la Medicina si Farmacie

Universitatile de medicina si farmacie din tara anunta scaderea numarului de absolventi de liceu care vin sa se inscrie la Medicina (de la 5 pe loc in urma cu 5-6 ani, la 1,8 in acest an la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, sau la situatia in care se afla Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara care are mai multe locuri decat candidati), in timp ce facultatile de Drept constata ca in acest an au doar 4 candidati pe loc, fata de 7 sau 8 cati erau cu aproape 10 ani.

O scadere a numarului de candidati pe loc poate fi observata si in cazul scolilor care pregatesc viitorii avocati. Dupa o perioada in care pe piata a putut fi constatata o crestere semnificativa a numarului de candidati, respectiv absolventi de Drept, in mod progresiv dupa Revolutie, acum se pare ca numarul absolventilor de liceu care isi doresc sa faca dreptate este in scadere, de la 10 pe loc in anii 2000, la 4 pe loc (la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti) in sesiunea de admitere iulie 2008.

Pe piata exista un deficit de cateva zeci de mii de ingineri

Un alt domeniu care sufera din cauza lipsei de specialisti este cel al inginerilor. Conform parerilor specialistilor din domeniu, cei aproximativ 8.000 de absolventi de inginerie pe an sunt mai mult decat insuficient pentru necesarul pietei de profil, care a fost estimat la cateva zeci de mii de oameni.

Desi ofera salarii de pana la 2-3 mii de euro pe luna, domeniile in care este cea mai mare nevoie de ingineri sunt constructiile, IT&C-ul si industria auto, la care se adauga insa si cele cu nevoi “mai mici”, precum industria farmaceutica , industria chimica , cea petroliera sau de productie alimentara.

Scolile de ingineri au inceput in ultimii ani sa redevina atractive pentru tineri, insa cei pasionati de lucruri mai degraba tehnice viseaza mai degraba sa profeseze in strainatate, astfel ca deficitul de pe piata romaneasca ramane ridicat in acest domeniu.

Tinerii prefera mai mult afacerile si comunicarea

Pe de alta parte insa tinerii par atrasi mai degraba de domenii precum geografia (la sectiile de geografie predata intr-o limba straina la admiterea 2008 erau inregistrati 17 candidati pe loc), jurnalismul sau administrarea afacerilor (unde anul trecut au fost in medie pe tara 20 - 30 de candidati pe loc). Multi dintre acestia considera ca aceste domenii le-ar putea asigura in viitor un loc de munca bine platit si ii vor ajuta sa se dezvolte.

Aceste orientari si reorientari ale pietei meseriilor arata faptul ca acest segment al pietei este in continua miscare. Se poate spune ca asistam la o evolutie in acest domeniu, ca schimbarea generatiilor aduce dupa sine si o schimbare a profesiilor, care se datoreaza evolutiei societatii romanesti care se pregateste de iesirea din tranzitie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea