Cariera

#demei de cariera #cariera #studiu #femei

STUDIU: Femeile, tot mai dedicate carierei! Ce le sperie si ce imbunatatiri isi doresc la locul de munca

 

Potrivit unui studiu realizat de PwC pe un esantion de 3.600 de femei care urmeaza o cariera profesionala (cu varste cuprinse intre 28 si 40 de ani) pentru a afla mai multe despre experientele si aspiratiile lor privind dezvoltarea carierei. Respondentele din cadrul studiului sunt angajate care isi desfasoara activitatea in 27 de industrii, in peste 60 de tari din intreaga lume.

In urma studiului s-a descoperit ca 82% dintre femei au declarat ca sunt increzatoare in capacitatea lor de a-si indeplini aspiratiile de cariera si 73% cauta in mod activ oportunitati de avansare in cariera.

"Potrivit sondajului, femeile din intreaga lume arata ca sunt increzatoare, ambitioase si isi urmaresc in mod activ obiectivele de cariera – iar acest lucru este imbucurator. Liderii ar trebui sa se concentreze asupra crearii unui mediu in care atat femeile, cat si barbatii pot avea oportunitati atractive de cariera si pot avea discutii deschise cu privire la ceea ce este necesar pentru a progresa. PwC s-a angajat sa sustina diversitatea in toate formele ei, inclusiv in materie de gen, iar acest lucru s-a tradus in extinderea ponderii femeilor la nivel de partener si director", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

45% dintre respondente considera ca diversitatea poate fi o bariera in calea avansarii in cariera si doar 51% dintre femei considera ca angajatorii lor iau masuri pentru a imbunatati diversitatea de gen.

In acelasi timp, 58% dintre femei au declarat ca doresc o mai mare transparenta la locul de munca si ca acesta este un pas esential pe care angajatorii trebuie sa-l faca.

"Femeile, in mod conventional, nu sunt auto-promotori, desi atunci cand iau atitudine, obtin rezultate. Sondajul arata ca mai multe femei recunosc nevoia de a-si sustine propriile opinii, iar mai mult de jumatate dintre ele urmaresc si negociaza promovarile, salariile si oportunitatile de dezvoltare in cariera, atat de importante pentru avansare", a declarat Monica Biota, Partener, Servicii de Audit, PwC Romania.

Intemeierea unei familii, piedica in cariera?

Femeile de cariera sunt tot mai speriate de perspectiva intemeierii unei familii, iar proapetele mamici intamplina dificultati la locul de munca. 42% dintre respondente au declarat ca sunt ingrijorate cu privire la impactul pe care intemeierea unei familii ar putea sa-l aiba asupra carierei. In acelasi timp, 48% dintre proaspetele mame au declarat ca s-au simtit omise atunci cand a fost vorba despre o promovare sau alocarea unui proiect special o data intoarse la locul de munca.

Pe de alta parte, 38% dintre toate femeile participante la sondajul nostru considera ca avantajele programelor menite sa ofere echilibru intre viata profesionala si cea personala si cele privind flexibilitatea au consecinte negative asupra carierei la locul lor de munca. Este evidenta preocuparea femeilor asupra maternitatii si consecintelor flexibilitatii la locul de munca.

In urma studiului, reiese faptul ca trebuie imbunatatite trei aspecte importante:

Raportul prezinta trei aspecte esentiale pe care trebuie sa se concentreze liderii pentru a sustine femeile in dezvoltarea profesionala:

Transparenta si increderea: femeile trebuie sa stie care este statusul lor, astfel incat sa isi poata gestiona activitatea cu succes si sa aiba incredere in feedbackul pe care il primesc.

Sprijin strategic: femeile au nevoie de retele proactive de lideri si colegi care sa le sprijine, promoveze si premieze pe masura ce isi urmaresc aspiratiile de cariera, atat acasa, cat si la locul de munca.

Viata personala, ingrijirea familiei si munca: Femeile au nevoie de angajatori care sa-si regandeasca abordarea pentru a echilibra talentul cu viata personala, maternitatea si ingrijirea familiei, pentru a preveni posibilele prejudecati si pentru a oferi solutii organizationale care sa functioneze.

Sursa foto: pexeles.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea