Cariera

#criza financiara #studentii si criza #studenti #job #criza #disponibilizari

Studentii, fata in fata cu criza financiara

Criza financiara afecteaza treptat toate clasele societatii. Desi la inceput nu se prevedea ca si studentii vor avea de suferit din cauza acestui fenomen mondial, ultimele vesti din lumea universitara demonstreaza ca urmarile crizei printre tineri sunt din ce in ce mai vizibile. Cu ce probleme se confrunta studentii si care ar putea fi solutiile pentru acestea, in randurile care urmeaza.

Studenti in prag de din cauza ca nu reusesc sa-si plateasca taxa, studenti dati afara din firmele care isi reduc cheltuielile concediindu-si colaboratorii, tineri care intampina probleme la plecarea pentru studii in strainatate – acestea sunt principalele efecte pe care tinerii romani le resimt din cauza crizei financiare. Desi in urma cu cateva luni nu se putea preconiza care vor fi urmarile crizei in randul tinerilor care se pregatesc pentru a intra pe piata muncii, acum in randul acestora, la fel ca si in randul angajatorilor au aparut ingrijorarile.

Ultimul venit, primul plecat

Primele probleme vizibile au aparut in legatura cu locurile de munca. Odata cu aprobarea de catre conducerile firmelor romanesti a masurilor de reducere a costurilor, au venit vestile neplacute pentru studenti. “Eu lucram pe contract de colaborare la de-acum fostul meu job. Sunt studenta si banutii pe care ii luam din colaborarea asta imi prindeau bine, m-au ajutat sa nu mai cer bani de acasa , imi plateam caminul, imi mai faceam cate o pofta. Acum insa ma gandesc ca cel mai probabil nu voi reusi sa gasesc un alt loc de munca, din moment ce foarte multe firme fac concedieri si functioneaza vorba cu ultimul venit, primul plecat”, marturiseste Simona Irimia, studenta la Litere.

Acelasi lucru este sustinut si de catre specialistii in resurse umane care afirma ca firmele prefera sa ii concedieze intai pe studenti, care sunt de cele mai multe ori colaboratori. In plus, HR-istii cred ca tinerii au de pierdut la angajare in fata oamenilor cu experienta, in randul celor trimisi in somaj fiind si multi astfel de angajati. “Dupa parerea mea o firma va prefera sa plateasca specialisti in loc sa angajeze oameni cu care va trebui sa cheltuie prin faptul ca va trebui sa-i instruiasca. Cei care au deja experienta sunt si mai flexibili, sunt deja invatati, asadar mult mai usor de luat”, spune Monica Petrus, consilier de resurse umane.

Salarii mai mici sau pleci, in timp ce taxa creste

Cu toate acestea pe piata exista voci care considera ca pe fondul crizei companiile vor angaja din ce in ce mai multi tineri fara experienta pentru ca le pot da salarii mai mici decat oamenilor cu experienta. O parte dintre cei vizati de aceste pareri spun insa ca ar lucra si pe bani mai putini, numai sa isi pastreze locul de munca. “Am discutat deja cu seful, care mi-a spus ca optiunile pe care le am sunt doua: raman cu salariul redus cu 15 procente sau plec din institutie. Am ales sa raman pentru in perioada asta nu te angajeaza nimeni, student fiind. Si oricum am nevoie de experienta si de niste bani pentru mai departe, sunt studenta in ultimul an si cred ca nu am nimic de pierdut daca raman aici, prefer jobul asa cum e, decat sa stau degeaba”, marturiseste Cristina Nitu, studenta la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din Iasi.

O alta problema cu care se confrunta studentii este cea referitoare la plata taxelor de studiu, care trebuie platite fie in tara, fie la facultati din strainatate, in cazul celor care se gandesc sa plece la studii in strainatate. Pe forumurile si blogurile studentesti au inceput sa apara din ce in ce mai multe comentarii referitoare la faptul ca, datorita crizei mondiale, taxele au crescut si studentii se afla in imposibilitatea de a le plati.

“Criza s-a raspandit ca o molima si s-a grabit sa ajunga de peste ocean si la noi, in estul infrigurat (la propriu) al Europei. Americanii au avut insa mai mult timp sa cugete la asemenea probleme. Multe state americane au anuntat deja ca vor mari taxele de scolarizare si vor reduce bursele. Multe programe de burse s-au inchis deja in SUA. Un reprezentant al Scholarship Fund of Santa Barbara descria foarte plastic intr-un interviu acest moment "we're being hit by a perfect storm”, scrie Luminita Mandache, editorialist al Biz-campus. In plus, “in ultima perioada, la fiecare universate din tara cateva sute de studenti au fost fortati sa renunte la studii. In acest moment, taxa de scolarizare porneste de la 500 de euro pe an si poate ajunge pana la o mie, si poate fi achitata in trei rate. Chiar si asa, tinerii spun ca nu se mai descurca nu mai fac fata cheltuielilor. In acelasi timp, decanii spun ca fara banii elevilor nu mai au din ce sa plateasca lefurile profesorilor. Asa ca nu vor face nici un fel de concesie”, aminteste autoarea.

Nu trebuie uitat nici faptul ca absolventii din vara acestui an, dar si cei care se afla acum in ultimul an de studii vor lua “in piept” din plin efectele pe care criza le are asupra pietei muncii. In 2008, piata muncii s-a trezit cu o inflatie de absolventi care trebuiau absorbiti respectiv doua generatii, inclusiv Bologna.

Posibile solutii pentru studenti

Ce pot face studentii care se confrunta cu aceste probleme? “In primul rand isi pot completa CV-ul, apoi trebuie sa isi incerce rabdarea. Oricum, pot aplica la joburile care exista deja pe piata, pot cauta. Cei care au deja un job ar trebui sa ramana acolo, sa astepte sa treaca aceasta perioada si abia dupa aceea sa isi caute alt loc de munca. Cei care cauta, sa persevereze”, crede Monica Petrus.

Tinerii ar trebui sa se adreseze si Agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, institutii care incurajeaza angajatorii sa incadreze in munca studenti si absolventi de liceu. Agentiile mentioneaza si faptul ca angajatorii care angajeaza studenti si elevi beneficiaza, la cerere, din bugetul asigurarilor de somaj, de un stimulent financiar lunar egal cu 50 la suta din salariul minim brut pe tara pentru fiecare angajare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea