Cariera

#salarii #patronate #sindicate

Romania ar putea deveni prima tara cu doua salarii minime

Patronatele nu mai sustin cresterea salariului minim la 705 lei. Romania ar putea deveni astfel singura tara din Uniunea Europeana cu doua salarii minime , unul la stat si unul in mediul privat , de 600 de lei.

Reprezentantii patronatelor au anuntat, dupa discutii cu Ministerul Muncii, ca nu pot sustine o crestere a salariului minim in mediul privat incepand cu 2010, din cauza recesiunii.

"Vom putea fi de acord cu o eventuala crestere a salariului minim la 705 lei abia in a doua jumatate a anului viitor. Si asta, in conditiile in care guvernul va accepta sa deduca impozitul platit statului de catre angajator pentru cresterile salariale cuprinse in 600 si 1.000 lei, dar si daca va exista o crestere a productivitatii muncii", a explicat Dan Matei Agathon , secretarul general al Confederatiei Patronatelor din Industrie, citat de Evenimentul Zilei.

Solutiile propuse de patronate sunt: inghetarea salariului minim la valoarea actuala, sau majorarea la 705 lei cu conditia ca fondul de salarii sa nu creasca mai mult de 5%. A doua varianta implica reducerea coeficientilor de salarizare prevazuti in Contractul Colectiv la Munca (CCM) la nivel national, pentru angajatii calificati si pentru cei cu studii superioare.

Sindicatele acuza patronatele pentru cererile lor de "facilitati fara raspundere", dar vor fi nevoite sa accepte una dintre solutiile propuse pana maine, dupa ce va fi clarificata situatia guvernului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea