Cariera

#munca #angajat #serviciu #job

Reguli bune de incalcat la locul de munca

Desi nu au fost specificate in contract, exista anumite reguli nescrise la locul de munca pe care simti nevoia sa le respecti. Crezi ca vei face astfel impresie buna si ca vei ajunge rapid sa ocupi pozitia pe care ti-o doresti.

 

Alege sa incalci aceste reguli sau cel putin sa le modifici si vei observa ca munca ti se va usura, dar rezultatele bune nu vor inceta sa apara.


Regula nr. 1: Cu cat lucrezi mai mult peste program, cu atat vei fi promovat mai repede

 

Desi ar parea logic ca orele suplimentare sa asigure si un volum de munca impresionant si calitativ, lucrurile nu stau intotdeauna asa.

Eficienta ta scade de la ora la ora;  cu cat vei sta mai mult peste program si vei incerca sa le faci pe toate intr-o singura zi, cu atat oboseala isi va spune cuvantul si nu vei reusi sa mai ai randament.

Binenteles, este normal sa lucrezi mai mult din cand in cand, atunci cand ai de terminat un proiect, cand vrei sa termini un task in timp util etc. insa daca orele suplimentare vor deveni un obicei, atunci sanatatea ta, dar si munca efectuata va avea de suferit.

 

Regula nr. 2: Iti asumi noi taskuri de cate ori ai ocazia

 

Faptul ca te oferi sa te implici in proiecte noi sau sa iti asumi responsabilitati in plus te va ajuta sa iti dezvolti anumite aptitudini, sa inveti cat mai multe lucruri si sa devii astfel un angajat valoros.

Totusi, inainte de a te oferi sa preiei un task nou, gandeste-te daca intr-adevar ai timpul necesar pentru a te ocupa de acesta. De asemenea, gandeste-te daca ai calitatile si experienta necesara pentru a duce la bun sfarsit ceea ce ai promis. Un lucru care te va sterge de pe lista angajatilor de top il reprezinta promisiunile pe care nu le poti respecta. Ar fi mai indicat sa iti faci treaba cat mai bine decat sa accepti lucruri in plus de care nu ai cum sa te ocupi.

 

Regula nr. 3: Accepti orice promovare

 

Visezi la o promovare si te simti bine atunci cand meritele iti sunt recunoscute, insa asta nu inseamna ca trebuie sa accepti orice oferta de munca propusa de catre sef. Chiar daca suna bine, analizeaza oferta respectiva si gandeste-te daca este intr-adevar ceea ce iti doresti.

Orice promovare aduce si noi responsabilitati. Esti dispus sa renunti, de exemplu, la o parte in taskurile care iti faceau placere, pentru a rezolva problemele angajatilor din echipa ta, aspecte ce tin de organizare si nu de domeniul in care lucrezi? De asemenea, esti dispus sa iti pui viata personala pe locul 2 si sa investesti mai mult timp in locul de munca?

 

Regula nr. 4: Vrei cu orice pret sa iti impresionezi seful

 

Managerul tau va influenta traiectoria carierei, insa asta nu inseamna ca acesta reprezinta singura persoana care are un cuvant de spus. Nu iti neglija colegii de munca; atunci cand trebuie sa faci fata unui deadline, cand nu detii toate informatiile necesare pentru a-ti duce treaba pana la capat, cand ai nevoie sa colaborezi cu un alt departament, relatiile cu colegii isi spun cuvantul.

Nu poti lucra de unul singur, asa ca daca vrei sa ajungi in varf, ai grija de relatiile pe care le ai atat cu seful, cat si cu ceilalti colegi sau angajati ai companiei.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea