Cariera

Primele luni ale lui 2009, intre stabilitate si somaj

Salariul minim si pensiile crescute, indemnizatiile pentru mame aduse la un plafon de 3 salarii medii – acestea sunt principalele masuri dedicate angajatilor romani in 2009. Iar in ce priveste criza, ministerul muncii si managerii din tara noastra se asteapta la o crestere a numarului de disponibilizari si de someri, numarul locurilor de munca oferite fiind deja mai mic in ultimele luni.

Punctul de pensie creste la 45% din salariul mediu brut de la 1 ianuarie 2009, salariul minim lunar pe economie urca la 600 lei, iar alocatiile pentru mame au fost plafonate la trei salarii medii. Aceasta este decizia Executivului care s-a intalnit in cursul zilei de luni si a decis, de asemenea, ca majorarea salariilor profesorilor va fi decisa abia dupa definitivarea bugetului, in jur de 15 ianuarie.

In urma acestor decizii indemnizatia pentru cresterea copilului va avea valori cuprinse intre 600 si 4.000 de lei, iar mamele care au fost angajate in ultimul an nu vor putea primi primi mai putin de 800 de lei noi pe luna – 600 minimul indemnizatiei si 200 de lei, reprezentand alocatia pentru copil. Plafonul maxim va fi de aproximativ 1000 de euro, respectiv 4 mii de lei noi, nici o mama neputand lua de la stat o suma mai mare.

Actul normativ initial, promulgat de presedintele Basescu, prevedea ca persoanele care au intrat in concediu pentru cresterea copilului primesc, pe o perioada de doi ani, o indemnizatie lunara reprezentand 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 de lei.

Masurile adoptate de Guvern au nascut si reactii. Reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMM) au anuntat ca aceasta crestere a salariilor si a pensiilor va duce la dublarea numarului de persoane fara loc de munca pana in aprilie, parere care este confirmata si de aprecierile Ministerului muncii care estimeaza o crestere cu peste 60 de mii de noi someri pana in aceeasi luna aprilie.

Presedintele CNIMM, Ovidiu Nicolescu, a declarat, pentru NewsIn ca majorarile anuntate pentru bugetari vor duce la cresterea numarului persoanelor disponibilizate din mediul privat cu cel putin 80.000 de persoane pe luna, in ianuarie, februarie, martie si aprilie 2009: ”daca aceste cresteri vor fi aprobate de actualul guvern se va da un semnal extrem de negativ in randul mediului de afaceri, iar efectul va fi reducerea investitiilor si disponibilizari in masa”.

Afirmatiile acestuia sunt confirmate si de managerii romani care estimeaza scaderea productiei si reduceri de personal in industrie si constructii. Astfel, sefii firmelor romanesti cred ca productia industriala se va reduce, la fel si numarul de angajati din industrie si constructii iar activitatea in comert si servicii va stagna in perioada decembrie 2008 - februarie 2009.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca 29% dintre managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei, coroborata cu o crestere a stocurilor de produse finite, pe fondul celei mai semnificative scaderi a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, ceea ce va duce la o tendinta de diminuare a numarului de salariat. In plus, preturile produselor industriale ar urma sa creasca in urmatoarele trei luni cu aproximativ 16%.

De asemenea, managerii din zona comertului cu amanuntul au apreciat ca activitatile lor se vor pastra la acelasi nivel ca in ultimele luni. La capitolul angajari, acestia prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector. Stabilitate se va inregistra si in domeniul serviciilor, acolo unde insa este posibila o scadere a numarului de salariati pentru urmatoarele luni.

In plus, conform datelor centralizate de Ministerul Muncii, numarul estimat de salariati care ar putea fi disponibilizati pana la sfarsitul lunii martie a crescut cu 8.000 de persoane in doar o saptamana, ajungand la 62.000, iar aproape 70% dintre acestia provin din Vaslui, Vrancea, Galati si din unele judete din Oltenia: ”peste 75% dintre potentialii disponibilizati provin din pielarie, confectii, constructii si agricultura. Cele mai afectate regiuni ale tarii vor fi sud-estul Moldovei si sud-vestul Olteniei", a declarat, pentru NewsIn, secretarul general Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fotei de Munca (ANOFM), Gheorghe Clement.

Reprezentantul ANOFM sustine ca majoritatea celor care vor fi trimisi in somaj ar urma sa primeasca in primele trei luni somaj tehnic, reprezentand 85% din salariu, insa dupa aceasta data, multi dintre cei disponibilizati vor fi nevoiti sa ceara ajutor de somaj de la stat, daca situatia economica se va inrautati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea