Cariera

#piata muncii #angajat #salariat #loc de munca #somaj tehnic #disponibilizare

Piata muncii din tara noastra, in blocaj

Blocaj in ce priveste angajarile, un nou val de trimiteri in somaj tehnic, oferta de locuri de munca inregistrate la institutiile statului la minimul din 1989, – astfel se prezinta astazi situatia pe piata muncii din tara noastra. Criza pare sa se fi instalat si in acest domeniu, odata cu noul an, care se asteapta sa fie cel mai dificil din ultimul deceniu.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
a anuntat ca numarul locurilor de munca inscrise la aceasta institutie se afla in aceste zile “la un mimim istoric de 5446, ca urmare a crizei economice si in asteptarea noului buget”, conform declaratiei lui Gheorghe Clement, secretarul general al ANOFM.

"Un numar atat de mic de oferte de munca nu a mai fost inregistrat din 1989. Putem spune ca piata fortei de munca a inghetat, intrucat nu se mai fac angajari aproape de loc", a precizat pentru NewsIn reprezentantul ANOFM, care a marturisit ca se spera ca piata fortei de munca sa inceapa sa-si revina odata cu luna martie.

Somaj tehnic si disponibilizari sunt asteptate in urmatoarele luni

Situatia ingrijoratoare raportata de institutiile statului privitor la situatia de pe piata muncii pare a fi confirmata si de ultimele vesti care vin dinspre marile firme din tara. Astfel Uzinele Dacia au anuntat ca ar putea disponibiliza intre trei mii si patru mii de angajati daca vanzarile vor continua sa scada pana in luna aprilie. Trebuie precizat faptul ca in prima zi a acestei saptamani aproximativ 11.000 de salariati ai Dacia s-au intors la munca, dupa o perioada de somaj tehnic de o luna.

In aceeasi zi au fost anuntati insa ca vor lucra doar doua saptamani, dupa care productia va fi suspendata pentru inca doua saptamani, incepand cu sfarsitul lunii ianuarie, din cauza scaderii vanzarilor pe piata auto. Conducerea firmei a anuntat ca angajatii care intra in somaj tehnic primesc 85% din salariul brut, la fel cum au primit si in timpul perioadei anterioare.

O alta masura care ar putea fi adoptata ar putea fi acordarea de salarii si plati compensatorii . Aceasta masura va fi aplicata in cazul unor salariati ai ArcelorMittal Galati , care vor parasi unitatea la jumatatea lunii ianuarie. Cei 450 de angajati care vor beneficia de platile compensatorii se vor alatura celor 50 de salariati care au plecat voluntar la inceputul acestei luni. Sindicalistii galateni au precizat faptul ca din 12 decembrie, cand ArcelorMittal Galati inceput perioada concedierilor la cerere, in jur de 1.700 de salariati au depus cereri in acest sens, iar numarul acestora ar putea creste pana la finalul termenului de depunere a cererilor, respectiv 31 martie.

Dosarele respectivilor salariati sunt analizate de o comisie interna care decide cine pleaca acasa si ce fel de va primi, valorile acestora fiind cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga de la 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

ArcelorMittal Galati si-a inchis temporar unele capacitati de productie inca din octombrie 2008, altele urmand sa fie oprite in perioada urmatoare, aceasta masura fiind insotita de un plan de reducere a costurilor. In plus, sindicatele din combinatul galatean au acceptat inghetarea salariilor in 2009, cu conditia ca negocierile salariale sa poata fi reluate imediat ce situatia finaciara a societatii se imbunatateste.

Situatia, ingrijoratoare si in rest

Nici in restul domeniilor situatia nu este mai imbucuratoare. In mass-media de exemplu, trusturile de presa din tara noastra au anuntat atat concedieri, cat si scaderi ale salariilor. Astfel, trustul Intact, cel care detine in portofoliu Jurnalul national, Antena 1, Antena 2 si Antena 3 si alte cateva produse media a confirmat ca va scadea salariile cu 20 de procente, ca parte dintre-o serie de masuri de reducere a costurilor, pentru a diminua efectele crizei economice.

In plus, ar putea urma concedieri in cadrul trustului, persoanele vizate parand a fi colaboratorii si persoanele care au incheiate contracte pe perioada determinata, insa deocamdata nu au fost oferite mai multe detalii in acest sens.

Si trustul Mediapro a apelat la masuri de combatere a crizei, presa relatand in ultimele saptamani despre concedieri ale jurnalistilor si tehnicienilor din mai multe statii ProTV din tara. Conducerea trustului nu a oferit nici o explicatie oficiala in acest sens, nedezvaluind nici vreun plan de viitor referitor la angajatii sai.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea