Cariera

#copii #cariera #nastere #munca

Ordinea la nastere iti influenteaza cariera

Daca ai trait experienta de a fi fratele mai mare, atunci probabil ca ai experimentat toate nelinistile parintilor tai in legatura cu cresterea si educarea primului copil; din pozitia mezinului, ai beneficiat de libertate si ai ajuns astfel un mic rebel al familiei. Conform psihologilor, ordinea in care ne nastem ne determina si rolul in cadrul familiei.

 

Cum ne influenteaza insa acest lucru cariera?

 

Cel mic pare cel mai rasfatat si nu este niciodata certat pentru boacanele sale, in timp ce copilul mai mare are mai multe responsabilitati, insa in acelasi timp isi poate exercita autoritatea asupra fratilor sai.

Chiar daca parintii incearca sa ne creasca in mod egal, exista anumite stereotipuri caracteristice rolului in familie. Conform psihologului Ben Dattner, aceste stereotipuri ne influenteaaza personalitatea si automat, determina si succesul in cariera.
 

 

Primul copil al familei si fratele mai mare

 

Primii nascuti sunt firi ambitioase, dominante si mult mai disciplinate, in comparatie cu mezinii. Acestia sunt determinati sa castige si isi apara pozitia dobandita, avand de multe ori o tendinta catre .

Potrivit studiilor, primii nascuti castiga mai mult decat fratii lor mai mici si au tendinta de a urma studii superioare in domenii precum medicina, drept, stiinta sau politica. De asemenea, acestia detin functii importante in cariera.

Printre personalitatile celebre care s-au nascuti primii in familie, se numara Oprah Winfrey , Hillary Clinton, Winston Churchill, Sylvester Stallone si Bill Clinton.

 

Mijlociul familiei

 

Mijlociul familiei are abilitati de a negocia, de a stabili compromisuri si de a gasi solutii care sa fie pe placul tuturor. Mijlocii sunt foarte diplomati si reusesc isi faca mai repede prieteni si sa mentina relatii apropiate cu familia.

Desi din punct de vedere financiar nu stau atat de bine precum fratii lor mai mari, acestia reusesc sa isi identifice pasiunile si sa se faca placuti la locul de munca. Orice job care implica folosirea aptitudinilor de negociator ii va da determina pe acestia sa aiba succes in cariera .

Printre fratii mijlocii celebri, se numara David Letterman , Richard Nixon, Madonna si printesa Diana.

 

Mezinul familiei

 

Mezinului familiei ii place sa fie in centrul atentiei. Mezinii sunt creativi, au un simt al umorului bine dezvoltat si stiu sa ii manipuleze pe cei din jur astfel incat sa obtina ceea ce isi doresc.

La capitolul finante, mezinii nu stau chiar atat de bine precum fratii lor mai mari. Acestia au inclinatii catre domeniile artistice, catre joburile dinamice, care implica mai multa varietate. Artele, jurnalismul, vanzarile sau activitatile sportive sunt printre domeniile care ii intereseaza. Din pacate, acestia au tendinta de a nu fi prea fericiti la locul de munca, pentru ca deseori nu ocupa pozitii fruntase. 

Printre mezinii celebri, se numara Jim Carrey, , Steve Martin, Cameron Diaz si Rosie O'Donnell.

 

Copilul singur la parinti

 

Copiii singuri la parinti prezinta aproape aceleasi caracteristici precum al familiei. Acestia au succes atat la scoala, cat si in cariera. Sunt increzatori in fortele proprii, insa in acelasi timp urasc sa fie criticati. Perfectionismul reprezinta o trasatura care ii caraterizeaza in tot ceea ce fac. Printre copiii singuri la parinti care au devenit celebri, se numara Tiger Woods, Alan Greenspan si Maria Sharapova .

 

Copiii gemeni

 

De obiei, in familie, .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea