Cariera

#discriminare angajare #romani someri #varsta angajare #angajare #anofm #someri

"Nu ma mai angajeaza nimeni"! 56% dintre somerii Romaniei au peste 40 de ani

Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca(ANOFM) a declarat la finalul anului 2015 ca 56,56% dintre somerii Romaniei aveau peste 40 de ani. Dintre acestia, mai bine de jumatate au peste 50 de ani. Aceasta situatie rezulta din faptul ca cele mai multe companii prefera angajati tineri.

"Mai am 15 ani pana la pensie si nu ma mai angajeaza nimeni..."! Aceasta este povestea a mai mult de 28% dintre somerii romani. Trecuti de prima tinerete, multi se confrunta cu somajul intr-o perioada in care s-ar astepta ca valoarea, experienta si priceperea deprinsa de-a lungul anilor sa le fie rasplatite.

Cum se explica aceste cifre? Societatea functioneaza pe baza de stereotipuri si prejudecati. Ar fi mult prea simplu, insa, sa fie doar atat. Societatea discrimineaza, nedreptateste, pune la zid fara drept de apel. Pe de o parte se considera ca o persoana este apta de munca pana la 65 de ani, varsta de pensionare pentru barbati in Romania si in majoritatea statelor europene, iar pe de alta parte, atunci cand se fac angajari, companiile resping candidatii peste 40-50 de ani fara a le mai testa calitatile. Ascunzandu-se in spatele unor cuvinte precum lipsa de entuziasm, dexteritate sau rapiditate, angajatorul da voit cu piciorul unei persoane experimentate, loiale si chibzuite.

In conditiile in care gasirea unui loc de munca nou este un demers laborios pentru oricine, acesta devine cu atat mai dificil pentru cei ai caror competitori sunt cu 15-20 de ani mai tineri, multi angajatori privind varsta mai inaintata ca pe un punct slab. Prin urmare, cei aflati la varsta a doua se confrunta cu situatii discriminatorii reale legate de serviciu - sunt fortati sa se pensioneze mai devreme, le este refuzata formarea profesionala pe motiv ca nu reprezinta o investitie pe termen lung sau nu mai sunt reangajati daca raman fara locul de munca.

Varsta inaintata este o etapa la care, inevitabil, ajungem cu totii

Statisticile Natiunilor Unite estimeaza ca varsta medie a populatiei Romaniei va ajunge la 49 de ani in anul 2050, de la 40 de ani in anul 2015. In mai putin de 10 decenii, mai mult de o treime din populatia Europei va avea peste 60 de ani si un sfert va depasi varsta de 65 de ani.

Principalele probleme cu care se confrunta persoanele varstnice in Romania sunt legate de reticenta societatii de a le percepe drept resursa culturala si profesionala reala. Faptul ca Romania nu acorda importanta cuvenita imbatranirii active reduce dramatic sansele persoanelor varstnice la un tratament corect. In plus, personele de peste 50 de ani sunt cele mai afectate de somaj si se confrunta cel mai adesea cu accesul redus pe piata muncii.

"Aveam deja 40 de ani cand am ramas fara slujba ca urmare a finalizarii unui proiect al administratiei americane in Romania in care eram angajata, dar nu prin statul roman. Nu eram speriata pentru ca aveam incredere in abilitatile si experiența deprinse in 10 ani de munca. Atunci, insa, m-am confruntat cu prima situatie de discriminare de varsta, cand un tanar consilier HR mi-a spus direct, fara ocolisuri: 'doamna, sunteti minunata, dar la angajare varsta va dezavantajeaza'. Timp de 5 ani, din 2004 si pana in 2009, m-am zbatut pentru fiecare oportunitate de a lucra pe care am obtinut-o. Acesti ani au insemnat o lupta continua pentru angajare, iar rezultatele eforturilor mele au presupus doar angajamente temporare si nicidecum angajarea mea pe perioada nedeterminata. Am avut norocul, în cele din urma, sa ma angajeze o persoana care stia cum lucrez si nu m-a intrebat de varsta.

Din nefericire, angajarea este condiționata de un numar. Din buletin. Sistemul te forteaza sa te pensionezi inainte de vreme, inainte sa doresti asa ceva, cel putin in cazul meu. Faptul ca am 62 de ani nu inseamna ca sunt mai putin capabila decat alte persoane mai tinere cu 20 – 30 de ani. Ba mai mult, consider ca experienta acumulata ar trebui sa serveasca dezvoltarii oricarei companii care decide sa angajeze un senior. Din pacate, insa, realitatea romaneasca ma pune in situatia in care din octombrie 2014 nu am reusit sa ma mai angajez decat pe un proiect pe o perioada scurta si privesc cu pesimism, ingrijorare si frustrare piata muncii si sansele pe care le mai am in acest sens.", a declarat Daniela Draghici, specialista si formatoare in advocacy - membra voluntara a Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala – SECS, a Societatii de Analize Feministe – AnA si membra voluntara in consiliile directoare ale Federatiei Internationale a Asociatiilor de Planificare Familiala – IPPF-EN si a Retelelor organizatiilor neguvernamentale pentru sanatatea reproducerii, populatie si dezvoltare din Uniunea Europeana – EuroNGOs si ASTRA.

In ciuda stereotipurilor negative, studii efectuate la nivel european evidentiaza aceeasi concluzie: putem lucra eficient la orice varsta! Conditia necesara in acest sens este ca angajatorii sa realizeze strategii care sa gestioneze inaintarea in varsta a salariatilor, sa mentina o buna calitate a vietii la locul de munca, sa dezvolte conditii de munca astfel incat sa permita tuturor salariatilor sa fie competitivi si sanatosi. Companiile care inteleg ideea imbatranirii active si principiul sanselor egale pe tot parcursul vietii si care actioneaza in acest sens vor avea de castigat, construind o cultura organizationala care valorizeaza potentialul si expertiza angajatilor.

Ce faci cand te confrunti cu o situatie de discriminare?

Legislatia romaneasca interzice discriminarea pe criterul varsta in domeniul muncii. Coalitia anti-discriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor celor discriminati si incurajeaza sesizarea online a cazurilor de discriminare pe portalul antidiscriminare.ro. Coalitia anti-discriminare te ajuta sa identifici autoritatile publice catre care poti reclama nedreptatea cu care te confrunti si te sfatuieste asupra modului in care poti actiona pentru a-ti apara drepturile si demnitatea.

Discriminarea se plateste cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica sau cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca vizeaza un grup de persoane sau o comunitate (conform art. 26 alin. 1 din Ordonanta nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea