Cariera

#indemnizatie pentru mama #acte indemnizatie mama #85 la suta din venit #salariu #legea mamelor #indemnizatie #mama

Noutati pentru mamele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copiilor

Prelungire de termen pentru depunerea actelor pentru schimbarea modului de acordare a indemnizatiei pentru mame. Ministerul Muncii a anuntat ca mamele care primesc acum indemnizatia de 600 lei vor putea depune cererea de schimbare a modului de calcul pentru cea cu 85% din venit pana pe 30 iunie 2009. Pana atunci respectivele mamici vor continua sa primeasca lunar cei 600 de RON pana la recalcularea indemnizatiei, pentru ca apoi sa beneficieze ulterior si de diferenta de bani.

Documentele prin care mamele care iau in prezent indemnizatia de 600 lei pentru cresterea copilului isi manifesta dorinta de a primi indemnizatia recalculata conform noii legi vor putea fi depuse pana pe 30 iunie la birourile agentiei teritoriale pentru prestatii sociale, mamele din Bucuresti urmand a merge catre Directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului ale sectoarelor in care locuiesc.

Conform oficialilor Ministerului muncii dupa recalcularea cuantumului, mamele vor primi si diferentele de sume incepand cu ianuarie 2009. Trebuie amintit si faptul ca la sfarsitul anului trecut, premierul Boc a anuntat ca indemnizatia pentru cresterea copilului va avea, incepand cu 1 ianuarie 2009, o valoare cuprinsa intre 600 si 4.000 de lei, nivelul maxim fiind plafonat la aproximativ trei salarii medii nete pe economie.

Ce trebuie sa contina dosarul mamei

Dosarul cu acte prin care se solicita schimbarea modului de calcul a indemnizatiei trebuie depus personal sau prin posta, cu solicitare de confirmare de primire. Documentele necesare pentru recalcularea cuantumului indemnizatiei prin aplicarea procentului de 85% asupra mediei veniturilor realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului , sunt: o cerere care sa cuprinda numele si prenumele mamei, codul numeric personal, adresa, atat a persoanei beneficiare, cat si a copilului pentru care se primeste indemnizatia, copie dupa certificatul de nastere al copilului si dupa buletinul mamei si o adeverinta din care sa reiasa valoarea veniturilor profesionale realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.

Institutia care tine evidenta acestor venituri poate fi angajatorul, agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca (in cazul persoanelor care au beneficiat de indemnizatie de somaj ), casa teritoriala de asigurari de sanatate (pentru persoanele care au beneficiat de concedii medicale in ultimul an inainte de nastere), casa teritoriala de pensii (in cazul beneficiarilor pensiei de invaliditate), respectiv autoritatea fiscala la care se depune declaratia de venit .

Actele necesare mamelor care solicita pentru prima data indemnizatia de crestere a copilului sunt: formularul tipizat prin care se solicita indemnizatia, copia actului de identitate al mamei, copia certificatului de nastere al copilului, copia altor acte doveditoare care atesta filiatia copilului, o adeverinta privind indeplinirea conditiilor de eligibilitate si veniturile realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.

Cine poate primi

Mamele pot primi indemnizatia pentru cresterea copilului numai daca in ultimul an inainte de nastere au realizat un venit profesional care poate fi socotit drept venit supus impozitului pe venit. Astfel, conform Ministerului muncii, pe lista de venituri care sunt luate in calcul pentru acordarea indemnizatiei se afla urmatoarele: veniturile comerciale, cele din prestari servicii, din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, , arhitect etc.

De asemenea sunt luate in considerare sumele obtinute din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente, respectiv brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si dreptului de autor si altele asemanatoare. In plus, se iau in calcul si veniturile provenite din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturi, cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, precum si din valorificarea produselor agricole.

Pentru mamele salariate, adeverinta de venit este eliberata de la iar in cazul in care mama este liber profesionista, are o firma, face parte din categoria celor care isi castiga existenta din agricultura sau mai alte si alte venituri in afara de salariu (cum ar fi dividende, actiuni etc.) adeverinta va trebui sa fie vizata de agentia fiscala de care apartine. Banii vor fi primiti prin card, daca asa doresc solicitantii, sau prin mandat postal, la domiciliu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea