Cariera

#venit #venit minim garantat #legea salarizarii unice #bani #sindicate #ministerul muncii

Noua lege a salarizarii este plina de sporuri iar venitul minim garantat creste din iulie

Legea salarizarii unice a devenit subiect de neintelegeri intre Ministerul Muncii si sindicate. Cele doua parti au incheiat inca o runda de negocieri cu pareri diferite despre evolutia discutiilor, insa cu o schita de lege, care pastreaza inca o multime de sporuri. Astazi insa Guvernul a decis ca nivelul venitului minim garantat ar putea fi majorat cu 15% incepand din luna iulie, de la bugetul de stat.

In urma ultimei intalniri intre sindicate si reprezentantii ministerului pe marginea noii legi a salarizarii bugetarilor, parerile au fost contradictorii, desi ministerul Muncii a considera ca lucrurile merg spre bine. Sindicalistii sunt nemultumiti de modul in care “stau” in grila cadrele didactice si de modul in care se respecta acordurile semnate intre Guvern si sindicate in urma grevelor profesorilor. In acest timp, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu spune ca exista discutii consensuale, din care rezulta ca cei din Educatie stau bine in grila, asadar nu exista motive de nemultumire.  

Potrivit Gandul, o noua runda de negocieri va avea loc joi dimineata, atunci cand toate partile reprezentate la discutii se vor prezenta cu grile alcatuite pe baza propriilor criterii de evaluare , iar acestea vor constitui baza viitoarelor negocieri. Insa negocierile si toate discutiile in jurul proiectului de lege vor trebui insa finalizate pana pe data de 20 iunie.

In acest moment, proiectul legii salarizarii unice este creionat doar in faza unei schite cu principii detaliate, care insa a ajuns in mana sindicalistilor abia ieri. Sindicalistii sunt nemultumiti de acest fapt si spun ca acest draft este insa “plin” de sporuri. In plus, ei cer sporuri de performanta, pe care insa ministerul le vrea discutate abia dupa definitivarea grilelor de salarizare.

Ce sporuri exista in schita legii salarizarii unice

Potrivit Gandul, in schita proiectului legii salarizarii unice sunt prevazute o serie de sporuri salariale la salariul de baza pentru bugetari: spor de ore suplimentare (75 - 100% / ora din salariul de baza orar sau 25% din salariul de baza, daca lucrul peste program se presteaza „in mod sistematic”), spor de noapte (25%), indemnizatie de excelenta (in limita a 10% din cheltuielile cu salariile personalului bugetar), premiu anual (un salariu de baza mediu lunar brut), diverse indemnizatii suplimentare in cazul mutarii in alta localitate, in interese de serviciu, spor de 15% pentru munca in conditii periculoase, spor de 15% pentru stres („activitati ce solicita o incordare psihica foarte ridicata”), spor de 15% pentru conditii grele de munca, spor de 20% pentru munca in zone izolate, sporuri speciale pentru personalul diplomatic si consular, sporuri speciale pentru magistrati, sporuri speciale pentru lucratorii Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor etc.

Venitul minim garantat ar putea creste din iulie

Astazi Guvernul a anuntat ca nivelul venitului minim garantat ar putea fi majorat cu 15% incepand din luna iulie. Fondurile care vor acoperi aceste cresteri vor fi asigurate, integral, de la bugetul de stat. Aceasta decizie vine dupa ce Banca Mondiala a observat ca  programul de acordare a ajutorului social in Romania trebuie imbunatatit prin cresterea venitului minim pentru categoriile defavorizate.

Conform Realitatea TV, actul normativ aprobat astazi prevede ca nivelul lunar al venitului minim garantat ar putea fi, incepand cu luna iulie, de 125 de lei pentru persoana singura si de 225 de lei pentru familiile formate din doua persoane. Familiile din trei persoane ar putea primi 313 lei, cele formate din patru persoane – 390 de lei, iar cele formate din cinci mebri – 462 de lei.

Pentru fiecare alt membru de familie, peste numarul de cinci, se vor primi cate 31 de lei. Nivelurile venitului minim garantat se indexeaza anual, prin hotarare a Guvernului, in raport cu inflatia, se mai arata in acelasi act normativ.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea