Cariera

#disponibilizari #criza economica #criza mondiala #somaj #cariera

Muncitorii afectati de criza mai au o sansa

Esti somer si iti cauti un loc de munca, insa vezi statisticile si rapoartele realizate la nivel national si international care arata ca numarul angajarilor este in scadere si se va micosra si in 2009. Exista insa si domenii in care se fac inca angajari si se vor face in continuare, acestea fiind cele care se adreseaza nevoilor simple ale omului.

IT&C, FMCG ( Fast Moving Consumer Goods – industria producatoare de bunuri de larg consum ), industria farmaceutica si retailul sunt industriile in care companiile inca recruteaza. Aceste ramuri ale economiei, despre care se spune ca sunt cele care satisfac nevoile simple ale consumatorului, sunt cele in care inca se fac angajari si prezinta inca perspective de angajare si pentru lunile urmatoare.

Domeniile citate sunt cele care “merg impotriva curentului”, care arata o scadere a ritmului de angajari in tara noastra in ultimele luni, precum si o crestere a ratei somajului. Numarul de disponibilizari este si el in crestere, iar cifrele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) anunta ca peste 30.000 de angajati isi vor pierde locul de munca.

Inca se mai fac angajari

Astfel, pentru cei care tocmai si-au pierdut locul de munca sau se afla deja in somaj, specialistii in resurse umane si in recrutare spun ca cele mai bune companii in care se pot angaja acum romanii sunt cele din domeniul informatic, vanzarilor, a bunurilor de larg consum si cea farmaceutica. "In toate domeniile se fac angajari, inclusiv in cele grav afectate de criza. Volumul angajarilor este dramatic redus mai ales la nivel de entry-level, unde, de altfel, s-au facut concedieri masive . Acest lucru nu inseamna ca tot sectorul este absolut blocat", crede Rudolf Fedorovici, consultant in cadrul agentiei de recrutare Advice Human Resources, citat de Ziarul Financiar.

La nivel de middle management , ritmul angajarilor a ramas insa aproape neschimbat iar perspectivele pentru urmatoarea perioada nu sunt ingrijoratoare.  In acest sens, in aceatsa perioada exista firme care incearca sa profite de pe urma crizei financiare, avand in vedere ca acum este un moment bun pentru a atrage oameni la care nu ar fi avut acces in mod normal.

Retailul, altfel spus domaniul vanzarilor-comertului, va continua sa fie unul dintre cele mai atragatoare si ofertante domenii de pe piata locurilor de munca. Marile grupuri de super si hiper-marketuri isi vor extinde activitatea, astfel ca vor avea nevoie de angajati in noile puncte de lucru. Numai grupul Carrefour intentioneaza sa angajeze inca 1.800 de oameni in tara noastra, conform declaratiilor conducerii companiei in tara noastra. Acelasi lucru se va intampla si cu retelele de fast-food-uri, dar si in industria alimentara.

Cei care nu mai au loc de munca se pot reorienta

In cazul celorlalte domenii insa, odata cu restructurarile vor fi desfiintate si posturile de care nu este neaparata nevoie. Acest lucru se va intampla mai ales in domeniile cele mai afectate de criza: cel imobiliar, cel financiar, acolo unde cei care muncesc in segmentul de baza (evaluatorii, serviciile de intermediere si dezvoltatorii proiectelor comerciale si office, dezvoltatorii proiectelor industriale si, mai ales, cei implicati in proiecte de infrastructura si edilitare rezidential) nu vor avea probleme.

Pentru cei care si-au pierdut locul de munca, specialistii in recrutare recomanda fie orientarea spre joburile asemanatoare, la companiile ramase viabile pe piata, fie cursurile de formare si reconversie profesionala. In cazul celor care apeleaza la a doua varianta, recrutorii recomanda ca reorientarea sa se faca inspre domenii apropiate si in etape, in sensul ca noul domeniu de activitate sa nu fie brusc complet diferit. In acest sens, respectivele persoane ar trebui sa se orienteze in functie de cateva criterii importante, respectiv abilitatile personale pe care le detin, ce au mai facut inainte si probabilitatea ca industria spre care se indreapta sa fie atinsa de criza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea