Cariera

#mos craciun #meserie #agentii #cadou #craciun

Mos Craciun, meserie de doua saptamani

Cu doar cateva zile inaintea Craciunului, copiii din intreaga tara isi pregatesc repertoriul pentru venirea lui Mos , “cel incarcat cu daruri pentru cei cuminti”. Cine este insa Mos Craciun , care sunt cele mai import ante calitati pe care trebuie sa le aiba acest personaj si cat costa o intrevedere cu un Mos Craciun romanesc, puteti afla in randurile care urmeaza.

Conform legendei, Mos Craciun vine in seara de Ajun, pe 24 decembrie si le aduce cadouri copiilor care au fost cuminti. Traditia Mosului se respecta uneori si in cazul adultilor, care le ofera apropiatilor cadouri de Craciun pentru “ca le-a lasat Mosul”. In tara noastra aceasta traditie a avut de suferit in perioada comunista, atunci cand Mos Craciun devenise , insa dupa Revolutia din 1989 , Mos Craciun a revenit la statutul sau plin de insemnatate.

Mos Craciun este un personaj de poveste dar si un simbol al Craciunului, al darurilor de Craciun. Insa cum si Mosul este un om, in lumea moderna, el a devenit un rol care este interpretat de diverse persoane. O parte dintre acestea si-au transformat talentele in modalitati de a face celorlalti bucurii, altii au vazut in aceasta ocupatie un mod de a face bani.

Astfel au aparut agentiile care inchiriaza Mosi Craciun, dar si “Mosii free-lanceri”. Despre persoanele care au aceasta ocupatie s-ar putea spune ca se impart in doua categorii: actorii si ceilalti, persoane care au alte ocupatii. Din moment ce perioada in care cineva poate fi Mos Craciun este de doar doua, maxim trei saptamani, aceasta ocupatie nu poate fi considerata “o meserie permanenta”.

De aceasta parere este si Ovidiu Magdalinoiu, Mos Craciun in cadrul unei agentii de Mosi Craciun care poate fi gasita pe Internet la adresa mos-craciun .eu. El spune ca meseria sa de baza este informatician, dar ca face pe Mosul din hobby. “Atunci cand am inceput sa facem asta eram in facultate, la Automatica, era prin ’97. Am inceput in joaca, dar dupa aia am vazut ca ne place, eram doua maini de oameni, adica zece prieteni, care in timp s-au injumatatit ca numar”, isi aminteste el.

Principalele calitati pe care trebuie sa le aiba un Mos sunt, dupa parerea lui Magdalinoiu, dragostea pentru copii si spontaneitatea. “Daca le ai pe acestea doua nu trebuie sa mai lucrezi decat la stapanitul emotiilor, restul vine de la sine”, marturiseste Mosul, care are intrevederile programate de “renul de serviciu”, care ii este si prieten si “un fel de sef”.

In plus, omul din spatele costumului trebuie sa mai lucreze la rezistenta si la voce, doua aspecte care il obosesc foarte mult.“Eu nu as putea sa am mai mult de doua intrevederi pe zi pentru ca o intalnire cu copiii necesita un efort fizic si intelectual crescut. Mosul transpira mult, vorbeste cu vocea scazuta, gandeste mult ca sa poata raspunde intrebarilor copiilor, asa ca este solicitat si obosit. Cred ca de aceea majoritatea Mosilor sunt in realitate niste oameni slabuti si cu vocea altfel”, adauga Ovidiu Magdalinoiu.

Mos Craciun este insotit in periplurile sale pe la copii nu de sania cu reni, ci de o trusa in care pot fi gasite costumul de Mos, adica haina si pantaloni rosii, caciula, manusi, barba, ochelari si o trusa de machiaj , care sunt pregatite si reinnoite si refacute cam de pe la sfarsitul lunii august. In plus, pentru a intra “in costumul personajului”, un Mos are nevoie de minim o jumatate de ora pentru a se imbraca si machia.

Ce trebuie sa faca cei care vor sa angajeze un Mos Craciun?

Parintii care vor sa il aduca pe Mos Craciun pentru cineva apropiat trebuie sa sune pentru o programare la “renul de serviciu” sau la firma care ofera serviciile unor Mosi Craciun. “Daca sunati acum la renul de serviciu de la noi, nu mai gasiti locuri pentru ca programarile incep cam de prin toamna sau de la inceputul iernii. In plus, noi mai avem programarile clientilor fideli care sunt facute deja de anul trecut”, spune Ovidiu.

Cei care fac programarea din timp si clientii fideli beneficiaza atat de discounturi cat si de posibilitatea de a alege ziua in care doresc sa aiba loc intrevederea cu Mosul.

“Dupa ce se face programarea, Mosul mai are nevoie de mai multe detalii despre cel mic, despre ce ar vrea parintii sa auda copilul drept indrumare de la Mosul. De exemplu, daca cel mic va face la anul un curs de pian, Mosul ii va spune ca il roaga sa cante frumos si sa invete, ca sa se poata vedea si la anul”, povesteste Magdalinoiu.

Anul acesta o intrevedere cu Mosii de la agentiile din Capitala costa, in functie de cati copii trebuie sa participe la intrevedere, intre 250 si 500 de RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea