Pe piata muncii din tara noastra se inregistreaza, in ultima vreme,  mai multe disponibilizari decat angajari. Astfel, marile companii din tara noastra au dat afara 5.500 de angajati si au angajat putin peste 3.100 de oameni in primele trei luni ale anului. Aceasta este concluzia unei analize a Ziarului Financiar pe baza informatiilor de recrutare sau disponibilizare facute publice de firme de la inceputul acestui an.  

La capitolul disponibilizari, in top se afla industria auto si industria producatoare de otel. Astfel, conform ZF, cele mai ample programe de restructurare in primul trimestru al anului au fost inregistrate in cadrul grupului german Draxlmaier si la ArcelorMittal Galati . Cele doua firme au renuntat numai in aceste luni la peste 3500 de oameni (2000 de partea germana si 1500 din combinatul de la Galati), care fie au fost trimisi in somaj, fie au solicitat sa fie lasati sa plece.  

Din datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca in primele doua luni ale lui 2009 au fost facute aproape 31.000 de disponibilizari colective, numar care ar putea creste cu alte 10.000 dupa situatiile pe martie. Pentru perioada aprilie - octombrie, din datele existente pe piata rezulta ca firmele de pe piata intentioneaza sa mai faca inca 22.000 de disponibilizari, cele mai afectate urmand sa fie industriile textila, chimica, energetica si constructiile. In plus, firmele de recrutare spun ca bankingul, serviciile financiare si real estate-ul au inregistrat cele mai spectaculoase caderi in termeni de volume de recrutare.  

In ce priveste angajarile, la acest capitol cel mai bine au stat retailerii, care au oferit peste 3.000 de locuri de munca in aceste trei luni ale anului. Conform analizei, deschiderea unor noi centre comerciale - Militari Shopping Center si Grand Arena , dar si extinderea unor malluri mai vechi, ca Plaza Romania si Iris Shopping Center, au insemnat circa 1.700 de angajari numai in Bucuresti.  

Marii retaileri internationali au anuntat crearea a circa 8.500 de locuri de munca pana la finele anului, prin deschiderea a peste o suta de magazine in toata tara.
  •   2009-04-10
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Jigau

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Cum iti gasesti un job pe timp de criza?

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras: Sfaturi pentru tinerii care isi incep activitatea profesionala

Expertul Acasa.ro, psihologul Cristina-Andreea Dumitras

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii