Cariera

#angajare #job #loc de munca #angajat #angajator #interviu #cv #curriculum vitae

Intrebari la care trebuie sa raspunda CV-ul tau

Majoritatea persoanelor care isi alcatuiesc un CV scapa din vedere faptul ca prin acesta isi creioneaza portretul angajatului perfect pentru slujba la care aplica. Astfel, CV-ul tau nu reprezinta o simpla insiruire de informatii, ci are un scop clar: ofera raspunsurile pe care angajatorul le cauta in candidatii intervievati.

 

In timp ce iti alcatuiesti CV-ul, dar si atunci cand il revizuiesti, verifica daca acesta raspunde la urmatoarele intrebari:

 

Cine esti?

 


Daca ar fi sa faci un rezumat al CV-ului tau, crezi ca ai putea intelege din alcatuirea acestuia cine esti tu? Pentru ca ai destul de multa informatie pe care vrei sa o cuprinzi in CV, este foarte posibil sa te pierzi in amanunte si sa uiti care este scopul CV-ului tau.

 

Asadar, incearca sa alcatuiesti o fraza prin care sa te descrii in cateva cuvinte. Foloseste-te de aceasta drept ghid pentru scrierea CV-ului. Roaga-ti apoi prietenii sau familia sa iti citeasca CV-ul si sa iti explice in cateva cuvinte ce au inteles din acesta, care sunt informatiile principale pe care le-au retinut. Daca nu reusesc sa ofere un raspuns care intr-adevar descrie imaginea ta, atunci va trebui sa iti refaci CV-ul.

 

Ce poti sa faci pentru mine?

 

Cea mai eficienta metoda de a pune mana pe un job este sa ii arati angajatorului ce poti face pentru acesta. Ai dreptul la doar cateva secunde, asa ca cel mai indicat ar fi sa oferi exemple concrete. Include in CV-ul tau diverse situatii carora a trebuit sa le faci fata la locul de munca, solutii inedite pe care le-ai dezvoltat, realizari etc.

 

Ai calitatile necesare pentru a obtine jobul ?

 

Scaneaza anunturile de joburi si de descriere a posturilor, similare jobului pentru care aplici si extrage din acestea calitatile si aptitudinile mentionate. Alcatuieste-ti CV-ul astfel incat sa ii arati angajatorului ca tu ai acele calitati, necesare pentru a obtine locul de munca dorit.

 

Experienta ta este relevanta pentru postul meu?

 

Pentru a-i dovedi angajatorului ca experienta ta de lucru te-a pregatit suficient pentru jobul acesta, trebuie sa oferi o descriere a fiecarui job in parte, informatii despre compania la care ai lucrat, situatii dificile carora le-ai facut fata, responsabilitati. Nu uita sa formulezi toate acestea la obiect, fara a scrie „povesti”.

 

Ai educatia necesara jobului pentru care aplici?

 

Daca detii toate calificarile necesare pentru a obtine jobul respectiv, atunci asigura-te ca angajatorul observa acest lucru. In cazul in care calificarile tale detin denumiri mai complicate, explica-le in termeni obisnuiti si ofera cateva date despre cursurile pe care le-ai urmat. In felul acesta te asiguri ca angajatorul intelege tot ceea ce este scris in CV-ul tau si nu lasi loc de intepretari.
 

 

Ce fel de persoana esti?

 

Informatiile suplimentare te pot scoate din anonimat in fata celorlalti candidati. Adauga si alte lucruri pe care descrierea jobului nu le cere, de exemplu limbile straine pe care le vorbesti, cursuri aditionale pe care le-ai urmat, alte realizari in plan profesional si chiar hobby-urile tale.

 

Pot sa iau usor legatura cu tine?

 

Dupa munca pe care ai depus-o in a-ti alcatui CV-ul, asigura-te ca nu scapi din vedere esentialul: datele de contact. Un numar de telefon valabil, la care sa poti fi gasit oricand si o adresa de mail ar trebui sa fie suficiente. Cel mai important ramane insa numarul de telefon, pentru ca este primul lucru pe care il va cauta angajatorul atunci cand va dori sa te contacteze.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea