Cariera

#guvern #legea pensiilor #legea salarizarii bugetarilor #asumarea raspunderii

Guvernul a decis: aprobarea principiilor legii pensiilor si asumarea raspunderii pe legea salarizarii bugetarilor

Sapte din cele opt principii ale viitoarea Lege a pensiilor au fost aprobate de Guvern. Al optulea principiu, cel ocupational, a fost eliminat pentru a putea fi reintroduse pensiile speciale. In plus, Guvernul a anuntat ieri ca vrea sa isi asume raspunderea pe legea unica a salarizarii .

Intentia Executivului este ca fiecare cetatean sa primeasca pensie pe masura contributiei pe care a avut-o la stat. "Nu am inclus principiul ocupational pentru a nu incerca sau a da impresia ca se incearca gasirea unei brese prin care sa reintroducem pe usa din dos actualele legi speciale. Dorim o singura lege care sa rezolve problemele care exista in momentul de fata”, a declarat premierul Emil Boc, citat de Realitatea TV.

Potrivit proiectului de lege unica a pensiilor, principiul ocupational permitea oricarei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii si urma ca modalitatea de contributie la acest sistem suplimentar, modul de calcul si administrarea sa sa fie stabilite ulterior prin lege.

Conform Realitatea TV, cele sapte principii adoptate ieri in sedinta Guvernului sunt:

1. principiul unicitatii - propune existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care au venituri din castigurile salariale. Pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si in functie de durata in care s-a contribuit la sistemul public de pensii.

2. principiul obligativitatii - persoanele fizice si juridice au obligatia sa participe la sistemul public, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor.

3. principiul contributivitatii - fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoane fizice si juridice, participante la sistemul public.

4. principiul egalitatii - va asigura tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege. Acest principiu sustine ideea ca toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii.

5. principiul repartitiei - fondurile realizate se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public.

6. principiul solidaritatii sociale
- participantii la sistemul public isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor sociale.

7. principiul autonomiei
- bazat pe administrarea de sine statatoare a sistemului public.

Aceste principii au fost negociate si acceptate de catre Ministerul Muncii, Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe. Executivul isi doreste ca proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice sa fie finalizat pana la sfarsitul acestui an, astfel incat sa poata intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Tot ieri a aparut si anuntul referitor la faptul ca Guvernul vrea sa isi asume raspunderea pe legea unica a salarizarii. Declaratia le-a apartinut sindicalistilor care au mers ieri la o intalnire cu reprezentatii Executivului. In urma sedintei, sindicatele au transmis faptul ca premierul Emil Boc le-a solicitat ca proiectul de lege privind salarizarea bugetarilor sa fie finalizat cu zece zile mai devreme decat se ceruse initial. Astfel proiectul ar trebui sa fie gata pe 20 iunie pentru a intra in sedinta de Guvern si apoi sa fie aplicata procedura asumarii raspunderii guvernamentale, inaintea incheierea sesiunii parlamentare.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea