Cariera

#salariat #angajat #salariu #femei

Femeile, discriminate la salariu

Romancele sunt discriminate la serviciu la capitolul salariu. Un studiu realizat de Blocul National Sindical ( ) arata ca femeile angajate in institutiile de stat primesc bani mai putini decat barbatii, desi se afla pe aceleasi posturi si au aproximativ aceeasi experienta.

Femeile au de infruntat discrepante si diferentieri nu numai la capitolul salarial. Unele femei nu primesc functii de conducere si au dificultati in a avansa catre un post mai bine platit. De exemplu, diferenta salariala dintre femei si barbati este de 7%, cu preponderenta in industria prelucratoare , asigurari si comert.

In plus, aceasta diferenta se vede si in institutiile care conduc Romania, in Parlamentul Romaniei fiind doar o zecime numarul total de parlamentari. Mai mult, potrivit studiului citat de EVZ, numarul persoanelor de sex feminin care reusesc sa puna pe picioare propria afacere este de patru ori mai decat cel al barbatilor.

Pentru acestea se doreste o imbunatatire a situatiei. Astfel, in tara vor fi deschise opt centre, in care femeile care vor sa devina antreprenori vor fi consiliate gratis de specialisti. Pentru 40 dintre cursante organizatorii cursurilor vor primi finantare pentru proiectele pe care doresc sa le realizeze.

In plus, realizatorii studiului au lansat si un ghid pentru femeile care doresc sa schimbe mentalitatile si situatia existenta in acest moment pe piata muncii din Romania. Reprezentantii BNS spun ca vor ca in viitor in tara noastra sa nu mai existe mentalitatea potrivit careia locul femeii nu este numai la bucatarie.

Studiul care arata ca femeile angajate la stat sunt mai discriminate decat cele din sectorul privat a fost realizat de Blocul National Sindical (BNS), in cadrul unui proiect dedicat dezvoltarii rolului femeii si sponsorizat cu 2,5 milioane de euro de Fondul Social European .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea