Cariera

#job #loc de munca #sef #concediat #angajat #angajator

„De ce ai fost concediat?”

Daca doar ce ai fost concediat si acum vrei sa iti gasesti un alt job, nu te afli intr-o pozitie prea avantajata fata de viitorii intervievatori. De ce? Pentru ca acestia vor privi cu scepticism o persoana care a iesit prin usa din spate a fostului loc de munca. Cum insa orice situatie are si o rezolvare, iata cateva lucruri de care sa tii cont atunci cand vrei sa justifici de ce ai fost concediat.
 

In principiu, sunt doua mari motive pebtru care poti fi concediat: primul tine de problemele finaciare ale ale companiei respective si nevoia de a efectua disponibilizari, al doilea reprezinta neintelegerile dintre tine si companie, sefi, colegi etc. Daca primul este usor de demonstrat, al doilea motiv ascunde pareri impartite.

Indiferent de metoda prin care vrei sa te eschivezi sau sa faci fata intrebarii „de ce ai fost concediat?”, important este sa fii pregatit si sa iti formulezi posibile raspunsuri inainte de a te prezenta la interviu. In felul acesta, vei evita balbele, nesiguranta ce se va transmite in ochii angajatorului ca un posibil limbaj non-verbal pentru a ascunde ceva.
 

Explica motivul pentru care ai fost concediat
 

Cel mai important este modul in care interactionezi cu angajatorul pe tot parcursul raspunsului tau si nu neaparat ceea ce spui. Sunt multe detalii pe care poti sa le omiti. Adevarul poate fi insa cea mai buna solutie pentru a scapa cu bine de aceasta intrebare. Explica motivul pentru care ai fost concediat, insa nu face din acest lucru o confesiune. Lasa la o parte detaliile „picante” despre companie, colegi sau sef. Vei parea neprofesionist si nu vei intruchipa profilul viitorului coleg pe care angajatorii si-l doresc.
 

Nu minti
 

Cel mai rau lucru pe care poti sa il faci intr-o astfel de situatie este sa minti. O minciuna duce de obicei la o alta, iar adevarul se poate afla destul de repede. Minciunile din timpul interviului reprezinta un risc pe care nu esti obligat sa ti-l asumi. Nu esti nici primul, nici ultimul care a fost concediat, asa ca nu face din aceasta situatie o tragedie. Relateaza ce anume s-a intamplat si nu adauga detalii de la tine.
 

Nu iti vorbi seful de rau
 

Asigura-te ca ai pastrat o legatura cat de cat decenta cu fostul sef si cu angajatii. Chiar daca ti-ai dat demisia sau ai fost concediat, este important sa mentii o atitudine profesionista. Oamenii acestia vor deveni un punct de referinta pentru intervievator si nu vrei ca cineva sa te vorbeasca de rau din cauza comportamentului tau.

Chiar daca „ruptura” s-a produs din cauza sefului tau sau a colegilor, poti justifica acest lucru prin fraze simple, precum "viziunea acestora nu se potrivea cu a ta". De la un raspuns atat de simplu poti explica ce anume iti doresti tu, cum vei lucrul in echipa , intorcand astfel situatia in favoarea ta.

 

Atentie la limbajul non-verbal
 

Lasa emotivitatea la o parte, nu te fastaci si nu te pierde in cuvinte atunci cand incerci sa explici de ce anume ai fost concediat. De asemenea, nu iti ridica vocea si fii atent la ritmul vorbirii. Cu cat te agiti mai mult, cu atat ii vei crea impresia angajatorului ca ai ceva de ascuns. Mentine-ti calmul, pentru ca la urma urmei, nu te simti vionovat cu nimic, iar aceasta intrebare face parte din procesul normal al unui interviu.
 

Ofera referinte
 

Pentru ca esti luat in vizor, ar fi ideal daca ai putea sa oferi persoane de referinta care sa vorbeasca despre calitatile tale. Atentie insa atunci cand iti alegi referintele. Vorbeste inainte cu aceste persoane, intreaba-le daca au ceva impotriva sa fie trecute pe lista de persoane de contact si asigura-te ca nu au intentii ascunse.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea