Cariera

#sarbatori #serviciu #cariera #craciun #revelion

Cum se simt Sarbatorile la serviciu

Sarbatorile nu inseamna pentru toata lumea vacanta, colinde in jurul bradului, concedii in strainatate. Exista oameni care sunt la serviciu de Sarbatori – unii care ne asigura noua linistea, altii care se ocupa de problemele noastre de sanatate, cativa care se asigura ca suntem bine informati, dar si o parte care vor sa ajungem in sihguranta la destinatiile externe.

Pentru unii romani Craciunul si Revelionul nu sunt zile de sarbatoare petrecute in jurul mesei de sarbatoare cu familia si prietenii, ci zile obisnuite de munca. Oamenii care lucreaza in locuri cu activitate “la foc continuu” precum spitale, statii de ambulanta, sectii de politie, centrale termice , servicii de interventii (de exemplu Electrica, Distrigaz etc.), mijloace mass-media (in special posturi de radio si televiziune specializate de stiri) sau personalul care ii insoteste pe calatori in calatoriile cu avionul sau pe caile ferate.

Bobocii si burlacii, cei sacrificati

In cazul acestor angajati, turele de lucru se stabilesc fie aleatoriu, fie de comun acord intre colegi. De obicei, acest program se stabileste cu cateva saptamani inaintea Sarbatorilor, colegii care nu sunt casatoriti sau “bobocii” fiind de obicei cei care sunt nevoiti sa se sacrifice si sa lucreze in zilele de Sarbatori.

“Anul trecut eram abia incadrat in Politie, asa ca a picat pe mine pacatul sa fiu la patrula si in doua zile de Craciun si in noaptea de Revelion. Anul asta insa nu am mai fost asa ghinionist si voi fi liber in noaptea dintre ani, aceea de care mie unul mi-era cel mai frica, ca de Craciun oamenii sunt mai pasnici”, povesteste Ionut, politist in cadrul unei patrule de liniste publica a unei sectii de politie din Bacau.

Cei care lucreaza de Sarbatori beneficiaza insa de plata pentru ore suplimentare si libere in alte zile pe care si le aleg ulterior. “Acum doi ani, cand nu eram casatorita, am lucrat de Craciun, asa ca am primit bani pe ore suplimentare si o prima in ianuarie care mi-au adus un cadou mai mare de Mos Craciun, chiar daca putin mai tarziu plus niste zile libere in plus pe care mi le-am programat in luna ianuarie, cand e ziua mea. Asa ca m-am bucurat ca am lucrat de Sarbatori, chiar daca acum nu o mai fac pentru ca am sot si un bebe pe drum”, marturiseste Alina Neagoe, asistent medical intr-un spital de copii din Targu Mures.

Chiar daca este sarbatoare, oamenii pleaca la drum fie cu masina, fie cu trenul, dar chiar si cu avionul. Pentru Adina Adimi, Sarbatorile de iarna au fost de multe ori ocazii de a le zambi pasagerilor pe care ii insote in zborurile Companiei Tarom. Dupa cum marturiseste intr-un interviu acordat revistei Avantaje, s-a intamplat de multe ori ca Sarbatorile sa o prinda la mii de kilometri inaltime si ca desi se gandeste la cei de acasa, este constienta de faptul ca slujba asta cere sacrificii si e nevoie de cineva care sa le ureze pasagerilor "Sarbatori fericite!".

"Acum doi ani, Ajunul Craciunului l-am petrecut in aer si apoi la New York. A fost minunat, fiindca orasele americane au un aer special in aceste zile, totul e invesmantat in falduri de lumina, sunt Mosi Craciuni peste tot, se canta ”Jingle Bells”. Totul are alte dimensiuni acolo, iar atmosfera te copleseste. De Sarbatori, in avion e o adevarata atmosfera de familie. Scaunele sunt impodobite cu coronite si ghirlande, pasagerilor li se ureaza 'Sarbatori fericite!'. De Sarbatori, cei care sunt cupluri si lucreaza la Tarom au posibilitatea sa calatoreasca impreuna si sa-si petreaca zilele libere, mai ales daca zborul este spre o destinatie insorita, cum este Antalia sau Malta", povesteste Adina.

In cazul CFR-ului, Sarbatorile vin cu foarte putina pauza si nevoia de a ii duce pe calatori la rude in vizita. “Imi place sa fiu pe tren de Sarbatori pentru ca oamenii sunt mai zambitori, mai incarcati decat de obicei. Asa ca atunci cand vezi un zambet este mai usor sa nu te gandesti la copilul de acasa si sa le spui cu zambetul pe buze “Sarbatori fericite!””, spune Mihnea, controlor de tren.

Si in presa se lucreaza de Sarbatori. In cazul posturilor de radio si de televiziune Sarbatorile sunt zile normale de lucru, cu atmosfera speciala, dar uneori si mai multa aglomeratie. “Sunt ani in care e mai liniste, altii in care dimpotriva. Anul trecut de exemplu nu am avut multe cazuri de oameni dusi cu ambulanta la spital sau accidente, situatie care sper sa se repete si anul acesta, pentru ca sunt in tura de serviciu de Craciun”, se amuza Luiza, reporter al televiziunii publice.

De aceeasi parere este si stirista de radio Manuela Nicolescu. "Daca lucrezi la un post de radio specializat pe stiri, este absolut necesar sa poti acoperi toate evenimentele care apar. Daca zilele mele lucratoare cad de Craciun sau de Revelion, cu siguranta voi fi la microfon pentru a-mi informa ascultatorii. Chiar daca sunt si anumite stiri specifice momentului, tot o zi obisnuita de lucru ramane. Dar, in studio, echipa incearca sa creeze o atmosfera cat mai placuta. Avem o petrecere mare de Craciun, este impodobit si un brad care, in loc de globuri, este plin cu felicitarile primite de la ascultatorii nostri fideli. Aducem cozonac, bomboane, DJ-ii pun tot timpul colinde, se glumeste mult, se rade, totul este impregnat de bucurie. A devenit un lucru atat de firesc sa lucrez macar o zi de Sarbatori incat, daca nu s-ar intampla asa, as simti cu adevarat nevoia sa vin la radio, sa vad stirile de la agentii, sa am castile pe urechi si microfonul in fata", marturiseste ea intr-un interviu acordat revistei Avantaje.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea