Cariera

Cum sa-ti scrii CV-ul atunci cand iti schimbi cariera

Locul de munca este, mai ales in perioada de criza, o adevarata loterie. Poti ajunge sa fii printre cei care sunt disponibilizati , asa ca trebuie sa te gandesti sa cauti alternative. Si daca, de exemplu in domeniul tau nu poti gasi un job, trebuie sa iei in considerare optiunea de a cauta in alta parte, in alt domeniu, chiar daca asta inseamna sa iti schimbi domeniul de activitate. Si cum CV-ul tau este oglinda carierei tale, cu tot cu schimbarile din ea, trebuie si el pregatit pentru schimbarea domeniului de munca, pentru a-l avea cat mai atractiv pentru posibilul tau viitor angajator. Iata, asadar, cateva sfaturi despre cum sa iti scrii CV-ul atunci cand iti schimbi cariera.

Pasi de urmat :

Pasul 1: Informeaza-te cu privire la noua cariera pe care vrei sa o abordezi, cauta sa stii cat mai multe lucruri despre ea si jobul pe care il cauti. Vezi daca detii calitatile si talentele de care este nevoie in noua cariera, iar daca le ai, vezi cum le poti pune in valoare.

Pasul 2: Alcatuieste o lista cu cerintele si calitatile/talentele pe care le-ai descoperit la Pasul 1. Noul tau CV va trebui sa se concentreze asupra lor, sa le aiba in centru.

Pasul 3: Compara lista de calitati, talente si cerinte pe care tocmai ai alcatuit-o cu cele care se afla in actualul tau CV, cel care va deveni fostul tau CV. Subliniaza elementele pe care cele doua liste le au in comun, caci acestea sunt calitatile care vor fi centrul de greutate al noului tau CV.

Pasul 4:
Rescrie-ti CV-ul astfel incat sa insisti pe calitatile care se vor aplica in noua ta cariera. Concentreaza-te pe punctele tale tari, pe experienta si pe studiile pe care le ai in aceste domenii.

Pasul 5: Schimba “centrul de greutate” al CV-ului tau, insistand pe calitatile de care ai nevoie in noua cariera. De exemplu, daca esti un farmacist care incearca sa intre pe piata vanzarilor de produse farmaceutice, CV-ul tau ar trebui sa se concentreze pe experienta pe care ai avut-o cu alti vanzatori, distribuitori, clienti si alte detalii care sunt legate de vanzari.

Pasul 6: Gnadeste-te la experiente relevante pentru calitatile si talentele pe care le-ai trecut pe lista. Poti lua in considerare si munca de voluntar, stagii de intern in diverse firme, pasiuni si calatorii. Notati toate aceste experiente in CV, toate pot fi trecute la capitolul experienta.

 

 Lucruri de care ai nevoie:

•    Creioane colorate
•    Software in care sa-ti alcatuiesti CV-ul
•    Computer
•    Imprimanta
•    Caiet cu spirala
•    Hartie de calitate pentru printarea CV-ului

 


Sfaturi & Avertismente:

•    Gandeste-te sa intri in activitati de voluntariat , de intern sau ia-ti un al doilea job in noul domeniu de interes, ca sa castigi experienta.
•    Verifica-ti CV-ul cu atentie ca sa depistezi orice greseala de gramatica, punctuatie sau ortografie. Poti folosi pentru corectarea documentului optiunile de corectare ale programului in care scrii CV-ul (de exemplu Word), apoi mai roaga pe cineva sa il mai citeasca inca o data.
•    In cazul in care nu credeti ca va puteti descurca cu alcatuirea unui nou CV, atunci apelati la firme specializate ori la firmele de recrutare, le puteti gasi in Pagini aurii , la capitolul Servicii, Resurse Umane etc.
•    Atunci cand va schimbati cariera, trebuie sa stiti ca la inceput este posibil sa trebuiasca sa acceptati un job platit cu un salariu mai mic pentru o perioada in care sa va construiti experienta.

Daca ti-ai schimbat cariera si vrei sa le impartasesti si altora din experienta ta, scrie-ne. Te asteptam!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea