Cariera

#criza #cum sa-ti dai demisia #angajat #job #demisie

Cum sa-ti dai demisia de la actualul tau job

In perioada de criza, majoritatea angajatilor incearca sa-si pastreze locul de munca. Se intampla insa sa trebuiasca sa pleci din firma pentru care ai lucrat in ultima vreme, fie pentru ca ai gasit ceva mai bun, fie pentru ca lucrurile nu evolueaza asa cum ti-ai dori. Insa atunci cand parasesti actuala firma, nu vrei sa fii tinut minte drept angajatul care a trantit usa in urma lui. De aceea ai nevoie de cativa pasi care sa te ajute sa ai o demisie cat mai eleganta si mai ales profesionista.

Pasi de urmat :


Pasul 1: Gandeste-te bine inainte de a alege varianta demisiei, analizeaza toate optiunile pe care le ai la dispozitie si fii sigur inainte de a lua decizia finala. Ai putea si sa discuti cu sefii tai referitor la nemultumirile pe care le ai, este posibil ca acestia sa iti mai ofere o solutie, o alta alternativa.

Pasul 2: Scrie o scrisoare de demisie si semneaza-te. Scrisoarea de demisie ar putea fi scrisa in doua feluri: in cazul in care ti-a fost bine in firma pe care o parasesti, scrie documentul lasand sa se vada regretul ca pleci; daca nu te-ai simtit motivat si apreciat in respectivul loc, ai putea scrie o singura fraza in care iti comunici decizia. Indicat ar fi insa sa lasi “o usa deschisa”, cum se spune.

Pasul 3: Abtine-te in a oferi explicatii sau detalii despre directia spre care te indrepti, viitorul tau loc de munca, salariul pe care il vei castiga acolo etc. Mentioneaza insa ca esti dispus/a sa iti oferi ajutorul in ce priveste tranzitia pe care o cauzeaza plecarea ta, sa ii explici celui care te va inlocui ce lucruri va avea de facut.

Pasul 4: Cere o intalnire fata in fata cu seful tau direct, de preferinta la sfarsitul unei zile de lucru pentru a-i putea da vestea personal, inainte de a depune scrisoarea de demisie. La inceputul discutiei insa, ar fi bine sa te asiguri ca ai inchis usa biroului in care va aflati.

Pasul 5: Aminteste-ti ca poti fi ori clar, ori vag in raspunsurile referitoare la motivele pentru care vrei sa pleci. Este totusi cel mai bine sa nu folosesti acest moment pe post de “moment de razbunare”.

Pasul 6: In cazul in care lucrurile nu au fost prea fericite in cazul colaborarii pe care ai avut-o cu respectiva firma, ar fi mai bine sa abordezi in discutie unghiul oportunitatii mai bune, pe care sa il pastrezi pana la final. Iar daca simti ca ai ceva de spus, incearca sa nu fii prea personal, pentru ca interlocutorul tau sa nu o ia personal. De exemplu, ar fi indicat sa spui ca ti-ar fi placut sa beneficiezi de mai multe stagii de pregatire, decat sa arunci un “ati fost jalnici in pregatirea pe care ati oferit-o”.

Pasul 7: Nu uita faptul ca vei avea nevoie de recomandari de la acest loc de munca. De aceea, este mai indicat sa lasi “o usa deschisa”.

 Lucruri de care ai nevoie:

•    Imprimanta
•    Hartie
•    Plic
•     calculator si/sau pix

 

Sfaturi & Avertismente:

•    Daca ai nevoie de o scrisoare de recomandare, cere-o, cel mai indicat la ultima intalnire cu seful tau. Roaga-l sa ti-o trimita pe mail sau sa ti-o semneze in cel putin un exemplar, pe care sa il poti pastra.
•    In cazul in care nu vrei sa spui unde pleci, la ce firma, atunci nu o face. Poti spune ca ai nevoie de o scurta pauza.
•    Nu uita faptul ca plecarea ta va lasa un loc gol in firma. De aceea, ofera-I sefului un preaviz , spune-i despre intentia ta in asa fel incat sa aiba timp sa caute un inlocuitor. In general, perioada de preaviz trebuie sa fie egala cu numarul de zile de care ai beneficiat ca si concediu.
•    Gandeste-te ca angajatorul tau poate fi suparat in legatura cu plecarea ta. Incearca sa nu te implici intr-o cearta cu el legata de motivele demisiei.
•    Incearca sa fii cat mai optimist si neutru in legatura cu plecarea de la acest loc de munca. Nu se stie cand te-ai putea intoarce sau ai putea avea de-a face cu oamenii cu care ai lucrat – este preferabil sa nu existe incruntari atunci cand va intalniti data viitoare.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea