Cariera

#interviu #angajat #angajator #job #loc de munca #video #webcam

Cum sa te pregatesti pentru un interviu video

Interviurile video, realizate cu ajutorul camerei web, reprezinta o metoda frecventa de evaluare a companiilor din strainatate; firmele din Romania incep sa adopte tot mai des aceasta metoda, pentru ca salveaza atfel doua coordonate importante: timp si bani.

In plus, in comparatie cu un simplu interviu prin telefon, interviul video ii permite angajatorului sa iti urmareasca expresiile fetei, limbajul non-verbal, toate acestea fara a cheltui niciun ban.

Desi confortul casei tale ar trebui sa te relaxeze suficient pentru a impresiona mai usor prin webcam , nu te lasa inselat de aparente: erorile de tehnologie sau pur si simplu galagia ce tine de un cartier obisnuit te poate face sa te pierzi cu firea si sa iti intrerupi usor fluiditatea ideilor si a discursului. Asadar, nu sunt putine detaliile de care trebuie sa tii cont atunci cand participi la un interviu online, insa cu atentie si rabdare, poti folosi aceasta situatie in avantajul tau.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont daca iei parte la un interviu video:

Atentie la calitatea imaginii
 

In primul rand, trebuie sa realizezi faptul ca perceptia video nu este aceeasi cu o intalnire personala, asadar trebuie sa fii atent la mici detalii. Pozitia corpului, dar si lumina pot influenta destul de mult imaginea ta in fata angajatorului.

Pentru a incepe cu o impresie buna, ai grija ca fata ta sa fie luminata; asadar, lumina nu ar trebui sa iti bata din spate; in caz contrar, vei aparea mult prea intunecat si prima impresie va fi compromisa. De asemenea, fii atent sa nu ai o lumina prea puternica situata in fata ta; nu cred ca iti doresti ca intreaga ta imagine sa apara ca o pata de lumina. Ai putea face cateva teste inainte, cu un prieten sau observand imaginea camerei, pentru a ocupa un unghi cat mai potrivit pentru conversatia video.

Este important sa alegi o camera web de buna calitate; evita astfel imaginile sterse, intunecate sau rosiatice; in caz contrar, angajatorul se va concentra mai mult pe disconfortul pe care i-l produce imaginea respectiva, in loc sa fie atent la tine.

Realizeaza contact vizual
 

Atunci cand angajatorul iti vorbeste, priveste monitorul calculatorului, insa atunci cand i te adresezi acestuia, fixeaza camera web. Astfel, vei stabili contact vizual atunci cand  incerci sa il convingi pe angajator ca tu esti omul potrivit pentru job. Ai grija sa nu exagerezi! Incearca sa pastrezi o distanta corespunzaroare fata de camera, astfel incat sa iti fie incadrata fata si bustul. Daca te afli mult prea aproape de camera, angajatorul se poate simti deranjat de apropierea exagerata.

Observa fundalul pentru interviul video
 

Sticlle de bautura de pe bar, patul nefacut , lucrurile deranjate nu au ce cauta in apropierea camerei web. Un perete complet alb te va face insa mult prea serios si inaccesibil. Incearca sa gasesti un fundal neutru, care sa nu fie incarcat de lucruri personale.

Imbraca-te corespunzator
 

Chiar daca te afli la tine acasa, un interviu video are aceeasi functie oficiala ca si unul personal. Imbraca-te office; evita culorile stridente sau modelele care ies in evidenta; cea mai importanta este privirea ta si mimica fetei, asa ca niste nuante neutre te vor lasa sa te remarci prin gesturile pe care le faci. De asemenea, ai grija sa ai la indemana un CV si sa iti pregatesti din timp raspunsuri pentru posibilele intrebari ale angajatorului.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea