Cariera

#job #sef #angajat #angajator #coleg #loc de munca

Cum sa te porti in prima zi de lucru

Prima zi de lucru reprezinta si prima impresie pe care o vei lasa colegilor, dar si sefului. De aceea, trebuie sa tii cont de cateva aspecte care vor contribui la imaginea ta generala: imagine, personalitate, modul in care te porti si relationezi. De asemenea, prima zi iti va oferi foarte multe informatii. Incearca sa retii cat mai multe din lucrurile care ti se comunica. Iata cateva sfaturi pentru prima zi de lucru.

Imbraca-te ca un profesionist

Incearca sa afli care este codul vestimentar al companiei pentru care lucrezi si imbraca-te in prima zi conform normelor impuse. Mentine, cel putin pentru inceput, o atitudine mai conservatoare, avand in vedere ca toata lumea va fi cu ochii pe tine.

Inainte sa cunosti care este atmosfera generala de la lucru, precum si restrictiile care tin de vestimentatie, evita sa vii cu excentricitati sau sa faci vreo declaratie de moda. De asemenea, tine cont de faptul ca oamenii Isi vor face o anumita imagine despre cine esti doar uitandu-se la modul in care te imbraci. Important este ca hainele tale sa fie ingrijite si daca nu vrei sa risti, mentine o linie simpla a acestora.

Fii punctual

Incearca sa nu intarzii la serviciu in prima zi de lucru. Nimic nu face o impresie mai proasta decat noul angajat care nu reuseste sa ajunga la timp. Daca stii ca ai probleme cu punctualitatea, verifica toate rutele pana la serviciu, trezeste-te mai devreme decat de obicei si ia-ti o marja de eroare, pentru a te asigura ca vei ajunge la timp. In caz contrar, vei transmite celor din jur ca nu esti chiar o persoana pe care se pot baza, si asta dim prima zi de lucru.

De asemenea, nu pleca exact la fix, atunci cand ti s-a incheiat programul. Observa si vezi cum procedeaza ceilalti si intreaba daca mai ai ceva de facut, inainte de a pleca.

Cunoaste-ti colegii

Incearca sa iti cunosti colegii si retine cel putin numele celor care lucreaza in acelasi department cu tine sau al celor carora le vei mai solicita, cel putin in primele zile, ajutorul. De asemenea, fii atent la modul in care se desfasoara lucrurile intre acestia, dar si care este modul de comunicare, formal sau mai familiar.

Acum poti afla cand anume se ia pauza de pranz, daca toata lumea merge la masa impreuna sau dimpotriva, daca exista pauze de fumat etc. Tine-te departe de barfe si nu te grabi sa iti etalezi viata personala. Mai intai trebuie sa cunosti oamenii cu care lucrezi si cate incredere poti avea in acestia.

Pune intrebari


Primele zile de lucru iti dau posibilitatea de a pune intrebari, pentru ca acum este momentul de a invata totul despre noul job. Ia notite daca este nevoie, pentru a fi sigur ca nu uiti nimic important . Evita astfel sa faci greseli majore care iti vor afecta imaginea din start. Faptul ca pui intrebari le arata celorlalti ca esti o persoana flexibila si ca vrei sa inveti. De asemenea, nu vrei sa fii catalogat drept persoana care le stie pe toate, pentru ca iti vei atrage antipatia colegilor imediat.

Obtine informatiile importante


Departamentul de resurse umane iti poate oferi informatii importante referitoare la zilele de salariu, card de salariu, zile de concediu. Colegii te pot anunta cand anume sunt pauzele de lucru, atmosfera in general, locul unde sunt asezate diferite lucruri de care ai putea avea nevoie in timpul serviciului, cele mai apropiate magazine de unde te poti aproviziona cu ceva de mancare. Seful trebuie sa te informeze care sunt indatoririle tale, termenele limita, ce se asteapta de la tine  si de unde poti obtine informatii in plus sau ajutor. Pentru ca vei avea de-a face cu destul de multa informatie, incearca sa iti notezi totul.

Mentine o atitudine pozitiva

Este normal sa te enervezi daca nu reusesti sa intelegi ceva anume sau sa te simti ciudat pentru ca inca nu poti relationa corespunzator cu ceilalti, dar nu esti in postura de a te enerva, nici de a exterioriza aceste sentimente la locul de munca. Pastreaza-ti cumpatul si nu face o impresie proasta chiar de la inceput.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea