Cariera

#sef #angajat #loc de munca #job

Cum sa te descurci cu un sef dificil

Pe timp de criza, nu prea iti vine sa iti dai demisia doar pentru ca nu il suporti pe actualul tau sef. La urma urmei, iti place ceea ce faci, te intelegi bine cu colegii si salariul te multumeste. Veriga slaba din peisaj? Seful te scoate din sarite. Iata cateva modalitati prin care poti trece cu bine printr-o astfel de situatie.
1. Comunica
Fii sincer si deschis pentru comunicarea eficienta. Comunicarea nu inseamna criza de nervi, nici insulte aruncate reciproc, ci eficienta. Pentru a mentine lucrurile pe linia de plutire, stabileste un dialog deshis cu seful tau.
Urmareste obiectivele acestuia de lucru si nu te impiedica in orgoliul propriu. La urma urmei, rezultatele iti vor asigura pentru un timp indelungat jobul. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa vii cu idei. Oricine prefera sa lucreze cu o persoana eficienta.
2. Anticipeaza
Seful tau este o persoana dificila, de aceea trebuie sa fii mereu in alerta – cu alte cuvinte, va trebui sa te situezi cu un pas inaintea acestuia. Incearca sa anticipezi problemele care pot aparea in cadrul companiei si sa te gandesti deja si la o serie de solutii. De asemenea, anticipeaza si momentele temperamentale ale sefului tau. Daca observi ca nu se afla tocmai intr-una dintre zilele sale cele mai bune, nu este cazul sa ii vorbesti de subiecte mai delicate, care ii solicita flexibilitatea in gandire.
3.Zambeste
Zambetul si rasul detensioneaza atmosfera si le aduce aminte tuturor ca trebuie sa lucrati ca o echipa. Multe persoane obisnuiesc sa isi introduca in prezentarile lungi cate un filmulet sau o gluma care sa mai relaxeze spiritele. Daca nimeni nu ia o astfel de initiativa, fii tu primul care construieste o energie pozitiva.
Atentie insa! Ai grija sa nu cazi in extrema cealalta, cea a clovnului. Daca stii ca poti inviora un pic atmosfera, atunci nu ezita, insa daca te stii o catastrofa in ale umorului, mai bine tine-te departe de aceasta tactica.
4. Ajuta-i pe ceilalti colegi
Oamenii care nu se dau inapoi de la a-i ajuta si pe ceilalti sunt deopotriva apreciati atat de colegi, cat si de sefi. In loc sa ramai toata ziua cu nasul doar in lucrurile tale, nu refuza sa oferi ajutorul unei persoane care iti solicita aptitudinile. Dovedeste astfel ca poti fi un om de baza si un bun manager. Vei avea mai multa trecere in fata sefului si cine stie, te poti alege chiar si cu o marire de salariu sau o schimbare de functie.
5. Nu te enerva
Daca seful tau isi permite sa faca o criza de nervi, tu nu iti permiti sa iti pierzi jobul, asa ca raspunzandu-i cu aceeasi moneda, nu vei rezolva mare lucru. Abtine-te de la astfel de interventii agresive si gandeste inainte sa actionezi.
Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa te lasi calcat in picioare, insa incearca sa te orientezi. Fie il lasi in pace pana ii trece supararea si puteti discuta rational, fie ii explici cu calm ce anume te jigneste la atitudinea sa, lucrurile care te deranjeza si cum ati putea rezolva situatia.
6. Adapteaza-te
Daca seful tau lucreaza mai bine dimineata, atunci acela este momentul pentru a-i adresa cereri mai sensibile. Studiaza-i comportamentul si planifica-ti activitatea in functie de acesta. Daca, de exemplu, vine bine dispus dis -de-dimineata, atunci ai sanse mari sa obtii un „da” luminos decat un irevocabil „nu”.
7. Fii un model
Niciun truc nu te va ajuta sa fii pe placul sefului tau daca nu iti mentii profesionalismul. Modul in care iti faci treaba te va impune in fata celorlalti si chiar daca seful tau are un temperament dificil, ai sanse mai mari sa te aprecieze daca iti faci treaba eficent. De asemenea, mentine un stil de abordare rational si dovedeste ca iti poti pastra calmul si rationamentul chiar si in situatii dificile.
8. Stabileste limite
Prin semnale discrete, lasa-l pe seful tau sa afle care iti sunt limitele si peste ce anume nu poate sa treaca. Mentine conversatiile axate pe munca ta, si nu pe tine viata ta personala.
Daca ai de-a face cu un sef rau-intentionat, atunci deja nu mai este vorba doar de un temperament dificil, ci de o persoana care vrea sa te puna intr-o pozitie nefavorabila. Daca eforturile tale de a coopera nu dau roade, poate ar fi mai bine sa iti cauti de lucru in alta parte sau sa incerci sa gasesti si alte mijloace pentru a fi multumit la locul de munca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea