Cariera

#angajare #curriculum vitae #interviu #student #internship #loc de munca #oferta #job #angajator

Cum sa scrii CV-ul pentru internship

Daca vrei sa iti dovedesti potentialul, sa incerci o schimbare de cariera sau daca vrei sa iti maresti sansele de a lucra pentru compania mult visata, atunci internshipul te poate ajuta sa obtii toate aceste lucruri. CV-ul insa trebuie sa fie adaptat situatiei, pentru a-ti mari sansele de succes.

 

Fie ca te pregatesti sa iti inchei studiile sau iti doresti sa iti schimbi cariera, internshipul este ocazia perfecta de a te aventura intr-un domeniu in care nu ai prea multa experienta de lucru. Mai mult decat atat, daca reusesti sa faci impresie buna in perioada internshipului, ai sanse mari sa obtii si un job la compania respectiva.

Oriunde ai dori sa te angajezi, internshipul din CV-ul tau va valora mai mult decat orice curs de perfectionare sau facultate, mai ales daca ai fost destul de norocos pentru a lucra in cadrul unei companii prestigioase. Cu CV-ul potrivit pentru acest tip de provocare, iti vei putea deschide usile pentru o cariera de succes.

Desi CV-ul pentru Internship are elemente in comun cu cel de angajare, structura acestuia este cea care ii ofera un nou format. De exemplu, structura clasica a CV-lui de angajare incepe cu numele si datele de contact, urmate de obiectivul tau, educatie (denumire, oras, profil, cursuri relevante pentru domeniul pentru care aplici), experienta de lucru (denumirea jobului, companie, oras, perioada de lucru, o descriere a responsabilitatilor tale si a reusitelor), alte activitati si aptitudini .

CV-ul pentru internship sufera cateva modificari, pentru ca experienta de lucru nu este cea care conteaza foarte mult, ci pregatirea ta pentru un anumit domeniu.

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont:

 

  • Obiectivul CV-ului nu mai este acela de a obtine un job, ci un internship, asadar trebuie sa mentionezi si acest cuvant atunci cand iti formulezi obiectivul, precum si domeniul de interes. In caz contrar, risti ca angajatorul sa iti confunde CV-ul cu unul pentru angajare.

 

Bineinteles, CV-ul trebuie insotit si de o scrisoare de intentie, pentru a-ti mari sansele obtinerii stagiului de pregatire. „Internship in resurse umane”, „Stagiu de practica in marketing” etc. ar putea constitui cateva exemple pentru alcatuirea obiectivului.

 

  • Pentru ca nu beneficiezi de experienta de lucru in domeniul respectiv, trebuie sa mizezi pe educatie. Ofera informatii despre educatia ta, incluzand cursurile relevante, burse, premii obtinute, toate informatiile din domeniul educatiei care pot dovedi legatura cu domeniul pentru care aplici.

 

Tot la acest capitol este momentul sa listezi si proiectele in care ai fost implicat, obiectivul acestora, perioada, pozitia ocupata, rezultatele obtinute, perspective de dezvoltare; orice activitati de voluntariat, care demonstreaza insa ca ai preluat rolul de lider, ca stii sa lucrezi in echipa si mai ales, ca esti pasionat de domeniul respectiv, vor juca in favoarea ta, asa ca trebuie mentionate in CV.

 

  • Experienta de lucru nu este punctul tau forte, cel putin nu in domeniul respectiv, iar angajatorul nici nu se asteapta la altceva. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa listezi joburile pe care le-ai avut pana in momentul respectiv, chiar daca nu au nicio legatura cu internshipul. Vei demonstra interes pentru munca, abilitatea de a lucra in echipa, spirit de initiativa.

 

  • Inainte de a-ti trece si aptitudinile, alcatuieste o lista cu cele pe care ar trebui sa le stapanesti daca ai avea un job in domeniul respectiv. Astfel, aceasta rubrica va deveni relevanta, nu doar o insiruire de lucruri la care te pricepi.

 

De exemplu, este nevoie sa stii mai multe limbi straine, sa stapanesti anumite programe de calculator , sa ai aptitudini organizatorice? Pregateste-te sa iti argumentezi afirmatiile prin diverse diplome sau atestate, exemple de situatii de la anumite locuri de munca sau proiecte pentru care ai lucrat etc.

 

  • Incearca sa iti limitezi CV-ul la o pagina si sa oferi informatie relevanta, fara „povesti” inutile. In felul acesta, angajatorul isi va face rapid o parere despre tine si despre posibilitatea de a te avea drept coleg in urmatoarea perioada.

Sursa foto : studentloaninfo.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea