Cariera

#alimentatie #plante #meloterapie #aromaterapie #birou #sanatate

Cum sa iti mentii sanatatea la birou

Biroul este locul in care petreci mai bine de 8 ore pe zi, asadar trebuie sa stii ca sanatatea ta poate fi  in pericol. Munca sedentara, mirosul imbacsit, mancarea nesanatoasa si stresul, pe care trebuie sa le suporti intr-un birou, iti fac organismul sa functioneze greu. Totusi, poti lua anumite masuri de prevenire pentru ca timpul petrecut la birou sa nu mai fie o corvoada. Cu putina vointa, viata la birou poate fi frumoasa si nu atat de nociva.


1 Ridica jaluzelele


Avand in vedere ca iti petreci aproape toata ziua intre patru pereti si nu prea iesi afara, lumina naturala este mai mult decat necesara si nu poate fi inlocuita nici de cel mai puternic sau performant neon. Ridica toate jaluzelele din incapere si lasa lumina naturala sa intre in birou. Lumina naturala sporeste vitalitatea, energia, umorul, buna dispozitie si ajuta organismul sa functioneze mai bine. De asemenea, conform unor studii americane, s-a stabilit faptul ca lumina naturala mareste productivitatea, indiferent de varsta, iar lipsa acesteia favorizeaza aparitia oboselii si a stresului.


2 Aeriseste biroul


Aeriseste incaperea in fiecare dimineata cand ajungi, cel putin timp de 15 minute.  Aerul curat iti oxigeneaza creierul si te ajuta sa gandesti mai repede, mai limpede, mai bine. Totodata, aerul proaspat ajuta la o mai buna functioare a plamanilor si a intregului aparat respirator. Asadar, indiferent de vremea de afara, nu iti fie teama sa permiti aerului proaspat sa intre in biroul tau.


3 Mananca sanatos


Mancarea la birou este o adevarata problema, mai ales ca la un moment dat te saturi de sandwich-uri. Nu uita totusi ca sandwich-urile mancate zilnic nu ofera organismului tau toate resursele necesare, asa ca nu ezita sa iei de acasa fructe (mere, banane, portocale, pere, piersici, caise, cirese sau pepene taiat in bucati si asezat in casolete de plastic), legume (cel mai indicat este sa faci salate de legume – castraveti, rosii, salata verde, masline, ardei gras etc la care poti adauga branza feta si sunca presata). De  asemenea, nu uita de oferta variata de lactate: lapte dulce, cascaval, branza dulce, branza crema etc care se gasesc in comert in variante usor de transportat si consumat.
Afla de aici mai multe idei pentru a manca sanatos la birou. 


4 Fa miscare


Din cand in cand ridica-te de pe scaun si pune-ti musculatura la treaba. Prinde-ti mainile la spate, adu pieptul in fata cat poti de mult si mentine aceasta pozitie timp de 5 secunde. Apoi lasa capul pe spate, apoi in fata, in stanga si in dreapta, dupa care incearca sa il rotesti cu ajutorul gatului. Nu uita ca din cand in cand este recomandat sa iti intinzi picioarele, de preferat sub birou, pentru a te relaxa.


5 Ia pauze


Chiar daca ai foarte multa treaba, cel putin o data pe ora ridica-te de pe scaun si plimba-te cateva clipe. Eventual iesi pe hol si suna un prieten pentru ca timpul sa treaca mai repede. Nu uita ca in acest timp trebuie sa te misti cat mai mult.


6 Comunica


Ca si miscarea, comunicarea este foarte importanta. Nu ezita ca din cand in cand sa mai vorbesti cu un coleg care este aproape de tine, sa glumiti si sa va relaxati pret de cateva minute. Astfel, te vei concentra mai bine si vei lucra mai repede.


7 Adu o planta la birou


Plantele nu au doar rolul de a infrumuseta o incapere si de a te face mai optimist si mai vesel. Ele curata aerul poluat, degaja oxigen si umiditate unei camere. Studii recente au demonstrat ca plantele au puterea de a transforma subtantele poluante din aer in substante inofensive. Iedera este una dintre cele mai bune plante in acest sens, insa si Dracaena este apreciata. Asadar, nu ezita sa cumperi o planta de dimensiuni mai mici, pe care sa o asezi pe biroul tau.


8 Bucura-te de aromaterapie


Aromaterapia castiga din ce in ce mai mult teren printre terapiile alternative. Cu ajutorul acesteia, oamenii scapa de oboseala, stres, dureri, probleme respiratorii sau insomnii. Esentele naturale ale plantelor si ale fructelor stimuleaza creierul si il ajuta sa functioneze mai bine. Cu esentele potrivite si cu ajutorul unei lampe de aromaterapie se pot face minuni (daca nu ai la indemana o lampa poti utiliza un pahar, umplut pe jumatate cu apa fierbinte). Achizitioneaza un ulei esential de portocala sau grapefruit si trandafir si combina-le dupa bunul plac.  Acestea iti vor mari doza de energie inca de la primul abur. Ai grija insa cu dozarea – nu este recomandat sa pui mai mult de doua - trei picaturi in lampa odorizanta pentru ca iti pot provoca dureri de cap.


9 Infrumuseteaza incaperea


Daca biroul tau are un aspect foarte mohorat, nu ezita sa il infrumusetezi cu un poster (formatia favorita, filmul preferat sau un buchet cu flori colorate ). De asemenea, daca ai posibilitatea si iti este permis, iti poti personaliza biroul cu o fotografie cu partenerul de viata, familia, animalul de casa sau cei mai buni prieteni. In acest fel, vei fi mai vesel si starea ta generala se va imbunatati ori de cate ori te vei uita la imaginea respectiva.


10 Asculta muzica


Este dovedit stiintific ca meloterapia face minuni. Muzica te calmeaza, te scapa de starile nervoase, calmeaza emotiile, te scapa de stres si surmenaj intelectual. Daca acest lucru este permis la locul tau de munca, apeleaza la aceasta metoda de destindere. Daca in birou mai sunt si alti colegi, poti achizitiona o pereche de casti cu care sa asculti muzica favorita in surdina. Afla de aici mai multe despre meloterapie.



11 Nu amana mersul la toaleta


Un lucru foarte important este sa mergi la toaleta ori de cate ori ai nevoie, fara sa amani momentul. In primul rand, in acest fel iti dezmortesti corpul, iar in al doilea rand vei scapa de problemele care pot aparea mai tarziu la rinichi si aparatul urinar.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea