Cariera

#job #gravida #sarcina #angajator

Cum sa iti anunti seful ca esti insarcinata

Din pacate, multe femei se tem sa ramana gravide pentru ca au impresia ca sunt in pericol de a-si pierde locul de munca. Drepurile tale sunt insa protejate de lege, asa ca tot ceea ce trebuie sa faci este sa te bucuri de aceasta noua perioada din viata si sa iti anunti angajatorul din timp.

Angajatorul nu are voie sa te concedieze in perioada in care esti gravida sau te afli in ori de ingrijire a copilului (2 pana la 3 ani, in cazul unui copil cu probleme speciale); in caz contrar, demersurile de acest gen se considera discriminare si se pedepsesc in consecinta.

De asemenea, citeste-ti bine contractul de munca la angajare, pentru ca nimeni nu are dreptul sa specifice faptul ca, in perioada in care esti angajata pentru firma respectiva, nu ai voie sa ramai insarcinata.

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa iti anunti seful ca esti insarcinata. Formuleaza acest lucru in scris si ataseaza o adeverinta de la medic. Ve primi pe luna 85% din media veniturilor obtinute in ultimele 12 luni.

Cu toate ca legea este de partea ta, ar fi indicat sa te informezi si in randul colegelor care au fost in aceasta situatie, cum anume au procedat si daca procedurile legale au fost respectate in totalitate. In felul acesta, vei sti la ce sa te astepti.

Cere sfatul medicului

Inainte de a discuta cu seful tau, vorbeste cu medicul pentru a avea un pronostic al sarcinii. Astfel, acesta iti va spune cand anume ar fi indicat sa intri in concediu de maternitate , daca ar trebui sa te opresti acum sau poti sa iti continui munca si aproximativ pana in ce luna de sarcina. Astfel, vei avea mai multe date concrete pe care i le poti comunica sefului tau.

Gandeste-te la facilitatile de care vrei sa dispui

Chiar daca ai dreptul sa ramai in concediu de maternitate pentru o perioada destul de lunga, gandeste-te daca intr-adevar iti doresti acest lucru. Multe persoane simt nevoia sa se intoarca mai repede la serviciu. Sau din contra, daca ai impresia ca te vei intoarce imediat la servciiu, ar fi mai bine sa iti acorzi un timp de gandire. Dupa ce iti vei vedea bebelusul in brate, sunt sanse mari sa ti doresti sa stai cat mai mult timp acasa.

Analizeaza-ti finantele

Din pacate, de cele mai multe ori, trebuie sa te gandesti si la finantele de care dispui atunci cand vrei sa profiti de toata perioada legala a concediului de maternitate. Incearca sa realizezi o socoteala si sa iti dai seama daca te poti descurca financiar. De asemenea, ia in considerare posibilitatea lucrului de acasa, part-time . Discuta cu seful tau si, daca jobul iti permite, negociati pentru a lucra de acasa si pentru a primi astfel, niste bani in plus.

Alege momentul potrivit pentru a discuta cu seful

Dupa ce ti-ai pus gandurile in ordine si te-ai informat corespunzator, aranjeaza o intalnire cu seful tau pentru a-i da aceasta veste. In functie de relatiile in care esti cu acesta, vei sti si cand anume il vei gasi intr-o dispozitie buna.

Desi lucrul acesta nu ar trebuie sa te preocupe neaparat, pentru ca legea este de partea ta, nu ar strica daca atitudinea sefului ar fi una pozitiva. De asemenea, gandeste-te daca este intr-adevar nevoie de o intalnire fata in fata. O cerere scrisa ar putea fi suficienta. In momentul in care iti anunti seful de faptul ca esti insarcinata, nu uita sa mentionezi ca esti interesata pe termen lung de compania pentru care lucrezi si ca nu ai de gand sa iti cauti un alt serviciu dupa teminarea concediului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea