Cariera

#angajare #angajat #job #loc de munca #interviu #portofoliu #curriculum vitae

Cum sa iti alcatuiesti un portofoliu

Nimic nu il impresioneaza mai mult pe angajator decat un portofoliu desavarsit alaturi de un interviu impecabil. Chiar daca munca ta iti reflecta aptitudinile si nu mai are nevoie de foarte multe prezentari, modul in care iti organizezi portofoliul te va ajuta sa te „vinzi” mai bine.

 

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand iti alcatuiesti un portofoliu.

 

In primul rand, trebuie sa tii minte ca cel mai important lucru il reprezinta calitatea, nu cantitatea. Angajatorul isi va petrece doar cateva momente rasfoindu-ti portofoliul, asa ca nu va cauta volumul de munca, ci calitatea lucrarilor prezentate.

Atunci cand iti trimiti CV-ul si nu ai sansa de a-i arata angajatorului o mostra a abilitatilor tale, ofera-i versiunea digitala a lucrarilor incluse in portofoliu. Este de ajuns sa iti faci un blog pe care sa postezi cele mai valoroase lucrari ale tale si sa mentionezi linkul in CV.

Fii pregatit sa raspunzi la orice gen de intrebari legate de lucrarile prezentate in portofoliul tau: de unde ti-a venit ideea pentru proiectul respectiv, care sunt influentele care si-au pus amprenta asupra stilului tau, care crezi ca este cea mai valoroasa lucrare a ta etc.

 

Ce trebuie sa cuprinda un portofoliu

 

Un portofoliu bine pus la punct trebuie sa cuprinda:

 

  • Un index cu lucrarile din interiorul acestuia
  • Un CV – in functie de jobul pentru care aplici, foloseste-ti creativitatea si da o nota personala CV-ului, aratandu-i angajatorului ca imaginatia ta poate sa treaca si peste normele impuse de conventii;
  • Aptitudinile si reusitele tale
  • Cel mai bune si relevante lucrari (incepe cu lucrarile care corespund descrierii si cerintei jobului si termina cu lucrarile pe care le consideri cele mai bune)

 

Iata cateva sfaturi despre alcatuirea portofoliului:

 

  • Include in portofoliu tot ceea ce iti demonstreaza abilitatile, fie ca este vorba despre articole scrise de tine, imagini, animatii, pagini de web, fisiere audio, diferite concepte de proiecte etc. O varietate de exemple, fie ca este vorba de mijloace de realizare, tematica etc., va demonstra faptul ca esti o persoana versatila, care poate jongla cu mai multe domenii.

 

  • Daca este cazul, include data, pagina, numele ziarului, a revistei sau al site-ului unde au aparut lucrarile tale.

 

  • Daca ai lucrari diferite, incadreaza-le in categorii, ca de exemplu grafica, poze, video, animatie etc.

 

  • Daca nu ai suficiente materiale pentru portofoliu, ia in considerare si munca voluntara sau promovarea ta prin diferite mijloace online, precum un blog personal in care iti poti expune lucrarile.

 

  • Acolo unde este cazul, include si review-uri ale lucrarilor tale, unde anume au aparut, numele si logo-ul publicatiei sau al site-ului, numele criticului si data.

 

  • Ofera o mica descriere pentru fiecare lucrare: de unde ti-a venit ideea pentru lucrarea respectiva, ce anume te-a influentat, greutati si provocari carora a trebuit sa le faci fata, solutii inedite gasite de tine.  Incearca sa oferi exemple scurte, dar concludente.

 

  • Include alaturi de portofoliu si un CV original, insa nu exagera in privinta varietatii culorilor sau a fonturilor folosite in editarea acestuia. La un moment dat, risti sa nu se mai inteleaga nimic, iar cea mai importanta este informatia cuprinsa in acesta.

 

  • Creeaza-ti  propria ta pagina web care sa cuprinda lucrarile din portofoliu, informatii despre acestea, dar si CV-ul tau.

 

Un portofoliu web iti poate aduce nenumarate avantaje: este valabil la orice ora, pentru orice angajator, indiferent unde se afla  sau daca ati avut ocazia sa va cunoasteti.

Ai posibilitatea de a-l actualiza oricand doresti, asadar angajatorul va fi la curent cu ultimele noutati in ceea ce priveste munca ta.

Poti introduce un link catre CV-ul tau si scrisoarea de intentie. In plus, un site bine organizat iti va pune intr-o lumina buna aptitudinile de utilizare a programelor de calculator , dar si simtul estetic. Pentru ca acest lucru sa se intample, site-ul trebuie sa fie unul de calitate, nu sa arate ca un blog amatoresc. Tot in spiritul profesionalismului, nu include detalii personale pe blogul respectiv: poze cu tine prin baruri sau vacante nu au ce cauta pe portofoliul-web. De asemenea, verifica daca fiecare browser incarca site-ul corespunzator.

 

  • Completeaza mapa portofoliului si site-ul tau cu un DVD care sa cuprinda lucrarile tale. In felul acesta, angajatorul poate alege cea mai convenabila metoda de a-ti vizualiza portofoliul.

 

Avantajul acestuia este ca poti pune filmulete mai mari, care nu pot fi uploadate pe internet. Ca sa cresti insa sansele de a fi vizualizat, incearca sa il oferi intr-un ambalaj atragator si interesant. Verifica-l imdiat dupa realizare, pentru a vedea daca intr-adevar functioneaza.

 

  • Daca simtul tau estetic nu mai da roade, roaga-ti prietenii si familia sa iti ofere parerea lor in legatura cu aspectul general al portofoliului tau, cat si in ceea ce priveste continutul. Daca intalnesti discutii in contradictoriu, ai putea face practica pentru interviu, argumentandu-ti fata de acestia fiecare lucrare si decizia de a o expune in portofoliu.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea