Cariera

#negociere #salariu #interviu #angajat #sef #loc de munca #job

Cum sa discuti despre salariu la interviu

Iti doresti sa castigi un salariu bun, insa discutiile despre bani te pun in dificultate, mai ales daca vrei sa obtii cu orice pret jobul pentru care ai aplicat. Chiar daca iti place sau nu, negocierea salariului face parte din interviu si, daca stii cum sa conduci discutia, poti obtine un venit satisfacator.


Exista angajatori care iti vor cere sa incluzi in CV si salariul pe care ti-l doresti sau salariul pe care l-ai obtinut la jobul anterior. Ce faci insa in cesta caz?

In primul rand, daca doresti, poti ignora aceasta cerere. In acest caz, trebuie sa iti asumi insa si responsabilitatea faptului ca poti fi eliminat din cursa pentru jobul respectiv. Atunci cand angajatorul face o astfel de mentiune, compania respectiva doreste sa vada daca posibilul angajat se incadreaza in bugetul propus de aceasta. De aceea, riscul este mare daca alegi sa nu satisfaci aceasta cerere.

Totusi, esti ezitant pentru ca te poti alege cu un salariu mic sau iti poti elimina sansele de a fi chemat la interviu: daca mentionezi un salariu mai mare decat cel pe care angajatorul este dispus sa il ofere, cel din urma ar putea presupune ca nu te vei multumi cu un venit mai mic; iar daca ceri un salariu mic, atunci sunt sanse mari ca acesta sa fie sub piata si sa te faca sa ramai cu un venit care nu corespunde postului pe care il ocupi.

Chiar daca mentionarea salariului nu este o cerere ce vine odata cu prezentarea CV-ului, aceasta va fi adusa in discutie la un moment dat, in cadrul interviului. Cum ar trebui sa raspunzi?

Cel mai bine ar fi sa ii mentionezi angajatorului care este valoarea ultimului salariu primit. Daca esti intrebat cat anume ti-ai dori sa castigi, atunci incearca sa te mentii cu picioarele pe pamant si sa oferi o suma corespunzatoare functie tale si cat valoreaza aceasta pe piata la ora actuala. In felul acesta, ii oferi angajatorului o idee despre asteptarile tale si ii oferi sansa de a initia discutia despre salariu.

In orice caz, important este sa fii sincer in legatura cu salariile pe care le-ai primit la joburile anterioare. Angajatorul iti poate verifica destul de rapid ultimul salariu, asa ca minciuna va inrautati situatia.

Asta nu inseamna neaparat ca angajatorul va incerca sa atinga acea suma sau sa o depaseasca. Discutiile despre salariu vor de fapt sa clarifice cat valorezi si cat poate compania sa ofere. De aceea insa, este nevoie si de multa flexibilitate din partea ta.

Nu uita insa ca banii nu inseamna chiar totul. Poti negocia foarte multe lucruri, de la zile de concediu la bonusuri sau vouchere, nu neaparat o anumita suma de bani.
 

Atentie!
 

Angajatorul te va elimina din start daca va observa ca tot ceea ce te intereseaza sunt banii, si nu contributia pe care o poti avea in cadrul companiei respective.

In timpul interviului, angajatorul nu vrea sa auda despre ratele, chiriile sau facturile pe care trebuie sa le achiti luna de luna. Aceasta nu este o buna motivatie pentru a cere un salariu mai mare. Important este sa iti dovedesti rolul in cadrul companiei.

Nu accepta tot ce ti se spune. Trebuie sa ai incredere in angajator, pentru ca relatia de viitor trebuie sa fie una bazata pe incredere. Daca simti ca vrea sa te traga pe sfoara, gandeste-te ca va avea aceeasi atitudine si atunci cand veti lucra impreuna.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea