Multi oameni mai putin decat ar trebui. De aceea, de multe ori nu reusesc sa-si termine taskurile, punand astfel in pericol intregul proiect la care lucreaza. Transfera din taskurile si obligatiile pe care le ai de indeplinit, da-le altora care au mai putine lucruri de facut - acest lucru iti va creste productivitatea si eficienta. Iata si cativa pasi pentru a reusi sa faci acest lucru cat mai bine.

Pasi de urmat

Pasul 1: Hotaraste-te daca vrei cu adevarat sa delegi.

Pasul 2: Decide cui vrei sa ii delegi responsabilitatile tale. Esti sigur ca persoana respectiva are calitatile si talentele potrivite, precum si cunostintele de baza, necesare pentru a le prelua? In plus, cat de repede va invata respectiva persoana toate lucrurile de care are nevoie pentru a face treaba buna?

Pasul 3: Spune-i persoanei care iti va prelua taskul in ce consta acesta: defineste-i exact lucrurile de care va deveni responsabila. Ofera-i detalii si despre locul pe care respectivul task il are in cadrul unui proiect mai mare, da-i o imagine de ansamblu, acest lucru il/o va ajuta sa inteleaga mai bine lucrurile. Clarificati impreuna obiectivele finale si decideti care vor fi termenele-limita.

Pasul 4:
Incurajeaza-ti delegatul sa actioneze independent si sa ia singur deciziile, accentuand rezultatele. Spuneti, "vreau sa vad asta si asta, nu-mi spune detaliile”.

Pasul 5: Lasa persoana pe care ai delegat-o sa faca taskul respectiv. Ofera-i ajutor in cazul in care are nevoie, dar nu fii prea intruziv/a daca are un mod de a face lucrurile diferit de al tau, fii flexibil/a si deschis in legatura cu modul in care altii fac lucrurile pe care le faci si tu.

Pasul 6: O data la o perioada de timp verifica stadiul in care se afla task-ul si ofera feedback care sa-l ajute pe cel care a preluat treaba.

Pasul 7: Recunoaste meritele persoanei care face treaba. Recunoasterea publica pentru o treaba bine facuta va incuraja si alte efoturi, in viitor.

Lucruri de care ai nevoie:

& Calendar

Sfaturi & Avertismente:

Deleaga taskurile pentru momentele in care te astepti ca productivitatea sa fie ridicata. Poti incerca zilele de la inceputul saptamanii, nicidecum vinerea.
Fii dispus/a sa raspunzi la intrebari si sa discuti despre progresele facute.
Nu da inapoi de la a oferi laude pentru lucrurile bine facute.
Evita sa te gandesti ca este prea mare deranjul sa delegi responsabilitatile. Delegarile isi vor arata roadele in timo daca task-urile sunt bine facute, mai ales daca trebuiesc facute in mod repetat.
Delegarea, instrainarea unui task nu se traduce prin faptul ca nu mai esti responsabil/a de el, trebuie sa te asiguri ca este finalizat si bine executat.

  •   2009-07-16
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Jigau

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii