Cariera

Criza mondiala in Romania: creste numarul de someri

“Peste 29 mii de disponibilizari pana la finalul anului”, “50 de mii de constructori vor intra in somaj tehnic ”, “peste 500 de mii de romani se vor intoarce acasa datorita crizei mondiale” – acestea sunt cifrele vehiculate de presa romaneasca in ultimele zile in legatura cu piata muncii. Toate acestea se constituie de fapt in semnale de alarma cu privire la asteptarile privind somajul in tara noastra in urmatoarele luni, datorita crizei mondiale.

Unul dintre cele mai ingrijoratoare aspecte ale crizei mondiale care isi face simtite efectele si in tara noastra este cel referitor la somaj. Astfel, asteptarile legate de acest fenomen sunt care mai de care mai sumbre: patronatele cred ca in 2009 somajul ar putea creste cu pana la 10 procente, ministerul muncii anunta aproape 30 de mii de noi someri pana la sfarsitul anului, in timp ce marile firme din tara anunta pe rand inchiderea partiala sau definitiva a utilajelor.

Somajul creste, industriile scad

„Scaderea volumului de proiecte imobiliare si de constructii precum si intoarcerea in tara a peste 500.000 de muncitori ar putea genera o crestere a ratei somajului cu pana la 10%”, a pronosticat Marian Petre Milut , presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), citat de “Gandul”.

Astfel, companiile membre ale UNPR cred ca circa 10% dintre angajatii din constructii vor fi concediati in perioada urmatoare, anul 2009 fiind marcat de o scadere a vanzarilor de pe piata de constructii.

Nici in industria usoara lucrurile nu vor fi imbucuratoare. Reprezentantii patronatelor preconizeaza ca peste 300.000 de angajati din industria textila, transportul de marfuri, agricultura, sectorul alimentar si constructii vor ramane fara loc de munca pana la sfarsitul anului viitor.

O cincime dintre cei care lucreaza in fabricile de textile, in special femei, vor ramane fara loc de munca in perioada urmatoare, conform patronatelor din domeniu. Lor li se vor adauga aproximativ 100 de mii de angajati din domeniul transporturilor si alte cateva zeci de mii din domeniul alimentar.

Somajul, dependent de masurile luate de stat

Cele mai afectate zone vor fi vestul si sudul tarii, dar si Moldova, conform prognozelor guvernamentale. Una dintre problemele cu care se va confrunta statul roman va fi plata ajutorului de somaj pentru cei care vor intra in randul somerilor. Autoritatile spera insa ca vor reusi sa ii convinga pe cei disponibilizati sa urmeze cursurile de reconversie profesionala pe care le ofera statul si firmele de profil.

Cresterea somajului va depinde insa de intensitatea crizei si de masurile care vor fi luate pentru a lupta cu ea la nivel national si mondial. “Noi acum vedem doar partea vizibila, doar varful aisbergului. Ne asteapta un sfarsit de an 2008 si probabil inca sase luni din 2009 intr-o situatie critica, atat in ceea ce priveste cresterea somajului, cat si aprecierile salariale”, a declarat Eugen Radulescu , director in cadrul BNR, citat de “Gandul”.

Conform declaratiilor sale odata cu disponibilizarile dintr-un domeniu, va scadea cererea de bunuri si servicii din alte domenii, care se va traduce prin alte disponibilizari in cadrul companiilor care nu vor mai avea cui sa vanda.

In plus, acesta crede ca “elementul vital pentru depasirea crizei va fi strategia administratiei centrale, masurile care vor fi luate pentru a evita ce poate fi mai rau, fiind evident ca cheltuielile sociale ar trebui limitate la maximum pentru ca altfel se risca prelungirea crizei”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea