Cariera

#concedieri #salariu #companie #programator #it

Concedierile ameninta si domeniul IT

ong>Programatorii sunt amenintati de concedieri , observa firmele de IT. Daca pana acum specialistii din acest domeniu se "vindeau" foarte scump, se pare ca datorita crizei financiare a aparut fenomenul cresterii ofertei de mana de lucru la preturi mai reduse.

Din declaratiile sefilor marilor companii de IT prezente in tara noastra rezulta ca situatia economica dificila a facut ca preturile programatorilor sa scada. Alexandru Costin, directorul Adobe Systems Romania, a declarat pentru Business Magazin ca desi oferta de IT-isti a crescut, acest lucru nu inseamna ca a crescut si calitatea acestora. Se poate observa insa "disparitia dictaturii candidatului", care s-a transformat intr-o negociere mai puternica intre angajator si viitorul angajat.

Costin este de parere si ca piata se va normaliza in 2009, in conditiile situatiei economice dificile, fiind asteptata o franare a cresterii industriei de software si servicii de la 25% in 2008 la numai 5% cat va fi in 2009.

Sefii din domeniul IT au observat ca salariile din acest domeniu au avut cea mai mare crestere in ultimii ani, transformandu-i pe specialistii in IT in adevarati “ mercenari ” pe piata, aflati in cautarea unor contracte cat mai bine platite. In acest sens managerii marilor companii din acest domeniu spun ca in acest an nu numai ca salariile nu vor mai creste, dar exista posibilitatea de a fi reduse in cazul anumitor companii.

Conform unui studiu realizat de GhidulSalariilor.ro privind nivelul de salarizare din domeniul IT anul trecut, un programator cu o vechime cuprinsa intre trei si cinci ani, care lucreaza la o companie de software din Bucuresti, castiga in medie in jur de 1.100 de euro pe luna, in timp ce pentru programatorii din provincie, media se situeaza in jurul sumei de 850 de euro.

In acelasi timp, salariul mediu pe economie este de 350 de euro, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).
  •   2009-04-01
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Laura Jigau

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Sfaturi financiare pentru toti membrii familiei, de la mic la mare

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu, consilier financiar

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Care sunt pasii pentru infiintarea firmei tale

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii