Cariera

#curriculum vitae #cv #angajator #angajat #job #loc de munca #interviu

Cele mai frecvente greseli in redactarea CV-ului

CV-ul iti poate aduce jobul mult dorit in buzunarul tau, dar in acelasi timp te poate aseza intr-un con de umbra. Pentru ca prima impresie o constituie modul in care iti prezinti experienta profesionala, iata care sunt cele mai frecvente greseli in redactarea CV-ului.

1. CV mult prea lung

Incearca sa iti incadrezi CV-ul in maxim trei pagini. Imagineaza-ti ca angajatorul are pe masa 200 de CV-uri din care trebuie sa aleaga doar cateva persoane pentru interviu. Daca deja va trece de a treia pagina si va observa iarasi o gramada de informatie, atunci ai toate sansele ca acesta sa se descurajeze si sa iti dea CV-ul la o parte.

2. Prea multe propozitii

In prima faza, angajatorul iti va scana CV-ul, cautand cuvintele cheie. Daca tu incepi sa iti povestesti experienta de lucru sub forma unei povestiri, atunci este posibil sa iti pierzi potentialul printre randuri. Nu elimina informatiile importante, insa foloseste cuvinte reprezentative: functia detinuta, programele pe care ai lucrat, nivelul de operare etc.

3. CV-ul tau nu este targetat pe jobul la care aplici

Ideal ar fi ca pentru fiecare job sa iti construiesti un alt CV. De ce? Pentru ca trebuie sa iti scoti in evidenta exact calitatile si experienta relevanta postului pentru care aplici. Un CV impresioneaza de la primele randuri, dar daca tu mentionezi lucrurile semnificative abia spre sfarsit, sunt sanse mari ca angajatorul sa nu ajunga pana acolo, gandind ca isi pierde timpul cu persoana nepotrivita.

4. Prea multe detalii

Unele persoane includ mult prea multe detalii la rubrica educatie . Nu intereseaza pe nimeni la cate olimpiade ai participat in timpul scolii generale sau cate diplome ai obtinut la diferite concursuri atunci cand erai mic. Incearca sa te rezumi la lucrurile intr-adevar importante, care sa ii dovedeasca angajatorului cat de competent esti. Mult mai importanta este insa experienta de lucru care, de multe ori, primeaza in locul educatiei.

5. Nu mentionezi realizarile profesionale

O rubrica ce lipseste din majoritatea CV-urilor, insa care face impresie aproape de fiecare data este rubrica "realizari profesionale" . Incearca sa iti analizezi bine trecutul profesional si sa iti treci in revista toate rezultatele de pana acum. Chiar daca esti la inceput de drum, faptul ca ai luat premiul intai la faza nationala a concursului de fizica te va scoate in evidenta, inaintea celorlalti. Rezultatele pe care le-ai avut cu fosta echipa alaturi de care ai lucrat vor conta in ochii angajatorului, in momentul in care vei fi comparat cu alti candidati.

6. Ai greseli de ortografie

Nimic nu inspira mai multa neincredere decat un CV neingrijit. In primul rand, incearca sa nu folosesti un font mult prea mic sau caractere care ies din normalitate. Daca nu esti sigur pe ce stil sa te bazezi, Times New Roman si un font de marimea 11 sau 12 iti vor oferi un CV decent, fara sa iti aduca probleme la acest capitol.

Atentie la cuvintele care se repeta sau la greselile de ortografie. Toate acestea ii vor da impresia angajatorului ca nu are in fata sa o persoana mult prea competenta. Daca nu esti sigur ca iti poti corecta CV-ul singur, apeleaza la niste prieteni, pentru a-ti depista greselile mult mai repede.

De asemenea, incearca sa iti structurezi discursul si sa pastrezi acelasi stil. Daca faci o scurta descriere a jobului si vorbesti la trecut, atunci mentine toata acea bucata de text in acelasi stil. Ai grija la formatul general al CV-ului. Un aspect placut va indemna la lectura.

7. Omiti date importante

Incearca sa nu omiti date personale; vei da impresia ca ai ceva de ascuns. Poate ca nu vrei sa iti mentionezi statutul social, nationalitatea, locul nasterii etc., insa toate aceste "scapari" iti vor indeparta CV-ul de pe masa angajatorului.

In acelasi timp, nu fi totusi prea generos. Daca nu participi la vreun casting TV, atunci nu trebuie sa mentionezi ce inaltime, greutate sau caracteristici fizice ai. O poza serioasa iti poate adauga totusi cateva puncte in favoarea ta.

Tot in categoria datelor importante intra si adresa de e-mail. Realizeaza-ti un alt cont de mail care sa aiba o adresa simpla ce cuprinde numele si prenumele tau, fara alte porecle ce se potrivesc mai bine in cercul de prieteni.

8. Folosesti abrevieri sau prescurtari

CV-ul este un document cat se poate de serios si oficial. Chiar daca esti in pana de timp sau nu prea iti place sa stai in fata calculatorului, evita abrevierile sau prescurtarile. Vei trece drept o persoana lipsita de bun-simt.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea