Cariera

#pasiune #hobby #angajare #interviu #angajator #cv #curriculum vitae

Ce scriem la rubrica "Hobby-uri" din CV?

Intr-o lume in care competitia este din ce in ce mai apriga, orice rubrica din CV poate juca in favoarea ta sau te poate elimina din competitie. Exista insa cateva casute pe care nu stii sa le completezi; printre acestea se situeaza si cea a pasiunilor sau a hobby-urilor. Desi ai fi tentat sa apelezi la sinceritate si sa iti declari cele mai nevinovate placeri, foloseste-te de rubrica "Hobby-uri" pentru a-ti etala, inca o data, calitatile necesare jobului pentru care ai aplicat.
 

Este obligatoriu sa completez casuta "Hobby-urilor"?
 

Daca eziti si crezi ca aceasta rubrica ar juca in dezavantajul tau, atunci ai putea sa o lasi necompletata. Cu toate acestea, ar fi indicat sa profiti de inca o oportunitate de a te recomanda drept candidatul ideal.

Aceasta rubrica iti da sansa de a iesi in evidenta in fata angajatorului si de a-ti scapa CV-ul de banal. Astfel, dintre sutele de aplicanti, ai toate sansele ca angajatorul sa iti retina numele si sa te cheme la interviu.

Daca nu esti adeptul activitatilor mai "nebune", hobby-urile tale ar putea intari toate celelalte rubrici ale CV-ului, subliniind faptul ca pasiunile tale contureaza profesia pe care ti-ai ales-o si recomandandu-te ca angajatul ideal.

In plus, angajatorilor le place sa vada dincolo de formalitati, iar hobby-urile vorbesc despre personalitatea ta, oferindu-i acestuia posibilitatea de a te cunoaste mai bine.

Ca orice lucru insa, aceasta rubrica poate aduce si dezavantaje, daca nu este completata corespunzator. De exemplu, daca mentionezi ca esti un impatimit al sporturilor extreme, s-ar putea sa nu fie pe plac unor angajatori care nu vor sa angajeze persoane atat de aventuroase si dispuse sa isi asume riscuri.

De asemenea, un text mult prea lung ar putea lasa sa se inteleaga faptul ca te preocupa mai mult timpul tau liber decat viata profesionala.

Cu toate acestea, hobby-urile reprezinta o oportunitate excelenta de a-ti pune in valoare personalitatea, asa ca nu o indeparta din CV-ul tau.
 

Cum sa completezi rubrica "Hobby-uri" din CV:
 

Iata cateva lucruri de care sa tii cont atunci cand completezi rubrica "Hobby-uri":

  • renunta la clasica enumeratie gen "muzica, lectura, calatoriile..."; foloseste termeni care iti dezvaluie personalitatea mult mai clar; specifica ce gen de muzica iti place sa asculti, sau ce fel de carti citesti cu placere. De exemplu, daca lucrezi in domeniul business, ai putea sa mentionezi faptul ca citesti cu placere carti pentru autocunoastere si autodezvoltare, strategii de marketing etc.

 

  • acum ai ocazia sa iti mentionezi si o parte din performante, amanunte care nu si-au gasit locul intr-o alta rubrica; de exemplu, precizeaza faptul ca practici cu placere un sport sau o activitate artistica, in cadrul careia ai obtinut si diverse premii; acest lucru va arata faptul ca esti o persoana ambitioasa, cu un stil de viata echilibrat.

 

  • mentioneaza in CV activitati care te ajuta sa iti dezvolti aptitudinile necesare jobului pe care ti-l doresti; voluntariatul, indiferent de activitatea pe care a avut-o la baza, demonstreaza ca stii sa lucrezi in echipa si sa comunici eficient cu oamenii; de asemenea, ii transmiti angajatorului faptul ca banii nu sunt principalul tau scop si ca pui pasiune in ceea ce faci;

 

  • nu exagera cu extravaganta hobby-urilor. Ai toate sansele sa iesi in evidenta, dar in acelasi timp il poti "intimida" pe angajator, acesta considerandu-te un excentric si atat.

 

  • nu minti! Un hobby poate deveni un subiect care sa porneasca discutia dintre tine si angajator. Poate ca acesta iti va pune mai multe intrebari legate de hobby-urile mentionate, iar daca te va prinde "cu mana-n sac", vei castiga din start o bila neagra.

 

  • incearca sa nu contrazici imaginea pe care ti-ai facut-o inainte de aceasta rubrica. Daca vrei sa apari ca un profesionist, pasionat de domeniul sau, nu trece Hobby-uri dintre cele mai trasnite, pentru ca strica ceea ce ai reusit sa castigi prin experienta profesionala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea