Cariera

#compromisuri #job #loc de munca

Ce compromisuri faci cand cauti un loc de munca?

"Caut sa ma angajez ca paznic la o vila, daca e nevoie pot sa si latru”. Cam asa suna un anunt de mica publicitate intr-unul dintre cotidianele bucurestene, anunt pe seama caruia colegii mei au facut destul haz la vremea respectiva.

Ideea ca o persoana care cauta un loc de munca poate merge atat de departe este intr-un anume fel hazlie, insa putem regasi si destul de mult tragism in aceasta ipostaza, a omului suficient de disperat pentru a recurge la astfel de atitudini.

Acest exemplu este unul bun din urmatoarea perspectiva: cat de multe esti dispus sa faci atunci cand cauti un loc de munca? Si dincolo de asta, in ce masura iti va afecta asta imaginea in propriii tai ochi?
 

Stima de sine, un criteriu de baza in cautarea unui job


In primul rand, haideti sa clarificam urmatorul lucru: e important modul in care te percepi pe tine insati/insuti? Conteaza sa fii mandru de cine esti, de ceea ce esti, de valorile si principiile tale? E important acest lucru?

Studiile despre optimizarea performantei personale ne spun ca da, este important sa te vezi intr-o lumina de mandrie, de incredere, de putere. Oamenii “din varf”, cei cu rezultate, au cu totii un puternic simt de estimare pozitiva a eu-lui. spunea “in fiecare dimineata ma trezesc cu fericirea de a fi Salvador Dali … pe aceasta planeta de 6 miliarde de locuitori, eu sunt cel care a avut norocul de a deveni Salvador Dali”.

Ca sa revenim in prezent, in Romania, imi vin in minte cuvintele lui Dinu Patriciu: “eu sunt cel mai mare architect dintre politicienii Romaniei si cel mai mare politician dintre arhitectii ei”. Ne putem intreba: “Sa fie narcisim, orgoliu, megalomanie?”. Poate ca nu neaparat. Poate ca este un reflex a ceea ce se cheama personal branding. Pozitionarea ta, a persoanei si numelui tau ca si cum ar fi un brand, unul de valoare, o imagine la care lucrezi permanent pentru a o imbunatati.

Abilitatea de a te vedea pe tine disociat, din exterior, si a-ti pozitiona valoarea in ochii celorlalti asa cum vrei. Americanii au o vorba: “cei din jur te trateaza asa cum le impui sa te trateze”. Si avem alte exemple, pe care le intalnim in media, de regula. George Becali spunand ‘voi stiti cine e Becali?” in loc sa spuna “voi stiti cine sunt eu?” sau Dan Voiculescu intr-o disputa cu Andrei Gheorghe :”Ce stii dumneata despre Voiculescu, d-le Gheorghe? Iti spun eu, nu stii nimic despre el!”.

Exemplificarile de mai sus sunt desigur niste cazuri extreme. Probabil ca putini dintre noi s-ar vedea asociati cu personalitatile citate sau cu persoana dispusa sa latre pentru a obtine un job. Ceea ce reprezinta insa o concluzie pe care am putea-o trage de aici este ca ar fi bine sa ne gandim de doua ori inainte de a cauta un job ce ne poate duce intr-o zona de depreciere a imaginii noastre in proprii nostri ochi.
 

“Exista lucruri pe care banii nu le pot cumpara”


A-ti cauta un job si a-l alege doar pentru ca ofera mai multi bani poate sa nu fie cea mai inteleapta alegere. Cu timpul putem deveni frustrati facand lucruri in care nu credem, care contravin convingerilor noastre. Si chiar daca vom castiga pe termen scurt mai multi bani, pe termen lung e posibil sa avem de pierdut.

O cunostinta de-a mea, o “ea” nefumatoare, este unul dintre cei mai buni specialisti in marketing de pe piata pe care-i cunosc. Ei bine, i s-a facut o oferta de catre unul dintre jucatorii importanti de pe piata in domeniul tutunului, oferta in care ea trebuia sa se ocupe de promovarea cat mai “isteata” a unor marci de tigarete.

Datorita convingerilor ei, a refuzat. Daca ne intrebam cati bani a pierdut, probabil ca raspunsul este: multi. Ea sustine insa ca a castigat mai mult in acest fel. La nivel interior. “Exista lucruri pe care banii nu le pot cumpara. Pentru toate celelalte exista…” este mesajul unui alt spot publicitar de pe piata.

Iar printre aceste lucruri pe care banii nu le pot cumpara se afla deseori respectul de sine, constiinta ta si celelalte ingrediente care pe termen lung te pot duce cu adevarat catre succes.

Sursa foto : treehugger.com



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea