Cariera

#angajare #angajator #job #loc de munca

Cautarea unui job la 40 de ani

Incerci sa iti gasesti un job de ceva vreme, insa se pare ca nu reusesti sa te angajezi. Desi esti o persoana cu experienta in domeniul muncii, managerii par sa aiba alte criterii de angajare. Daca esti trecut insa de prima tinerete, atunci te poti confrunta cu unul dintre numeroasele cazuri de discriminare din cauza varstei.

 

Pana la varsta pensionarii, din punct de vedere legal, ai dreptul sa muncesti, insa, in unele domenii sau pentru anumite functii, persoanele trecute de 40 de ani par sa nu mai fie luate in calcul atunci cand vine vorba de angajare.

Procesul de a-ti gasi un job devine astfel anevoios si frustrant, iar singura intrebare care iti ramane este urmatoarea: ar trebui sa iti maschezi varsta sau sa iti subliniezi atuurile pe care cei mai tineri in domeniu nu le au? A doua varianta este mai simplu de realizat si poate juca in favoarea ta. Iata cateva modalitati prin care iti poti pune in valoare experienta de lucru, chiar daca nu mai esti chiar la prima tinerete.

 

Promoveaza-te

 

Expertii considera ca un CV primeste in jur de 15 secunde de atentie din partea angajatorilor. Concentreaza-te pe ultimii 10 ani de munca. Scoate-ti in evidenta experienta si subliniaza-ti performantele. Incearca sa concentrezi toate acestea in doua pagini, pentru ca angajatorul nu va avea timp sa treaca printre toate joburile marunte pe care le-ai avut.

Avantajul tau este ca, probabil, pana la acea varsta, ai reusit sa dovedesti stabilitate in anumite domenii, sa acumulezi experienta si sa te situezi pe pozitii pe care nu multe persoane mai tinere le-ar putea ocupa.
 

 

Imbunatateste-ti lookul

 

Prima impresie conteaza, indiferent de varsta. Nu ii arata angajatorului ca esti disperat sa iti gasesti un loc de munca. Trebuie sa afisezi aceasi atitudine entuziasta pe care o are un tanar la 30 de ani. Pentru inceput, un zambet elegant, o strangere ferma de mana si contactul vizual sunt lucruri prin care iti poti evidentia energia pe care o ai si dorinta de a lucra.

Continua apoi cu hainele; incearca sa porti ceva care sa ti se potriveasca, nici prea excentric , insa nici prea sters. Aranjeaza-ti parul si machiaza-te discret. De asemenea, schimba-ti tunosarea, daca un nou look te va intineri putin. Angajatorul va observa astfel ca esti o persoana activa, stapana pe sine si nu se va grabi sa se subestimeze.

 

Foloseste-te de reputatia ta

 

Daca tinerii nu reusesc sa prezinte referinte satisfacatoare, pentru ca au sarit din job in job, experienta ta de lucru iti poate oferi oricand o lista impresionanta de persoane care pot garanta pentru calitatile tale in domeniul muncii. Fa-ti o lista cu fostii sefi si angajati cu care ai lucrat si roaga-i sa iti serveasca drept persoana de contact pentru noul angajator. Acestia pot sublinia cat de bun esti intr-un anumit domeniu, pot confirma performantele tale, pasiunea pe care o ai pentru ceea ce faci, lucru ce va juca in avantajul tau, pozitionandu-te cu mult inaintea celor care nu au aceeasi experienta.

 

Pregateste-te pentru interviu

 

Intervievatorul tau poate fi mai tanar decat tine, la fel ca si angajatorul. De aceea, acesta va fi la curent cu ultimele noutati din domeniu, lucru pe care si tu trebuie sa il stapanesti. Avantajul este ca poti completa noul val de informatii cu experienta, asa ca vei avea o perspectiva mai complexa asupra domeniului tau.

Inainte de a merge la interviu, documenteaza-te despre compania respectiva si arata-i angajatorului ca esti o persoana care invata repede si se perfectioneaza in mod constant. Incearca sa oferi raspunsuri scurte si la obiect. Angajatorul nu isi va pastra atentia prea mult asupra ta daca te pierzi de la subiect.

 

Urmeaza cursuri de perfectionare

 

Incearca sa iti completezi experienta profesionala cu diferite cursuri care ar putea juca in favoarea ta la angajare. De exemplu, majoritatea joburilor cer folosirea unui computer, asa ca daca pana acum nu ai avut nevoie de acesta, este timpul sa obtii un certificat care sa ateste ca ai si astfel de abilitati.

Asteapta-te sa primesti si un test din partea angajatorului care sa iti puna la incercare cunostintele pe calculator, pentru ca folosirea computerului a devenit un lucru vital. Intereseaza-te care ar mai fi cursurile cheie si calificarile care ti-ar fi necesare la job si pe care ar trebui sa le treci si tu pe lista metodelor de perfectionare.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea