Cariera

#job #loc de munca #cariera #angajat #leader

Cariera ta in functie de varsta

Fiecare perioada din viata ta iti aduce un nou set de prioritati: cariera ta trece prin diferite faze, care isi pun amprenta si asupra vietii personale. Atunci cand intri intr-o noua perioada din punct de vedere profesional, este indicat sa iti evaluezi rezultatele, sa iti restabilesti prioritatile si sa iti fixezi astfel teluri noi pentru succesul in cariera.


Fixarea prioritatilor, a telurilor tale, dar si stabilirea urmatorilor pasi pe care trebuie sa ii faci iti va oferi un sentiment de siguranta si mai ales, de control asupra actiunilor tale. Nu uita insa sa ramai flexibil si sa te "mulezi" in functie de oportunitatile care se prezinta. Daca vei face o "fixatie" pentru ceva anume, fara a te mentine insa realist, risti sa fii dezamagit si sa lasi alte oportunitati sa treaca pe langa tine. Iata o posibila evolutie a carierei tale, in functie de varsta si experienta.
 

La 20 de ani: Afla ce vrei si acumuleaza experienta
 

La aceasta varsta nu trebuie sa stii exact ce vrei sa faci pentru tot restul vietii si partea cea mai frumoasa este faptul ca ai timpul necesar pentru a-ti explora posibilitatile. Vei descoperi ceea ce iti doresti daca te vei implica activ in diverse activitati, fie ca este vorba de voluntariat sau de joburi unde incepi ca ucenic , fara sa ai experienta in domeniu. Important este sa iti faci contacte si sa tii legatura cu persoanele care, la un moment dat in cariera ta, iti pot fi de ajutor.

Deciziile pe termen lung pot fi mult mai complicate decat ne inchipuim. Experienta insa si "gustarea" diferitelor domenii pentru care prezinti aptitudini sau care iti sunt pe plac te vor ajuta sa iti formezi o parere de ansamblu asupra a ceea ce iti doresti, sa iti gasesti mentori si sa iti faci persoane de contact.
 

La 30 de ani: Tinteste pentru o pozitie de leader
 

Majoritatea persoanelor detin functii de management in jurul varstei de 30 de ani, trecand astfel la pozitia de leader al unui grup de angajati. Scopul tau la aceasta varsta este sa culegi roadele muncii tale anterioare: compania pentru care lucrezi trebuie sa iti recunoasca meritele; ai dovedit faptul ca esti o persoana muncitoare , acum este timpul sa arati ca poti fi un leader excelent.

 

La 40 de ani: Reevalueaza-ti definitia succesului
 

In aceasta perioada este timpul sa tintesti posturi de top la care in trecut puteai doar sa visezi. In momentul acesta, multe persoane incep sa isi puna cariera sub semnul intrebarii. Te intrebi de ce anume ai nevoie pentru a te simti o persoana de succes? Esti multumit cu actualul tau job sau simti nevoia sa mai avansezi o etapa? Simti ca ti-ai atins potentialul? Tot in aceasta perioada, familia ocupa un loc important, iar dorinta de a petrece mai mult timp alaturi de aceasta, de a beneficia de flexibilitate sau de a te pensiona mai devreme incepe sa isi spuna cuvantul. Este important sa iti evaluezi prioritatile si sa iei decizii astfel incat sa te simti implinit atat in plan profesional, dar si in plan personal.
 

La 50 de ani: Asigura-ti viitorul
 

La aceasta varsta, deja ti-ai cladit o carera si beneficiezi te stabilitate in plan profesional, asa ca incepi sa privesti spre perioada de pensionare. Chiar daca mai este destul timp pana la acel moment, este nevoie sa fii precaut si sa te asiguri ca vei avea un trai decent, chiar daca vei decide sa te retragi sau nu.

Nu sunt putini cei care doresc sa incerce lucruri noi, decid sa isi deschida propria afacere si sa profite astfel de economiile de-o viata pentru a-si indeplini visurile. Asigura-te insa ca, indiferent de deciziile tale, viitorul tau este in siguranta din punct de vedere financiar.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea