Cariera

#job #interviu #angajat #angajator

Atentie la limbajul corporal in timpul interviului!

CV-ul impresionant este cel care te-a ajutat sa obtii interviul, insa modul in care raspunzi angajatorului si impresia pe care o faci va determina daca tu vei fi cel care va primi jobul. Competentele si experienta ta de lucru sunt cele care conteaza, insa de cele mai multe ori, lucrurile nespuse ofera informatii pretioase despre persoana pe care o avem in fata noastra. Asadar, hainele, lookul si limbajul non-verbal joaca un rol important la interviu. Iata cateva dintre cele mai intalnite gesturi non-verbale si ce transmiti prin acestea.

Totul incepe cu o strangere de mana

Modul in care strangem mana cuiva poate spune o intreaga poveste despre ce fel de persoana suntem. Obisnuiesti abia sa atingi mana persoanei pe care trebuie sa o saluti sau preferi sa oferi o strangere de mana puternica? De exemplu, oamenii mai firavi trec drept persoane care au ceva probleme cu respecTul si increderea in sine, pe cand cei care ofera o strangere de mana prea puternica pot fi vazuti ca agresivi.

Pentru a te asigura ca acest gest nu este interpretat in mod eronat, cel mai bine ar fi sa oferi o strangere de mana ferma, insotita de un zambet. Bineinteles, asigura-te ca nu esti plin de transpiratie atunci cand te duci la interviu si ca igiena mainilor tale este impecabila.

Nu evita contactul vizual

O persoana care stabileste contact vizual cu angajatorul trece drept sigur pe sine, increzator , insa prea mult sau prea putin din acest gest poate dauna imaginii tale. Daca te incapatanezi sa iti fixezi angajatorul cu privirea, fara sa te relaxezi putin, lucrurile vor parea un pic prea intense pentru a avea un astfel de om ca angajat, iar daca eviti contactul vizual, ar putea parea ca nu esti interesat de job.

Atunci cand te uiti in ochii angajatorului, gandeste-te cat de bucuros esti ca in sfarsit ai fost chemat la interviu – acest mic artificiu te va face sa zambesti, iar persoana din fata ta va prelua atitudinea pozitiva. Ai grija insa! Mentine-ti privirea doar asupra fetei – ochi, sprancene , nas. Daca te fixezi pe buzele angajatorului, acesta este considerat mai degraba un limbaj de natura sexuala. De asemenea, daca te uiti insistent la fruntea persoanei din fata ta, gestul poate fi interpretat ca unul de autoritate, superioaritate.

Spatele drept

Postura ta in timpul unui interviu iti va da avantul si starea pozitiva de care ai nevoie. Indreapta-ti coloana si mentine-ti spatele drept, increzator. Te vei simti imediat mai energic si mai alert. In momentul in care simti ca umerii te trag in jos, adu-ti aminte sa te indrepti.

Atentie la brate

De multe ori avem probleme cu bratele, pentru ca nu stim cum ar trebui sa le pozitionam si cum sa gesticulam atunci cand vorbim. Pozitia bratelor te poate ajuta in timpul interviului, dar poate de asemenea, sa transmita impresii gresite angajatorului. 

De exemplu, oamenii extroverti au tendinta de a-si misca foarte mult bratele, pe cand persoanele mai timide se limiteaza de la gesturi fizice. De asemenea, incrucisarea bratelor ii transmite angajatorului ca lucrurile nu iti sunt tocmai pe plac. Incearca sa iti tii miscarile relativ la o scara mai mica, fara sa iti fluturi prea mult mainile, mai ales in exteriorul corpului.

De asemenea, pozitia mainilor poate transmite modul in care te simti la acel moment: pozitionarea acestora spre exterior indica faptul ca esti prietenos, deschis, iar pozitionarea cu fata in jos te arata drept o persoana dominanta, posibil agresiva.

Controleaza miscarea picioarelor

Atunci cand suntem nervosi avem tendinta sa ne miscam mai mult picioarele. De aceea, incearca sa iti maschezi starea de neliniste si tine-ti cat mai mult picioarele intr-un singur loc. Nu sta picior peste picior si nici nu iti incrucisa gleznele. Primul gest denota un aer de superioritate, pe cand cel de-al doilea exprima o atitudine defensiva.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea