Cariera

#bugetari #lege #salarizare #criterii #armata #profesori #politie

Astazi se incheie discutiile privind salariile din noua grila de salarizare a bugetarilor

Armata si Politia si-au stabilit astazi salariile din grila unica , in urma analizei cu expertii din ministere, dupa ce liderii sindicatelor din invatamant ajunsesera la un acord cu reprezentantii Guvernului in privinta formulei de plata a angajatilor din acest domeniu, formula stabilita de cele doua parti urmand a fi prinsa in legea salarizarii unice . Discutiile continua astazi la Ministerul Muncii cu specialistii din alte ministere pentru a decide valoarea salariilor, sporurilor si functiilor care vor fi introduse in noua lege.

In urma negocierilor s-a stabilit ca cel mai mic salariu in armata si politie, care va fi acordat agentilor de politie debutanti si soldatilor, va fi de 2.280 lei, iar seful armatei romane va castiga 8.190 lei, la fel ca si chestorul general de politie, dupa cum noteaza Realitatea TV.

Potrivit noii grile, seful de stat major al armatei, amiralul si chestorul general de politie vor avea salarii cuprinse intre 8.100 lei si 8.190 lei, corespunzator coeficientilor de salarizare de 13,5-13,65 (la un salariu minim pe economie de 600 lei), in timp ce chestorul sef de politie, viceamiralul si generalul locotenent va putea castiga cel mult 8.070 lei.

Pentru functia corespunzatoare gradului de colonel, care va avea un coeficient in grila de salarizare a Legii Unitare de 11-12,6,  vor fi alocate venituri cuprinse intre 6.600-7.560 lei. Un capitan ar putea castiga maximum 6.480 lei, un locotenent - intre 3.600 si 4.020 lei, in timp ce un agent de politie ar ajunge la un salariu din salariu intre 3.420 si 3.600 lei.

In ce priveste functiile corespunzatoare gradelor de agent de politie sau penitenciare debutanti sau soldatilor, acestea vor avea un coeficient in grila de salarizare de 3,8, respectiv un salariu de 2.280 de lei.

Educatia a incheiat deja negocierile

In ultimele zile au avut loc la ministerul Muncii negocieri cu toate categoriile de bugetari pentru stabilirea coeficientilor de salarizare pentru fiecare categorie in parte. Astfel, sindicalistii din invatamant au ajuns deja la un acord cu reprezentantii Guvernului in privinta formulei de plata a angajatilor din invatamant, care a fost calculata de Ministerul Educatiei si a fost inclusa in grilele de salarii propuse de ministerele implicate in elaborarea Legii salarizarii unice.

Potrivit grilei negociate cu sindicalistii din invatamant la nivelul Ministerului Educatiei si acceptate, joi, la Ministerul Muncii, cadrele didactice vor avea intre de 2,9 ori salariul minim brut, acesta fiind cazul educatorilor si invatatorilor debutanti, la de 9,15 ori salariul minim brut, in cazul profesorilor cu peste 40 de ani vechime si gradul didactic I. Noua grila propune cresteri de aproape 300% pentru educatorii, invatatorii si profesorii debutanti, dupa cum noteaza Realitatea TV. Astfel, daca in prezent salariile debutantilor sunt de 900 de lei brut la educatori si de 1.100 de lei brut la profesori, prin noua grila se ajunge la 2.600 de lei, respectiv 3.300 lei.


Oficialii ministeriali au declarat ca astazi este ultima intalnire cu expertii din ministere, zi in care se doreste finalizarea discutiilor cu reprezentantii categoriilor de bugetari. Pana vinerea viitoare, grupul de lucru de la ministerul Muncii trebuie sa finalizeze proiectul de lege privind salarizarea unica in sistemul bugetar, care va ajunge apoi pe masa Guvernului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea