Cariera

#angajat #angajator #institutie #stat #bugetar

Angajatorii de la stat, cei mai cautati si cu cele mai mari cresteri salariale

Statul ramane cel mai cautat angajator pe piata muncii. Potrivit unei situatii a Institutului National de Statistica (INS), angajatorii de la stat au raportat cea mai ridicata rata a locurilor de munca vacante in primele trei luni ale anului, dar si cresteri salariale cu marje cuprinse intre 16 si 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Conform datelor INS, cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in primul trimestru al anului in activitatile de sanatate si asistenta sociala si in cele din administratia publica, in timp ce la polul opus s-a situat industria extractiva, urmata de activitatile de Comert cu ridicata si cu amanuntul si tranzactii imobiliare .

Potrivit datelor citate de Ziarul Financiar, rata locurilor de munca vacante la nivelul economiei romanesti (respectiv raportul dintre numarul locurilor de munca vacante si numarul total al locurilor de munca ocupate si vacante) au fost in scadere fata de anul trecut. Principala cauza a acestui fenomen o reprezinta criza economica, respectiv reducerea cheltuielilor anuntata deja de Guvernul roman.

La capitolul salarii, angajatii de la stat s-au bucurat de cresteri salariale cu marje cuprinse intre 16 si 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit ZF, cele mai puternice cresteri le-au inregistrat salariile angajatilor din invatamant (+36% in martie) si din sanatate (+25%), in timp ce angajatii din administratia publica - cel mai bine platiti din sectorul bugetar, cu un salariu mediu net de aproape 550 de euro in martie -, au inregistrat cresteri mai reduse decat ceilalti bugetari, de 22% in februarie si 16%, in martie.

Salariul mediu net la nivelul economiei a crescut cu 18% in martie, ajungand la 1.400 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea