Cariera

#piata muncii #criza mondiala #angajator #somaj #angajat #criza #job

Angajatii din Romania, fata in fata cu criza mondiala

In ultimele saptamani intreaga lume a fost cuprinsa de discutiile cu privire la criza mondiala . Va afecta ea puternic si tara noastra? Va afecta si piata muncii? Semnalele primite din strainatate dar si dinspre marile companii spun ca si romanii vor avea de suferit din cauza schimbarilor provocate de criza economica mondiala .

Dupa ce in intreaga lume urmarile crizei economice au aparut in toate domeniile, inclusiv pe piata muncii, efectele au inceput sa apara si in tara noastra. Presa romaneasca a inceput sa relateze despre concedieri anuntate de firme, dar si despre probleme financiare cu care se confrunta companiile, astfel ca si alte masuri care sa afecteze angajatii sunt de asteptat.

Criza economica mondiala loveste in “marile puteri”

In Statele Unite, un studiu publicat de firma americana de consultanta Watson Wyatt arata ca un sfert dintre companiile americane prognozeaza desfiintarea de locuri de munca in urmatoarele 12 luni. Conform ziarelor din SUA se asteapta pierderea a aproape 160.000 de locuri de munca, lucru care va conduce, cel mai probabil, tara spre recesiune. Conform “New York Times” si “USA Today” cele mai mari pierderi vor fi in sectoarele manufacturier, in constructii, in industria serviciilor si in turism.

Nici Marea Britanie nu se lasa mai prejos la capitolul efecte ale crizei economice. Presa britanica relateaza despre faptul ca in Regat s-a inregistrat cea mai importanta scadere a pietei fortei de munca din ultimii 17 ani iar rata somajului a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani. S-a ajuns astfel la nivelul de 5,7%, adica acelasi nivel cu cel din timpul crizei din 1978. Aici cele mai afectate domenii sunt cel manufacturier, energetic si financiar, acolo unde, conform predictiilor, s-ar putea ajunge ca 4,5 din 5 persoane sa fie nevoite sa-si caute alt loc de munca.

Situatia nu sta mai bine nici in Franta, acolo unde, conform Business Standard, grupul Renault vrea sa desfiinteze aproximativ sase mii de locuri de munca din intreaga Europa, inclusiv in taraDacia, in care activitatea de productie a avut de suferit si chiar a fost oprita pe parcursul ultimei saptamani. noastra. Primele semne in acest sens au aparut deja la Uzinele

Piata muncii din Romania, intre criza financiara si prognoze

In ceea ce priveste tara noastra, parerile sunt impartite. Pe de o parte sunt voci care spun ca aceasta criza nu va determina concedieri masive in Romania, ci dimpotriva, pe de o alta parte vocile negativiste, care spun ca piata muncii din tara noastra va avea de suferit. In sprijinul primei afirmatii vine de exemplu raportul de cercetare realizat de European Cities Monitor, care a constatat faptul ca Bucurestiul este al treilea oras din Europa in care cele mai importante 500 de companii multinationale intentioneaza sa isi extinda afacerile, lucru care va aduce noi locuri de munca.

Vocile care prezinta previziuni sumbre sunt sustinute insa de anunturile Ministerului Muncii, care se asteapta la aproape 20.000 de someri la inceputul anului, dar si de anumite intentii anuntate de firmele care isi anunta planurile de disponibilizari. Astfel, uzina Michelin din Sibiu isi restrange activitatea, la fel si Leoni, Delphi Packard si Takata, precum si alte cateva dintre firmele din Zona Industriala Arad, au anuntat deja ca sute de persoane vor fi disponibilizate.

Nici Clujul nu sta mai bine, pentru ca in judet au aparut peste doua mii de noi someri. Conform relatarilor Adevarului, editia regionala Ardeal, “14 societati comerciale au anuntat intentia de preconcediere colectiva. Cea mai afectata zona din judet este municipiul Turda, unde trei firme vor disponibiliza peste 700 de persoane. Numai la „Sticla Turda” vor fi dati afara 450 de muncitori in urmatoarea perioada”.

In plus, aproape o mie de personae au ramas fara loc de munca in aceasta toamna si in Bihor: fabrica de confectii Oradinum a concediat 320 de persoane, o societate care producea cabluri auto pentru Italia a concediat alte 350 de persoane iar Coca Cola alte peste o suta de angajati.

Cauze si previziuni ale crizei din tara noastra

La capitolul cauze ale concedierilor, sefii firmelor mentioneaza reducerea numarului de comenzi, in unele cazuri chiar pana la nivelul zero. In plus, in conditiile crizei economice mondiale intreprinderile mici si mijlocii intampina mari dificultati in a obtine finantari si refinantari.

In ce priveste viitorul, se pare ca acesta nu va fi prea incurajator. Autoritatile romane au anuntat ca pana la sfarsitul acestui an si in primele luni din 2009 somajul va creste semnificativ, lucru care va afecta bugetul asigurarilor sociale. In plus, previziunile organismelor europene sunt negative, guvernul roman primind deja atentionarea europenilor cu privire la anul viitor: se anunta deficit bugetar si probleme in toate domeniile economice, mai ales in primavara lui 2009.

Pentru cei care si-ar putea pierde locul de munca Ministerul muncii organizeaza periodic cursuri de reconversie profesionala, in urma carora respectivele persoane isi pot cauta un alt loc de munca, cu o noua profesie. De asemenea, somerii isi pot cauta alte locuri de munca la targurile de cariera care se desfasoara la nivel national si international, isi pot depune CV-ul la alti angajatori pentru un nou job.

Cum abordeaza criza economica angajatii americani puteti vedea aici:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea