Cariera

#angajare #angajator #loc de munca #job #interviu

8 lucruri pe care angajatorul le vrea de la tine

Atunci cand iti cauti un loc de munca, stii exact ceea ce vrei: un job care corespunde nivelului tau de educatie, un sef intelegator, colegi amabili, salariu bun. Te-ai gandit vreodata ca si angajatorul gandeste in acelasi mod? Pentru a depasi competitia si a-ti spori sansele obtinerii locului de munca ideal, inainte de a aplica pentru un job, gandeste-te ce anume crezi ca si-ar dori angajatorul de la tine. Evalueaza-ti apoi CV-ul, dar si atitudinea in functie de cerintele acestuia.

„Daca aplicantul nu stie ce anume vrea angajatorul, acesta nu va comunica in mod eficient de ce este persoana cea mai potrivita pentru jobul respectiv. Daca vei intelege cerintele angajatorului, vei sti sa comunici informatia relevanta, care te va ajuta sa obtii locul de munca dorit”, spune Steven Rothberg, fondator al site-ului colegerecruiter.com.
Iata cateva dintre lucrurile pe care angajatorii le cauta, calitati ce trebuie sa reiasa din CV-ul tau, dar si din experienta pe care o ai. 

1. Potential pe termen lung

 

De ce este important

 

Angajatorii doresc sa se gandeasca la viitorul companiei si la organizarea strategiilor de dezvoltare. Mai mult, progresul acesteia implica la un moment dat, si schimbarile de rol. Cu cat esti mai flexibil pe termen lung, cu atat vei avea posibilitatea de a avansa in functie, dar in acelasi timp, si angajatorul tau va fi multumit, pentru ca va investi in persoane al caror potential creste, contribuind astfel si la prosperitata companiei respective. La urma urmei, o companie valoroasa are in componenta sa oameni pe masura, pregatiti, cu experienta care stau in spatele succesului acesteia.

Sfat

 

Incearca sa vorbesti din experienta ta si sa demonstrezi cum ai reusit sa progresezi si sa inaintezi in functie la fostul loc de munca. De asemenea, daca nu este cazul, rezolva aceasta situatie adresandu-i angajatorului intrebari din care sa reiasa faptul ca esti o persoana ambitioasa, care doreste sa progreseze. O simpla intrebare de genul „care ar fi traiectoria mea in aceasta firma, care sunt posibilitatile de avansare?” ii va transmite acestuia mesajul dorit.

2. Abilitatea de a lucra in echipa

 

De ce este important

 

Ne petrecem foarte mult timp la serviciu, asa ca nimic nu este mai rau decat un angajat care strica „atmosfera” si dispozitia pentru lucru a celor din jur. Exista anumite reguli nescrise, care insa iti definesc disponibilitatea de a lucra in echipa: respectul pentru ceilalti, firea voluntara, care vrea sa ii ajute pe cei din jur, competenta etc.

Sfat

 

Incearca sa spui o poveste. Atunci cand ti se cere sa prezinti o situatie dificila si modul in care i-ai facut fata; include si modul in care ai format cu ceilalti colegi o echipa solida, reusind astfel sa va atingeti scopurile.

3. Abilitatea de a face bani

 

De ce este important

 

Companiiile vor sa angajeze persoane competente, care vor reduce costurile si vor aduce profit. Gandeste-te ca in prezent, datorita situatiei dificile impuse de criza financiara, majoritatea firmelor incearca sa reduca pe cat posibil costurile. Angajatul ideal este cel care reuseste sa imbunatateasca situatia actuala si sa aduca, intr-un fel sau altul, profit companiei.

Sfat

 

Incearca sa te joci cu numerele si sa evidentiezi care este contributia ta la profitul companiei. Chiar daca jobul tau nu presupune sa aduci bani in mod direct, eficienta ta este cea care contribuie de asemenea, la progres. Ai putea oferi un exemplu de eficienta: prin faptul ca lucrezi rapid si nu te impiedici de lucruri inutile; in felul acesta, contribui si la productivitatea colegilor tai.

4. Un CV impresionant

 

De ce este important

 

Cv-ul reprezinta oglinda aplicantului. Mai mult decat atat, CV-ul este responsabil pentru prima impresie pe care o faci angajatorului si bineinteles, determina interviurile la care vei participa.

Sfat

 

Inainte de a-ti prezenta CV-ul, incearca sa il evaluezi cu ajutorul mai multor persoane. Fie ca este vorba de prieteni, familie sau despre fosti colegi de la locul de munca, roaga-i pe acestia sa iti mentioneze sincer care sunt punctele slabe ale CV-ului tau, fie ca este vorba despre format, greseli de ortografie, experienta ta de pana acum etc. Incearca sa te bazezi mai ales pe cei care au o fire mai critica si deci, nu se vor multumi cu tot ceea ce vad. In felul acesta vei primi observatii car te vor ajuta sa iti revizuiesti CV-ul.

5. Experienta de lucru relevanta

 

De ce este important

 

Managerii nu au timpul necesar pentru a instrui o persoana, asa ca prefera sa nu o ia chiar de la 0 atunci cand angajeaza pe cineva.

Sfat

 

Fii pregatit sa aduci referinte care sa completeze lucrurile deja mentionate in CV. De cele mai multe ori recomandarile venite din partea fostilor angajatori sau ale unor persoane-cheie pot determina alegerea unui candidat, mai ales atunci cand angatorul nu se decide intre doua sau mai multe persoane.

6. Creativitate

 

De ce este important

 

Afacerile presupun multa flexibilitate si disponibilitate de a face fata oricarei situatii. Pentru ca economia impune tot felul de situatii-surpriza, angajatul ideal trebuie sa fie o persoana creativa, care sa poate interveni cu solutii inovatoare indiferent de provocare.

Sfat

 

Vorbeste despre metode alternative de a aborda o situatie. Important este sa prezinti un mod de gandire valabil, insa diferit in acelasi timp. O buna oportunitate de a demonstra faptul ca esti o persoana creativa este sa prezinti o situatie critica pe care a trebuit sa o rezolvi folosindu-te de mijloace inedite si de solutii salvatoare.

7. Prezenta activa in mediul online

 

De ce este important

 

Retele de socializare au devenit unul dintre principalele mijloace de comunicare si, de asemenea, un mod eficient pentru angajatori de a-si verifica potentialii candidati. Cu toate acestea, internetul prezinta si numeroase riscuri. Toata lumea va avea acces la informatiile personale despre viata ta, asa ca trebuie sa te asiguri ca detaliile indecente, ofensatoare sau mult prea intime nu sunt expuse publicului larg.

Sfat

 

Foloseste site-urile de socializare in avantajul tau. Mentioneaza in cadrul acestora experienta ta de lucru, fostii angajatori, premii pe care le-ai obtinut de-a lungul timpului si axeaza-te pe o imagine mai profesionista, limitand accesul detaliilor personale.

8. Entuziasm si initiativa

 

De ce este important

 

Daca vei avea initiativa si vei manifesta entuziasm pentru ceea ce faci, iti vei impresiona atat superiorii, cat si colegii de lucru. Orice afacere are nevoie de oameni care iubesc ceea ce fac, pentru ca reusesc sa transmita aceeasi pasiune si potentialilor clienti. Prin faptul ca iei initiativa, dovedesti ca nu esti pur si simplu o persoana care intruneste cerintele pe care respectivul job le cere, insa aduci atitudinea necesara reusitelor.

Sfat

 

Nu uita sa fii increzator in fortele proprii, sa te folosesti de maniere si formule de politete pentru a atrage atentia asupra faptuli ca esti o persoana care se face usor placuta in fata celorlalti si sa ii precizezi angajatorului ca vei face orice este nevoie pentru a avea cele mai bune rezultate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea