Cariera

#stres #epuizare #angajat #munca #angajator

5 semne de epuizare la locul de munca

Vrei sa te faci remarcat sau firma ta a ramas in pana de oameni, asa ca esti nevoit sa lucrezi ore suplimentare ; volumul de munca s-a marit in ultimul timp, iar stresul isi pune amprenta asupra starii tale de spirit in fiecare zi. Cu toate acestea, ai impresia ca nimic nu te poate opri.

Medicii trag insa un semnal de alarma: epuizarea la locul de munca devine din ce in ce mai frecventa in randul angajatilor.

 

Cand a fost ultima oara cand ti-ai luat concediu fara sa iti faci procese de constiinta in legatura cu treburile pe care le-ai lasat nerezolvate la locul de munca? Chiar si atunci cand in sfarsit ai liber, nu rezisti tentatiei de a-ti verifica mailurile sau de a raspunde la telefonul de serviciu.

Daca adaugi si presiunea impusa de si probleme ale inimii. Pe langa acestea, stresul emotional isi pune amprenta asupra starii tale de spirit.

Cand stii insa ca ti-ai atins limitele? Conform medicilor, epuizarea este o consecinta a stresului la locul de munca; te vei simti lipsit de putere, obosit, frustrat si deprimat . Pana sa ajungi insa in aceasta stare, invata sa recunosti din timp primele semne ale epuizarii la locul de munca si sa iei masuri.

 

1 Te iriti din orice

 

Ia-ti cateva minute si analizeaza-ti comportamentul din ultima vreme; te enervezi din orice, nu reusesti sa te mai intelegi cu nimeni si ti se pare ca toata lumea are ceva cu tine. Colegii au invatat deja sa te evite, insa tu ai impresia ca totul tine de starea de moment.

Daca te simti mai nervos decat de obicei, la ore la care in mod normal ar trebui sa fii fresh sau in prezenta persoanelor cu care candva te intelegeai destul de bine, atunci dispozitia ta poate fi o urmare a epuizarii.
 

 

2 Intarzii la serviciu si abia astepti sa pleci acasa
 

 

Obisnuiai sa te trezesti dimineata cu chef de lucru, insa de la o vreme, fiecare zi ti se pare o povara. Abia reusesti sa gasesti energia pentru a te pregati pentru serviciu, iar odata ajuns la locul de munca, numeri minutele pana la sfarsitul programului. Sperai ca aceasta stare sa treaca dupa un weekend relaxant, insa in ultimul timp nu reusesti sa iti faci chef de lucru.

 

 

3 Nu ai chef de lucru
 

 

Daca inainte reuseai sa iti stabilesti teluri , sa iti gasesti motivatia interioara si sa profiti de oportunitatile de la locul de munca, acum simti ca entuziasmul tau s-a redus considerabil  si ca nu mai ai chef de nicio provocare. Nu te mai intereseaza daca ti-ai facut treaba asa cum trebuie si preferi sa iti indeplinesti taskurile fara sa te implici prea mult, asa cum obisnuiai sa o faci candva.

 

 

4 Nu te mai intelegi cu colegii
 

 

Inainte abia asteptai ora pranzului, pentru a iesi cu colegii la o terasa si a savura o masa delicioasa. Erai nelipsit de la intalnirile organizate de colegii tai si niciodata nu refuzai o invitatie la o petrecere venita din partea acestora. Acum nu mai ai chef sa socializezi sau sa iesi din birou; preferi sa stai in fata calculatorului si sa astepti sa iti inchei programul pentru a pleca acasa.

 

 

5 Te simti extenuat
 

 

Simti tot timpul ca esti obosit, ai dureri de cap, muschii tai sunt tensionati si nu te mai poti odihni noaptea. Te simti rau chiar daca este vorba de primele ore ale diminetii sau orele serii, inainte de culcare. Acestea sunt primele semne ale stresului care isi pune amprenta asupra starii tale de sanatate; din pacate, daca nu iei masuri, te poti confrunta mai tarziu cu probleme serioase.

Desi nu vrei sa dai importanta acestor „semne” ale epuizarii la locul de munca ce ti se par normale sau banale, de la stres la epuizare nu mai este decat un pas. Este timpul asadar sa faci o schimbare! Primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa iti reorganizezi prioritatile, sa iti faci ordine in lucrurile si responsabilitatile de la serviciu.

Invata sa spui "nu" si sa nu mai accepti proiecte sau taskuri pentru care nu ai timp sau experienta necesara pentru a le duce la bun sfarsit. In felul acesta, te vei concentra pe telurile tale si nu te vei lasa distras de lucruri mai putin importante. In plus, nu vei mai fi nevoit sa lucrezi si de acasa.

Completeaza toate acestea cu multa odihna si o dieta sanatoasa si nu uita ca, din cand in cand, sa mai iei o pauza! Nu te simti vinovat pentru fiecare zi de concediu; bucura-te de zilele libere alaturi de partener si familie, pentru a incepe in forta o noua perioada de munca.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea