Cariera

#afaceri agricole #sfaturi apicultori #apicultori #apicultura #miere

4 sfaturi pentru apicultorii incepatori despre investitii si eficienta

Desi agricultura nu primeaza in topurile preferintelor absolventilor de universitati, totusi o parte semnificativa dintre tinerii din tara noastra aleg sa se lanseze in activitati mai mari sau mai mici in domeniul agricol. Fie ca-si construiesc o mica afacere, fie ca se asociaza cu alte persoane in domeniu pentru un beneficiu comun, investitiile tinerilor in afaceri agricole cunoaste in prezent o usoara crestere, mai ales in domenii de interes strategic.

Unul din sectoarele fata de care tinerii au un interes sporit este si apicultura. Diferite programe de sustinere si atragere a tinerilor in domeniul agricol ii determina pe acestia sa infiinteze si exploatatii apicole, mai mari sau mai mici.

Pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa debuteze in apicultura si sunt interesati in desfasurarea unei activitati eficiente si nu doar intretinerea unei pasiuni, am selectat cateva sfaturi de la specialistii cu o bogata experienta:

1. Incepe cu un numar redus de familii de albine. Experienta de apicultor pe care o vei obtine in primii 2-3 ani de munca in prisaca te vor determina sa decizi daca apicultura e ceea ce-ti doresti sa faci. Daca nu esti 100% sigur ca albinele sunt visul si scopul tau principal ca ocupatie, atunci nu este recomandat sa investesti foarte multi bani in infiintarea, din prima, a unei stupine mari. Pentru inceput, un numar de 30-40 de familii de albine este foarte suficient.

2. Investeste in eficienta activitatii tale, nu in accesorii de care te poti lipsi. Cu alte cuvinte, documenteaza-te solid inainte de a porni la drum si alege modalitatile cele mai convenabile pentru tine ca mic antreprenor. Principalele intrebari pe care trebuie sa ti le pui sunt: care este potentialul melifer in zona mea? Optez pentru vatra stationara sau voi face si pastoral? Care va fi piata produselor mele? Merg pe apicultura conventionala sau aleg domeniul eco? si altele asemenea, care sa-ti ofere o imagine clara a afacerii pe care doresti sa o dezvolti.

3. Asigura-te cu echipamentul necesar inainte de a incepe lucrul propriu-zis. Si aici ne referim la echipamentul de protectie, unelte, transport etc. Totodata, planifica si achizitiile ulterioare care vor fi cu siguranta necesare atunci cand vei obtine primele produse. Pune deci ceva bani deoparte pentru colectoare si uscatoare de polen, vase de sticla sau plastic alimentar pentru pastrarea si ambalarea mierii, un cantar electronic comercial util mai ales pentru fixarea cantitatilor de polen si propolis, pungi de hartie sau caserole, o casa de marcat cu jurnal electronic pentru a tine cont de vanzari etc.

4. Diversifica-ti produsele cat de mult posibil. Daca in zona ta piata agricola este saturata de borcane cu miere, tu vino cu produse noi, atractive, gen miere cu miez de nuca, miere cu seminte si fructe uscate s.a. Investeste inteligent in ceea ce vrei sa oferi, pentru a-ti atrage cat mai multi si mai fideli cumparatori. Diverse oferte, promotii, cadouri de fidelizare etc. constituie niste actiuni ce pot sa starneasca interesul celor carora te adresezi si vor creste cu siguranta, eficienta vanzarilor tale.

Apicultura este un domeniu in care poti reusi sa ai o afacere de succes pe langa job-ul de baza, daca depui suflet si ai suficient interes in aceasta directie.

                                                                                                                                                              Advertorial 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea