Cariera

#afacere #business #hobby #leader #leadership

12 intrebari pe care sa ti le pui inainte de a incepe o afacere

Majoritatea persoanelor considera ca, pentru a pune pe picioare o afacere, este suficienta o idee indrazneata; nu sunt putine insa piedicile care reusesc sa ii intoarca din drum. Sa faci ceea ce iti place si sa fii propriul tau sef suna destul de bine, dar inainte de a te apuca de treaba, trebuie sa afli daca intr-adevar esti pregatit pentru riscurile si volumul de munca pe care il implica afacerea ta.

 

Intrebari personale

 

1. Sunt o persoana care se poate auto-motiva?

 

Atunci cand ai afacerea ta, esti propriul tau sef, lucru ce include destul de multa disciplina. Daca la un loc de munca obisnuit, seful tau sau colegii erau cei care te impulsionau sa continui sau sa iti prezinti rezultatele la timp, de data aceasta va trebui sa gasesti mijloacele motivationale potrivite tie care sa te determine sa fii perseverent si sa nu renunti, indiferent de greutati.

2.   Accept cu placere provocarile?

 

Fiecare demers pe care il faci constituie o mica batalie, iar aceasta situatie se va mentine pentru ca va trebui sa fii mereu in forma, in functie de schimbarile care apar. Unele persoane isi iau energia tocmai din aceste provocari, altii insa prefera sa aiba un job mai relaxant, care sa nu ii solicite prea mult. Daca faci parte din a doua categorie, atunci gandeste-te de doua ori inainte de a-ti deschide afacerea ta.

3.   Sunt o persoana creativa?

 

Pentru a avea succes intr-o afacere trebuie sa fii cu un pas inaintea celorlalti, atat in ceea ce priveste ideile care tin de dezvoltarea afacerii tale, dar si in situatiile in care vei intampina diverse probleme. Daca pana acum nu ai fost in pozitia de a lua singur decizii, incearca sa iti aduci aminte diferite momente de la locul de munca, momente de impas, si cum ai solutiona tu respectivele situatii. Gaseste idei creative , care ies din standarde. Observa daca reusesti sa iesi din conventional si sa vii cu idei noi.

4.   Care sunt punctele mele forte, dar si cele slabe ?

 

Fii sincer si evalueaza-ti abilitatile, dar si punctele tale mai slabe, pentru a stabili exact modul in care iti vei organiza afacerea, care sunt oamenii de care ai nevoie pentru a te ajuta si care sunt responsabilitatile pe care le vei imparti. Te vei asigura astfel ca ai alaturi de tine experti in domeniile in care tu nu esti un cunoscator, pentru a pune eficient afacerea pe picioare.

5. Care sunt aptitudinile pe care trebuie sa le imbunatatesc?

 

Afacerea ta va fi intr-o miscare continua, iar progresul acesteia depinde si de capacitatea ta de a tine lucrurile in frau si de a fi un bun manager. Chiar daca nu ai facut cursuri de specialitate in acest sens, nu este niciodata prea tarziu sa te perfectionezi. Fa-ti o lista cu lucrurile pe care crezi ca ar trebui sa le imbunatatesti si subliniaza-le pe cele care au prioritate. Cateva cursuri despre management si leadership ar putea sa iti imbunatateasca modul in care iti conduci afacerea.

6.   Domeniul afacerii mele ma intereseaza intr-adevar?

 

Afacerea ta te va solicita destul de mult, iar daca profilul acesteia nu te pasioneaza in mod deosebit, atunci iti va fi greu sa gasesti resursele si motivatia necesara pentru a continua chiar si in cele mai dificile momente.

 

Intrebari legate de afacerea ta

 

7.   Cat vei castiga din afacerea ta?

 

Nu toate ideile bune iti pot aduce si bani. O idee profitabila este aceea care raspunde unei probleme a cat mai multor persoane. Companiile mari petrec destul de mult timp evaluand idei, preturi, piata careia se adreseaza inainte de a elibera un produs. Asa ca, inainte de a investi bani si energie, testeaza piata careia te adresezi si afla daca ideea ta prezinta viitor.

8.   Care este competitia mea?

 

Nu vei inventa iarasi roata, insa va trebuie sa aduci pe piata ceva mai bun decat ceea ce exista in domeniul ales de tine la ora actuala. Afla tot ce se poate despre companiile din acelasi domeniu ca al tau, care sunt avantajele si dezavantajele acestora si incearca sa iti imbunatatesti ideile tinand cont de informatiile facute. In felul acesta vei aduce pe piata un produs perfectionat care raspunde cerintelor consumatorilor.

9.   Cine este consumatorul meu?

 

Pentru a oferi ceva, trebuie sa stii cui te adresezi. Incearca sa afla carui segment din populatie se adreseaza produsele tale, care sunt nevoile si dorintele acestuia. Si nu uita cel mai important lucru: venitul oamenilor inclusi si daca isi pot permite sa isi cumpere produsele tale.

10.   Mi-am pus la punct un plan de afaceri ?

 

"Organizarea" este cuvantul cheie atunci cand vrei sa demarezi o afacere, iar un plan de afaceri iti va pune lucrurile in ordine si te va ajuta sa te evaluezi. Nu trebuie sa fii un profesionist in domeniu inca de la inceput. Mai intai, porneste de la cateva exemple simple; iata cateva site-uri care te pot ajuta sa iti alcatuiesti un plan de afaceri.

plandeafaceri.eu

postuniversitar.ro

rubinian.com

 

11. Care sunt fondurile de care am nevoie pentru a-mi incepe afacerea?

 

Orice afacere are nevoie de o anumita suma de bani, care te va ajuta sa demarezi lucrurile. Asta nu inseamna ca trebuie sa investesti o suma colosala, dar ar fi indicat sa iti evaluezi inca de la inceput posibilitatile si sa stii daca ai fondurile necesare pentru a da startul.

12.   Care sunt riscurile financiare pe care le implica afacerea mea?

 

Orice afacere prezinta si riscuri, mai ales atunci cand vine vorba de banii pe care i-ai investit. De aceea, ar fi indicat sa iti analizezi situatia, sa decizi cat vrei sa investesti si sa iti iei si niste masuri de precautie, in cazul in care lucrurile nu merg asa cum iti doresti. Mai mult, intreaba-te daca esti in pozitia in care iti permiti sa iti asumi anumite riscuri si cum te-ai descurca in situatii limita.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cariera

Top

Cauta-ti perechea