IT & C

WiMax - tehnologia anului?

In prezent exista mai multe moduri de a capta datele din eter : Wi-Fi, Bluetooth, GPRS, 3G. Dar acestora li se adauga o noua tehnologie care poate capta datele de sapte ori mai repede si de o mie de ori mai departe decat populara tehnologie Wireless Fidelity, sau Wi-Fi.

Denumita oficial IEEE 802.16, dar cunoscuta sub numele WiMax , se pare ca va fi subiectul anului, multumita si puternicii sustineri din partea gigantului Intel si a sprijinului din partea marilor producatori de echipamente precum Nokia si Alcatel.
Primul echipament WiMax ar trebui sa apara pe piata pana la sfarsitul acestui an.

Aceasta tehnologie ar putea fi perceputa ca Wi-Fi cu steroizi. In timp ce Wi-Fi are o raza de actiune de aproximativ 30 m, WiMax utilizeaza o tehnologie de microunde radio care creste distanta la aproximativ 48.3 km. Aceasta insemana ca ar putea fi folosita ca o alternativa la firele de cupru si cablul coaxial pentru conectarea la Internet.

Daca va avea succes, WiMax ar putea revigora competitia dintre companiile dominante din domeniul telecomunicatiilor si cablului, utilizand o intreaga noua infrastructura. Rudy Lester, vice presedinte de marketing al Alvarion, producatoare de echipamente wireless broadband , este de parerea ca aceasta tehnologie reprezinta urmatoarea revolutie in telecomunicatii.

Dar adevarata realizare pentru WiMax este faptul ca Intel intentioneaza sa micsoreze tehnologia la nivelul unui cip, astfel incat sa poata fi construit direct in PC-uri si laptop-uri.

Intel a facut acelasi lucru si pentru Wi-Fi, introducand tehnologia in linia de procesoare mobile Centrino si ajutand la raspandirea Wi-Fi. Analistii estimeaza ca primele laptop-uri WiMax ar putea apare in 2006, dand posibilitate utilizatorilor sa se conecteze wireless la Internet, virtual de oriunde.

Totusi succesul tehnologiei nu este pe deplin asigurat. Marea intrebare este, daca utilizatorii au nevoie de o alta tehnologie pentru a accesa Internetul. Conexiunea broadband este larg disponibila pentru utilizatorii casnici si companii in USA, Europa Occidentala si parti din Asia.

Dar se pare ca cea mai mare oportunitate pentru WiMax rezida in faptul ca lumea se dezvolta. Zone intinse din America Latina, Asia, Africa si Europa de Est nu au retele de cablu pentru servicii de telecomunicatii. Cu WiMax acestea ar putea avea acces broadband.

Acesta este motivul pentru care companii precum China Unicom si Serbia Telekom Srija deja utilizeaza echipamente wireless broadband. Acestea si multe alte companii vor trece la tehnologia WiMax, mai ieftina, in momentul cand va fi disponibila.
Pentru consumatori, WiMax reprezinta promisiunea unor preturi mai mici si unei libertati mai mari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele