IT & C

WEBLOG, despre cit de intim poti sa fii pe net

In urma cu vreo patru ani, un american care tocmai vizitase Romania a promis la plecare ca isi va posta impresiile de calatorie pe blog. Accesind adresa, am descoperit un soi de jurnal on line, cu poze unde scria tot ce facuse americanul pe aici, daca i-a placut sau nu hotelul, neincrederea pe care i-au inspirat-o toaletele de la noi, dar si anumiti oamenii pe care i-a cunoscut sau emotia care l-a cuprins cind a vazut Casa Poporului . I-am apreciat sinceritatea, insa tot nu m-am dumirit ce cauta acea polologhie pur personala pe net.

In urma cu citiva ani, adolescentele care tineau un jurnal il ascundeau in spatele raftului cu carti obligatorii din programa si tremurau ca nu cumva sa fie gasit de parinti sau de catre fratii mai mari. Sau isi alegeau special pentru acest scop un caiet prevazut cu lacat si cheita. Insa daca deschideai un astfel de jurnal, se vedea de la o posta ca fusese scris pentru a fi citit. Orice domnisoara spera in secret ca anumite persoane sa-i descopere intr-o buna zi, aparent din intimplare gindurile intime, acele-lucruri-ce-nu-pot-fi-spuse.

Astazi, de cind s-a (re)inventat net-ul, acel tip de ipocrizie al fetelor de liceu a disparut si transparenta a devenit totala. Blog-ul este mai mult decit un jurnal intim postat de net. Are si functii de caiet de amintiri sau de oracol , caci cei care citesc pot interveni cu opinii si comentarii. Ca autor de blog, esti patronul unei cafenele virtuale unde poti sa-ti accepti sau sa-ti refuzi clientii, esti obligat sa faci conversatie si sa-ti spui parerea despre orice. Blog-ul poate deveni si un mijloc mo-dern de promovare.

Unul dintre cele mai tari blog-uri de la noi a fost cel al filmului lui Tudor Giurgiu Legaturi bolnavicioase . Prin intermediul blog-ului practic filmul s-a facut sub ochii tai. Aproape zilnic erau postate impresii de la filmare ale actorilor si regizorului care mai apoi se comentau unii de altii si fotografii. Astfel, blog-ul s-a transformat intr-un making of on line.

Mai nou, Hotnews, care este un site de informatie si opinie, are un blog cu autori-jurnalisti care posteaza informatii neoficiale, zvonuri, birfe, ciorne ale posibilelor articole, initiind cite un forum personalizat. Utilizatorul intra intr-un soi de bucatarie a lumii presei si are reconfortanta senzatie de sueta la o bere. Un astfel de mod de a face presa si de a crea un dialog real poate fi de multe ori mai creativ si mai viu decit clasica tiparitura.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele